Friday, December 20, 2013

--- Solo Travel ke Pulau Langkawi ---

Alhamdulillah, Allah s.w.t masih memberi kesempatan dan peluang kepada aku untuk meneruskan hobi aku ini. Balik dari Rinjani, busy preparation untuk majlis pertunangan adik Bino iaitu Agon. Aku jadi jurugambar macam selalu. Then balik kampung menjengok family dan ada kenduri. Di kesempatan itu, join Azam shoot pengantin di Sungai Petani. Settle semua tu, baru buat planning tuk ke Langkawi.

Niat untuk ke Langkawi ni, dah lama. Aku ada ajak beberapa member yg lain tuk join tapi masing-masing ada hal dan komitmen katanya. Ada yang kat Thailand la, ada yang kat Mekah, ada yang tak der pitih dan bla...bla....bla.... its ok.

Kenapa beriya-iya sangat nak pergi Langkawi ni? Apa yang best sangat? Haaaaaaaa....... niat utama nak ke Langkawi ialah nak naik cabel car. Haaaaa......tu yang membuatkan aku berkobar-kobar sangat. Fyi, aku dilahirkan, dibesarkan, disunatkan dan bersekolah di Alor Setar. Kawin jer tak tahu lagi. Nama jer orang Alor Setar, tapi cabel car tu pun aku belom naik. Kuikuikui......

First step is ticket. Itu yang utama. Call my cousin untuk tempah tiket ke Langkawi esoknya. Namun begitu, tiket tidak boleh dibeli awal. Hanya boleh dibeli masa di kaunter sebelum feri bergerak sahaja. Namun begitu, aku guna kabel cousin ku , dan success. Nampak tak the power of cabel. Sebenarnya, rezeki dari Allah. Hihihihi....

18 Disember 2013
30 minit aku drive dari rumah menuju ke jeti Kuala Kedah. Parking berhampiran tempat sepupu aku kijer. So, its freeeeeee...... Ambil ticket dari my cousin. Yeaahhhh......harge ticket sekarang untuk dewasa ialah RM23. Nak bagitau juga, bahawa tiket balik pun tak boleh beli awal.

Ok, terus berjalan ke jeti. Sesampai jer, terdengar panggilan naik ke bot. Aku pun terus masuk ke laluan dan naik feri. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.

Untuk travel kali ini, pertama kalinya, aku bawa new baby, A77, 10-20mm Sigma dan 50mm f1.8 lens....hihihihi.....




Sejam lebih dalam feri...Zzzzz...... Tiba sekitar jam 11.15 pagi, satu jam lebih perjalanan. Alhamdulillah selamat. Tahap keterujaan yang tinggi tapi aku control-control supaya tak nampak excited sangat. Walaupun hanya travel ke Langkawi, feel tu macam travel ke luar negara. Aku dok feeling-feeling orang luar....puii....



Keterujaan tu, membuatkan aku terus bergerak menuju ke Dataran Lang. sebab nak berfoto-foto. Walhal, kalau ikut plan asal, bukannya dataran yang menjadi first lokasi untuk dilawati. Aiseh...!!! Tetiba aku teringat dan berpatah balik dan ikut plan.

First perkara yang perlu dilakukan ialah cari transport dan penginapan. Yup....itu yang sepatutnya dulu.


Saturday, November 23, 2013

--- Bali oh Bali selepas Rinjani ---

sambungan Rinjani......

21 November 2013
Kisah semalam biarkan ia berlalu sebagai satu memori. Kita teruskan kehidupan yang ke hadapan ni. Haaaaa..... novel tak ayat? Whatever.....

Hari ni, hari pertama tour in Bali. Sarapan pagi di hotel. Dah termasuk pakej.

Ops....!!! Before aku terlupa, just peringatan bersama, entry untuk di Bali ni, banyak gambar-gambar patung keagamaan. So, ini bukan bermaksud untuk mengangkat darjat budaya dan keagamaan tersebut. Salah bagi saya sebagai umat Islam, seolah-olah menyemarakkan lagi agama lain dari Islam. Apa yang saya pertontonkan hanya sekadar ilmu pengetahuan sahaja. :)

First place yang kami lawati ialah Kesiman Village. Di sini di adakan persembahan Barong dan Kris Dance, Stage Uma Dewi. Satu kisah berkaitan makluk kebaikan melawan makluk kebatilan a.k.a kejahatan. Bla...bla....bla.... Rasanya ini mitos dalam cerita Hindu Bali. Nanti kalau korang datang, nanti akan dapat helaian kertas yang menceritakan tentang berkaitan. Persembahan ini dipersembahkan dalam bahasa Bali kuno. Aku tak faham. Nanti rujuk dalam edaran yang diberikan ok.





