Tuesday, May 28, 2013

--- uNiversal sTudio siNgapore ---

27 Mei 2013

Aku bergerak dari Putrajaya with Padil. Actually ada story that day. OMG....... Sepatutnya pagi tu aku shoot outdoor Shahril di Melaka. Namun ketentuan Allah, kunci kereta aku 'hilang' pagi tu. So cancel. Kebetulan Padil datang ke Imegresen Putrajaya sebab baru nak wat passport. So aku jumpe Padil dan kami sama2 bergerak dari sana.

Sebenarnya kunci keta dah jumpe time tu. Tergantung kat hanger rupanya. Haishhhh....... Tinggalkan keta Padil di Senawang and kami pergi dengan satu keta jer. Tiba di Aman Sari Hotel sekitar jam 7.00 mlm lebih. Selang 10-15 minit, Ustaz Amir, kawan Ustaz Amir, Kerul dan Fizri. Sebentar kemudian, kami punya mastermind, Encik Haikal pun datang. Kami check in dan buat pengurusan diri.

Malamnya kami jalan2 sekitar Pasar Karat dan makan malam sekali. 







Tengah fikir nak beli atau tidak



Tengok jer. Tak jual katanya








28 Mei 2013

Ok, hari ni kami akan ke Universal Studio Singapore yang dikatakan best sangat oleh Fizri. Hihihihihi...... teruja ker...?

Bekpast dulu kot sebelom bergerak. Sarapan ni termasuk dalam pakej ok. So, makan jerrr......





Yang tak faham, time bekpest pun nak posing2 gaya potrait. Tak jurnal travel langsung. Gi tuuuuuu..... Selesai bekpest, kami menunggu bas yang akan membawa kami terus masuk ke Singapore.









Menunggu bas katanya...



Di sini aku teringat satu kejadian di mana aku dikejar oleh pihak berkuasa Singapore kerna aku snap pic masa on the way ke Imegresen Singapore. Aku pun sebenarnya xperasan yang ada signboard tak boleh snap pic. Aku siap angkat lagi camera tu tuk snap. Mmg nampak la dari jauh. Pihak berkuasa minta aku delete gambar tersebut. Fuuuuuuhhhhh.....

Seingat aku dulu masa datang jalan2, ok jer aku snap. Huhuhuhuhuhu......



Sedang menuju ke masa depan

Ok, this is my first time aku datang USS. Rasa teruja tu biasa2 jer. Jom kita jalan2 dalam USS k. Dulu datang just snap2 kat globe tu jer. Tak mampu nak masuk.




Tempat pertama yang dilawati ialah Sesame Street. Haaaaaa......di sini terdapat watak2 rancangan kanak-kanak Sesame Street. Dulu masa kecik2 sellau tgk citer ni walaupun xfaham sgt. Untuk yang ini dia buat macam rumah hantu gi tu. Kita akan naik satu benda bergerak ala2 Petrosains cenggitu la.


Gambar blur sbb low light

Dengan adanya jurupandu Fizri, pergerakan kami menjadi lebih lancar. Fizri ni dah 8x kali masuk USS ni. So no hal la kan.

Next is CAMERA LIGHT ACTION.... Masa menunggu agak lama. Untuk dalam ni, ia menunjukkan bagaimana sesuatu action atau keadaan filem dilakukan. Lebih kepada trik2 yang digunakan. Contohnya, keadaan cuaca. Setelah masuk baru aku faham. Cuaca seperti angin, ombak kilat dan lain2 dengan latar belakang Bandaraya New York, rupanya2 trik. TAPI, seriusly nampak real ok. Hihihihihi...... ada banyak lagi seperti letupan, kapal langgar dan macam2. Nak citer, mungkin tahun depan habis.






Seterusnya kami nak pergi Transformer. Ramai yang kata, 'dont miss' Transformer. Best katanya. On the way nak ke sana tu, sepanjang jalan tu ada macam2. Watak2 yg sering kita tgk dalam tv. Joker la, batman la, semualah. Malas nak taip semua. Hihihihi...... Dalam pada tu di selekoh berdekatan dengan replika mahkamah, tu ada pertunjukan street dance. So cuci mata dulu la kaaannnn.......




Setibanya kami di Transformer, waiting timing nya around 1 hour. Maka kami ambil keputusan untuk ke tempat lain dulu. Kami ke MONTERS.....

Apa yang menarik tentang Monters ialah ia merupakan sebuah theatre musical. Ini merupakan pertama kali aku masuk tgk theatre2 musical nih. Kagum dari segi sound dan lighting. Memberi kesan yang menarik. Lagu2 yang dipersembahkan juga antara yg lates. So best la kan.

Tak tahu la kalu Malaysia punya theatre musical macam ni gak kan. Tak pe, nnt nak try masuk Malaysia punya. Hihihihihi......


Selepas Monters, kami patah balik ke Transformer, masih around 40 minit waiting time. Perghhhhh...... kami skip dulu dengan mencuba roller coaster. Bab roller coaster ni malas nak story benarnya. Tapi, cerita jugaklah. Terdapat dua kategori roller coaster yg korang nampak dalam gambar ni. Yang biru namanya CYLON di mana ianya jenis buai atau gantung jer roller coasternya. Manakala yang merah, namanya HUMAN. Pair 4 tp ia jenis duduk. Like always yang kita tengok.