Barong

Thursday, November 21, 2013

--- Jalan-Jalan Di Gili Trawangan, Lombok ---

sambungan Rinjani.....

19 November 2013
Alhamdulillah..... kami telah berjaya menjejakkan kaki di puncak Gunung Rinjani. Kami akan merindui detik-detik indah sepanjang pendakian tersebut. Tak per, yang lepas, biarkan ia menjadi kenangan. Apapun, tetap kecewa sedikit sebab tak pergi ke tasik dan keluar melalui Senaru. Huhuhuhu.....ok, pasni target nak repeat.... hihihihi.....

Kami menaiki transport menuju ke Gili Trawangan. For information, jalan-jalan ke Gili Trawangan tidak ada dalam tentatif asal. Tapi disebabkan kami turun awal dari jadual, maka kami isi dengan aktiviti ke pulau tersebut sementara menunggu hari ke Bali. Bermakna, ada pertambahan kos bagi trip ke gili ini.


Dalam perjalanan, kami melalui kawasan perkampungan yang penuh dengan tanaman pokok-pokok gajus. Di Lombok, buah tersebut dikenali sebagai 'jambu mente'. Penduduk sini mengusahakan biji gajus tersebut sebagai snek.

Langit tidak selalunya cerah. Dalam perjalanan, hujan beberapa kali turun membasahi bumi.

Perjalanan kami juga tidak sunyi dengan pelbagai cerita-cerita perihal masyarakat dan Pulau Lombok. Pak supir kami yg muka iras-iras Tokey Jambu ni tak putus-putus bercerita. Antara cerita yang paling menarik untuk di kongsi ialah mengenai Masjid Kuno Bayan.

Kebetulan masa itu kami memasuki perkampungan Bayan tersebut. Menurut supir, imam di sini boleh sembahyangkan untuk orang lain. Dalam ayat lain, solat boleh diwakilkan kepada imam. Haaaaaaa....macam terkejutkan? Selain itu, terdapat sebuah masjid yang dikenali sebagai Masjid Kuno Bayan Beleq. Masjid tu tepi jalan utama jer. Pintu pagar la tepi jalan tapi masjid dia agak dalam sikit. Semasa kami melaluinya, hanya nampak sikit-sikit jer sebab dilindungi pokok-pokok dan pagar. Memang kuno.

Menurut supir lagi, sambutan MaulidurRasul di sini turut disajikan dengan tuak. Aku tidak selidiki dengan mendalam erti tuak tersebut. Adakah tuak tu merujuk kepada arak? Haaaaa......

Ini hanya cerita lisan jer ok. Korang boleh cari lagi maklumat dalam internet. Google jer. Aku tak der gambar masjid tu sebab tak berhenti untuk snap pun. Menurut supir, masjid tersebut tidak boleh dimasuki sebarangan orang. Tentang kesahihan fakta lisan ini, janganlah diambil serius. Kang ada yang nak bawa ke Kedutaan Indonesia tuk siasat. Silap-silap aku kena saman. No...no...no.... ini cuma cerita jer ok.

Uncle Saidin ada bertanya tentang tindakan oleh majlis agama Indonesia, namun jawapan oleh supir adalah tidak tahu. Katanya pihak majlis tidak boleh berbuat apa-apa. Supir juga menambah bahwa, amalan ini hanya di Bayan sahaja. Tidak melibatkan tempat-tempat lain.

Info tambahan, tidak ada orang India di Pulau Lombok. Oooooooo....... Menurut supir lagi, orang bukan Islam dihalau keluar dari pulau tersebut semasa zaman pemerintahan ___________ . Ok tak ingat. Betul ke Bohong? Wallah hualam.....

Meneruskan lagi perjalanan di pesisir pantai. Keindahan lautnya tidak membiru kerana langit diselubungi awan hitam yang membuatkan suasana menjadi mendung. Laut juga kelihatan sedikit bergelora.


Tiba di kawasan yang lain, di tanya oleh Uncle Saidin tentang hiasan yang di pacak di tepi jalan. Supir menjelaskan bahawa itu menandakan ada majlis kenduri kahwin. Pengantin perlu berarak sejauh 2km menuju ke rumah pengantin perempuan. Menariknya untuk dikongsi tentang tradisi perkahwinan di sini ialah, lelaki perlu melarikan atau menyembunyikan atau menculik perempuan yang bakal dikahwininya selama 2 atau 3 hari. Kemudian lelaki tersebut barulah pergi menjumpai keluarga perempuan dan menyampaikan hajat tersebut.