Mulanya aku mmg teruja nih nak naik kan. Fizri dah memang cakap awal2 xnak sbb dia dah naik. So dia tahu macam mana feel. Aku, Amir and Kerul ambil keputusan tuk naik CYRON. Beratur la kan. Bila dah sampai turn kami tu, aku dah duduk, sekali rasa nak muntah. Aku tahan tapi xboleh. Aku bangun and duduk tepi. Aku cuba naik semula tapi sama. Memandangkan benda tu dah nak jalan, aku pun surrender n turun. Arghhhhhhhhhh...........

Dah habis Amir n Kerol, kami kumpul semula. Aku rasa macam xpuas hati. Aku ajak Kerul naik HUMAN. Kerul macam xnak dah. Tapi aku pujuk juga. Hahahahahahahahaha..... Beratur la kami kan. Jadi gak benda yang sama. Arghhhhhhhhh....... frust giler. Kerul sorang jer naik. hahahahahahhahaha....... Apapun, rasanya nyesal gak sbb tidak dapat mengatasi kegayatan aku. Maybe nextime. Datang ngan wife ker kan..... gi tuuuuu......




Lepas roller coaster, straight to the Transformer. Tak kira, terus masuk walaupun kena beratur panjang. Dalam Transf ni, akan naik benda ala tu jugak. Then benda tu bergerak. Apa yang menarik, animasinya sangat menarik. Dia buat kita seoalah2 dalam suasana perang robot2 dengan benda yang kita naiki tu pun gerak bersama. Serius best. PALING BEST........

All Spark. So Singapore akan kena serang dulu oleh Megatron sbb di sini tersimpannya All Spark

Lapo tak? Haaaaaaaaaaa....... jom makan. Makan guna kupon yg diberikan di kedai yang telah ditetapkan. Mulanya, kami pergi ke Hollywood China Bistro. Konfiden Fizri bawa. Sekali TAK HALAL ok. Seb bek Fizri tanya. Kami cari lagi di kedai yang sepatutnya, dan kami pun jumpeeeeeeeeeeeeeeeee.......



Makan sudah. Jom jalan lagi. Banyak lagi lokasi2 menarik yg belom dilawati. Seterusnya kami ke tempat yang penuh dengan watak2 MADAGASCAR. Haaaaaaaa......mesti ramai yg meminati watak-watak dalam tu kan. Tempat tersebut di bawa menerusi sungai dan masuk tunnel. Nanti dalam tu ada la macam2. Dengan lagu dan muzik bagai2.

Jom ke alam pari-pari plak. Siapa tak kenal dengan watak Sherk kan? Haaaaaaaaa........ Tempat ni plak ala2 tengok muvie 3D. Tapi apa yang menarik ialah 3D nya lebih best. Dekat dengan penonton. DAN, kerusinya boleh bergerak mengikut situasi muvie. Contoh, kereta kuda yang bergerak laju. Kerusi yang kita duduk pun akan bergerak2. Apabila Sherk bersin, kita juga akan terkena bersin tersebut. Haaaaaa.....sebab  ader percikan renjisan air. Konon2 real la. Hihihihihi......


Dari dunia pari-pari yang penuh dengan awan-awangan, kita ke dunia UNDER WORLD plak. Not bad gak dia punya entertainment. Ada stunt2, letop, drama dan sebagainya. Peringatan, ada 3 jenis warna kerusi. So berhati2. Bagi mereka yang tidak mahu dibasahi, pilih la warna yang sepatutnya. Ada sign kat entrance.



Masa terus berjalan tanpa kami sedari. Kami kembali ke zaman purba di mana zaman dino. Hikhikhik....... Lagi sekali kami bermain dengan air. Sebelum ni dok elak2 xnak basah, kali ni memang basah. Hahahahaha.... dalam bot kami tu ader pelancong dari Bollywood. Nice......



Pari-pari dah, LOST WORD dah, CARTOON dah, now jom pergi ZAMAN MUMMY pula. Hahahahahaha...... Mummy ni best gak. Naik roller coaster tapi tidak la macam yg besar sana. Interesting sebb ada pergerakan-pergerakan roller coaster yang kita tak sangka. Hihihihi..... nak tahu, nnt datang dengan kawan-kawan k.







Gembira-gembira gak kan, solat belom lagi. Jom solat.


Ok, dah nak balik. Hari pun dah nak gelap. Bus kata, kena kumpul semula jam 7.30 mlm. Sebelum keluar, kami habiskan dulu voucher2 dengn shopping2 sikit. Dollar Sing tu pun xluak lagi. Habiskan jeeerrrrrr......










Naik bus, kemudian berjam-jam terperangkap dalam jem. OMG.................... Aku dan Padil meneruskan perjalanan pulang sebaik sahaja kami sampai di hotel manakala yang lain bermalam satu malam lagi.

Secara keseluruhannya, trip ni kira fun gak la. Just nak rileks-rileks. Pastu dapat mmber baru. USS? Personally, USS biasa2 jer. Sama je kalu kita g taman tema yg lain seperti Genting, Sunway dan lain-lain. Sebab objektif dia memang itu pun. Fun-fun. Cuma kelainannya dari segi teknologi dan suasana. Tu jer. WOW! Tu xder la sangat.

Itu pendapat aku jer. Maybe lain orang, lain perasaannya kan. Hihihihi....... Apapun, tq pada Amir dan En Haikal sbb memberi pakej pelancongan ini. Jumpe next trip.... Haikal kata nak ke KRABI lepas ni. Waaaaa............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...