Ditanya mengapa amalan tersebut dilakukan, ini melambangkan kesungguhan lelaki tersebut. Dalam perkataan lain, HERO laaaaa. Kami juga bertanya kepada supir, adakah beliau juga melakukan demikian? Jawapannya, ya. Bapa kepada lelaki akan marah jika anak lelakinya tidak melakukan demikian jika ingin berkahwin.

Selain itu, bagi mana-mana wanita yang ingin dikahwini, tetapi tidak dilarikan, harga wanita tersebut akan jatuh. Ia juga melambangkan maruah yang rendah. Nilai seseorang wanita menjadi rendah juga boleh terjadi kepada mana-mana wanita yang dilarikan, tetapi tiba-tiba si lelaki tidak jadi mengahwininya. Selalunya, wanita tersebut akan lambat jodohnya kerana tidak ada lelaki yang mahu perempuan sedemikian. Bukan la tak kawin langsung, cuma selepas kejadian tu, makan bertahun-tahun la nak bertemu jodoh semula. Gi tuuuuu.....

Haaaaaaaa....pelikkan adat di sini. Sebab itulah, kita pernah mendengar kes-kes lelaki Lombok yang melarikan anak dara Malaysia tu. Bukan niat tidak baik, tetapi ia merupakan amalan budaya di sini.


Sekitar jam 5.30 petang, kami tiba di Bangsal Habour ( 8°23'36.89"S 116° 5'58.09"E ). Ketibaan kami boleh dikatakan agak lewat. Kena ingat bahawa gelap di Lombok adalah lebih cepat dari Malaysia. Hari dah semakin gelap. Cuaca pula agak berangin dan laut bergelora. Maka agak berisiko bot penambang untuk ke Pulau Gili Trawangan. Di sini kami mengalami sedikit masalah di mana tekong bot mengenakan bayaran mahal. Abang Juan macam tak puas hati. Perbincangan terus diadakan. Bagi meredakan ketegangan, Abg Juan ajak makan bakso dulu. Yeaahhhh.....!!!


Bakso petang itu dibelanja oleh Abang Lan. Ucap terima kasih pada beliau. Semangkuk, Rp 10000 jer.

Atas kegigihan Abg Juan dan Abg Jack, harga bot yang munasabah dipersetujui iaitu Rp 70000/seorang. Ok, jom2....... Perjalanan bot mengambil masa hampir sejam. Tapi kalau naik bot laju, rasanya kurang 30 minit dah sampai. Hihihihi..... Yang hairan tu, masa kami naik tu, tekong tu kasi plak orang awan lain naik dengan harga normal. Kenapa kami dikenakan harga mahal. Hmmmmm........




Terdapat 3 pulau berdekatan situ iaitu Gili Air, Gili Meno dan Gili Trawangan. Dikatakan Gili Trawangan paling cantik pantai dan airnya. Cantik ker?

Hari dah pun malam ketika kami menghampiri pantai Gili Trawangan. Rakan-rakan yang lain begitu teruja melihat kejernihan air pantainya. Nampak ikan-ikan katanya. Bot terus rapat ke pasir dan menurutkan penumpangnya. Ingatkan ada jeti. Hihihihi.....

Kami terus bergerak dengan membawa haversack mengikut Abg Juan ke penginapan. Masuk satu lorong dan tiba. Menurut Abg Juan, ini rest house rakannya. So mungkin dia boleh deal dengan harga kawan-kawan. 3 bilik di sewa.

Pengurusan diri.................................................

Kami keluar mencari makan malam. Lapar sangat dah ni. Kami makan di sebuah medan makan ala-ala pasar malam. Ramai pelancong antarabangsa. Bermacam-macam warna, macam-macam saiz dan macam-macam ragam. Abg Jack order macam tak makan seminggu. Akibatnya tak habis. Nafsu...nafsu...nafsu...



Selesai makan, kami berjalan-jalan sampai menuju ke hujung. Dalam perjalanan tu kami melalui bermacam-macam kedai. Paling banyak berkonsepkan pub dan club. Lebih kepada konsep Inggeris sebab pelancong banyak dari kalangan mat salleh. Bunyi muzik yang kuat....bla...bla....bla.... bosan tahap......



Kami berpatah balik dan aku akhirnya pulang ke penginapan. Yang lain masih ingan menikmati 'keseronokan' di Trawangan ini. Zzzzzzz.........

Monday, November 18, 2013

--- Menawan Puncak Rinjani - Permainan Apakah Ini? ---

**Foto adalah sumbangan saya sendiri (utama), Azizah, Pak Lie, Amin dan Uncle Saidin. Saya edit-edit sikit mengikut kesesuaian. Gambar yang tiada watermark, bukan dari kamera saya. Setiap masa pendakian adalah merujuk kepada masa tercatat dalam kamera.

R I N J A N I . . . Wah! Satu nama gunung yang rasanya semua pencinta alam dan gunung mengetahuinya. Tidak salah juga jika aku katakan yang gunung ini menjadi impian setiap pendaki untuk menjejakkan kaki di puncak. Telah banyak tahun menyimpan impian, akhirnya Allah mengizinkan impian ini dilaksanakan.

Plan punya plan with Abg Jack, maka kami pun bersiap sedia untuk menawan puncak Rinjani. Alhamdulillah..... Tiada tema ekslusif, kami layankan apa yg datang dan termampu. Trip kami bermula 16 ~ 23 November 2013. Line up seramai 8 orang, 3 perempuan dan 5 lelaki. Kita ada Abg Jack (gogo), Pak Lie, Abg Azlan, Uncle Saidin, Aku, Amin, Azizah dan Ewien. Dalam 7 orang ni, 4 orang, aku xpernah trekking bersama. Hihihihi...... Jom baca travel log aku ke RINJANI......

Jalur pendakian yang bakal ditempuh
Just for information, berdasarkan maklumat internet, terdapat 3 jaluran untuk sampai ke Plawangan Sembalun. Jaluran tersebut ialah :

i. Jalur Sembalun
ii. Jalur Senaru
iii. Jalur Torean

Rasanya jalur Sembalun merupakan jalur paling popular. If I'm NOT mistake. Hihihihi.... Bagaimana kondisi jalur lain? Hmmmm....tak pasti sebab aku pun tak pernah lalu.

16 November 2013
Macam selalulah kan, bila nak trekking obersea ni, sila berkumpul di airport LCCT. Flight kami dari KL menuju ke Pulau Lombok pada jam 0835. Abg Jack paling awal sampai. Tahniah...! Rasa nerbes sebab ada yg belom pernah trekking bersama. So kena bina chemistry. Baru la tak bosan ketika mendaki.


Check-in

Pilih destinasi anda

Penerbangan memakan masa 3 jam lebih. Kali ni aku dapat HOT SEAT Air Asia. What so special? Hmmm.... seingat aku just dapat panggilan terawal untuk berjalan menaiki kapal terbang. Then ruang kaki seatnya luas SEDIKIT dari yang biasa. Lagi? Seatnya ada tanda merah. Tu je lah. So, korang rasa-rasa, special tak? Hmmmm......talk to AirAsia Manager. Log kali ni takder pic2 sayap kapal terbang semua tu sebab seat aku tengah. So takleh nak snap.


Hubungi yang tersayang sebelum berlepas



Sudah mahu terbang
Table seat yang melekit....omg AirAsia
Alhamdulillah, kami selamat tiba di Bandar Udara Internasional Lombok sekitar jam 1130. Tiba lebih awal kerana cuaca baik. Kata juruterbang. Ok, ni nak komplain skit. Suara juruterbang bukan main mahai ek? Cakap mcm dalam kelambu. Tak jelas. Adoiiiii......

Arrival


Sebelum tiba di Lombok lagi, Abg Jack dah brief tentang guider trip. Nama panggilan beliau Juan. Islam. So ketibaan kami di airport memang telah ditunggu-tunggu dan disambut dengan senyuman oleh beliau. Cuaca di area Lombok Tengah time ni mendung dan hujan sekali sekala.

Jack n Juan



FYI, di Lombok terdapat 2 airport. Selaparang Airport dan Lombok International Airport. Selaparang Airport adalah airport lama. Sekarang hanya digunakan oleh pihak tentara sahaja.

Selain Abg Juan dan 2 orang driver, terdapat dua org lagi yang tidak dikenali turut menyambut ketibaan kami. So pada fikiran aku, mungkin diaorg ni sampingan pendaki yang nak join kot. Dari mana? Entah.....



Kami bersiap2 dan menaiki kenderaan menuju ke destinasi makan. Yeaahhhh.... Lapar kan...hihihi.... Dalam perjalanan tu beberapa kali hujan turun dengan lebat. Beg plak tak cover ok. Habis laaaaa......

Selesai makan, kami pergi kedai untuk membeli beberapa lagi keperluan group dan persendirian. Biasa la, ada yang terlupa itu ini kan. Selain tu nak support yang lain2. Yang penting, gas. Sebab, gas tak lepas airport. Hihihihi.....

Ok, jom gerak. Sedikit informasi, jam antara Malaysia dengan Lombok tiada perbezaan. Waktunya sama sahaja. Cuma waktu solat jer agak awal sebab Lombok menerima cahaya matahari lebih dulu dari Malaysia. Lebih kurang macam Sabah.

Semasa dalam perjalanan, driver (lupa nama) dan kami sempat berborak-borak. Antaranya, Pulau Lombok ini di kenali sebagai Pulau Seribu Masjid. Dapat diperhatikan bahawa memang banyak masjid di tepi-tepi jalan. Saiz masjidnya pula bukan kecil-kecil ok. Bapak besar. Boleh dikatakan hampir selang 1km, akan ada masjid. Hmmmm....... Satu lagi, driver Kijang yang aku naiki ni, muka dia, iras Tokey Jambu Maharajalawak. Serius. Cara dia senyum pun sama. Kelakar juga orangnya.

Sepanjang perjalanan menuju ke kaki gunung, dapat perhatikan juga terdapat banyak sawah-sawah padi bukit. So boleh dikatakan, penduduk sini mengusahakan tanaman padi sebagi sumber makanan dan sumber pendapatan. Ops..! Terlupa. Masa otw tu juga, kereta satu lagi di belakang, panjit. Maka kami menunggu mereka sekejap.



Perjalanan mengambil masa 3 jam lebih untuk sampai ke kaki gunung. Sempat la aku terhangguk-hangguk tertidur. Dalam perjalanan tersebut, kami beberapa kali sempat melihat puncak Rinjani. Wow....seriusly, wow....... Suhu juga dah semakin rendah. Air-corn dah tutup. Guna udara luar jer dah cukup. 

Sebelum sampai ke destinasi, kami singgah di satu view point untuk melihat panorama-panorama yang indah. Dari kawasan tersebut, kelihatan perkampungan Lembah Sembalun Bumbung (sorry jika salah eja). Kami akan bermalam di sebelah kampung tersebut yang tidak kelihatan dari sini sbb terlindung satu bukit ni. Hihihihihi.....

Suhu ketika itu sangat sejuk sambil hujan renyai2. Perasaan sangat teruja ok.


Perkampungan Lembah Sembalun Bumbung




Kecerian terserlah



Titisan air hujan di cermin kereta
Selesai bergambar dan melayan view, kami meneruskan perjanan menuju ke Pejabat Taman Nasional Gunung Rinjani, 1156 meter dpl. Then, baru cari rest house.

Dalam perjalanan dapat ditafsirkan bahwa perkampungan ini sebenarnya dikelilingi pergunungan yang cantik. Nama kampung pun dah lembah. Hihihihi...... Boleh dikatakan seluruh tanah Pulau Lombok ini mempunyai tanah berwarna hitam yang berasal dari gunung berapi. Ini menjadikan Lombok sangat-sangat subur.




Pintu gerbang Taman Nasional Rinjani








Permit Taman Negara settle, sekarang jom cari rest house.




Selesai mendapatkan rest house, buat pengurusan diri. Pastu gogo panggil untuk sedikit taklimat. Dalam taklimat, semua peserta diminta membaca, fahami dan tanda tangan AKU JANJI. Ko mampu buat macam tu? Hahahahahaha........ Pastu pergi cari kedai makan di sekitarnya. Suasana sepi jer di perkampungan tersebut. 

Selepas makan, kami adakan sedikit sesi taaruf (suaikenal). 2 orang rakan yang menyertai dalam trip kami ni ialah saudara Agni dan Madi. Kedua-duanya berasal dari Kalimantan dan belajar di Jakarta dan Kota Malang. Juga beragama Islam. Welcome to the club.....


Dalam sesi itu juga, Abg Juan, as guider, memberi sedikit taklimat tentang kondisi perjalanan esok. Beliau mohon, perjalanan dimulai pada jam 0700 pagi waktu tempatan. Bekalan air disediakan secukupnya. Dan nak bg tahu bahwa, aku mandi ok mlm tu walaupun pun airnya sejuk giler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...