Wednesday, February 24, 2010

--- kUrsus pEningkatan pRofesionalisme gUru bAru ---

sEbulan lebih melapor diri sebagai guru baru di mErsing, satu kursus telah diadakan di ILP, MeRSING. kUrsus ini diberi nama kursus 'PENINGKATAN PROFESIONALISME GURU BARU'. sEpatutnya kursus ni di buat pada bulan Jan aritu tp sbb apatah tunda.

sEramia 67 org guru sekolah rendah dan 16 org guru sekolah menengah menghandiri kursus ini. pEnceramah2nya plak terdiri daripada pegawai2 PPD Mersing sendiri.

bg aKu isi kursus ni lebih kepada meningkatkan semangat2 guru2 baru di daerah mersing ni jer. pAstu ader la sikit2 apa yg dah dipelajari masa KISSM dulu. mEngingatkan kembali jer inout2 dulu yg mungkin terlupa. aKu cam biasa beberapakali tersengguk gak la. nGantuk.....

mCm kursus KISSM dulu, setiap slot kena ader pengacara majlis bagai2. kursus ni pun kena wat cam tu gak....mmmm.....


Photobucket
Pengacara pertama dan sukarela. Tahniah!!!

Photobucket
Cikgi2...

Photobucket
Cikgu2...

Photobucket
Tumpukan perhatian

Photobucket


Photobucket
Tidur waktu ceramah

Photobucket
Gigit kuku sebagai hobi

Photobucket
En. Abd Halim menutup majlis

Photobucket
Pulau Aur

Photobucket
Pulau Pemanggil

Photobucket
Pulau Sibu

Photobucket
Pulau Tinggi

Photobucket
Peta

hAbis kursus, kami lepak kat tepi pantai kat mersing ni hah. sAmbil minum air jagung dan keropok lekur.


Photobucket

Photobucket

~~~end~~~

Monday, February 15, 2010

--- wEdding Karim & Mila ---

jOb terkejut tergempaq jer ni... mEmber punya pasal ambil la jugak. pEndek la cuti aku. tApi sukeeeeeee.....

jOb bermula dengan majlis kenduri di sebelah umah perempuan di Sg Korok. aRea2 Gunung Keriang nunnn... cAm biasa la aku shoot. aLah mcm juruphoto lain gak. tApi aku biasa2 jer.

Gabungan

sEbelah petang nya pula kami ke Taman Jubli Perak (Taman Rimba) untuk sesi outdoor. aLah yg sebelah Wisma Darulaman tu. kAn ade 2 buah rumah melayu tradisional. sEtiba di situ dah ada 1 pasangan pengantin dok shoot gak. pAstu dtg lagi pasangan lain plak. pOpular sungguh kat situ...

cerita kita
Hah! buat per tu....

mUsim kering menyebabkan rumput dan pokok2 sini agak kekeringan. sO warna hijau agak kurang.

Selang 2 hari majlis belah lelaki plak. aRea Simpg Kuala sana. bElah petangnya Karim (pengantin lelaki) bg cadangan outdoor di Kuala Kedah. aLah kat Kota Pertahanan Kedah Lama. mUla nya aku kurang bersetuju memandangkan terik matahari yg bg aku susah nak ambil gambar. nAnti mata pengantin jadi kecil sbb panahan matahari.

Photobucket

Photobucket
Ala2 Alif Firdaus la plak

kAmi mengambil risiko ke sana gak. rUmput kering jer. mAtahari petang banyak menyimbahkan cahaya oren. sO pic banyak yg ke oren2 ngan.

aCtually ni job yg paling tertekan kerana aku berusaha gigih untuk menyiapkannya sebelum aku balik Mersing. sO satu job aku ambil masa 2 hari tuk siapkannya. tErtekan bukannya apa cuma nak cari idea yg lebih mantap. mEmang aku camtu. sEtiap album xsuke sama dengan yg sebelum2 ni. nAk kasi yg terbaik punya. iNi lah hasil atau idea dlm kekalutan menyiapkan album ni. hEhehehe....

cAbaran gak la masa nak edit. aPa pun pengantin berpuas hati dengan hasil kerja aku. hOreyyyy!!!!...alhamdulillah...

~~~end~~~

Sunday, February 14, 2010

--- tAhap 1 ---


nI adalah Tahap 1 yg aku ajar. Aku ajar Bahasa Melayu dan KIA. tEkanan beb org teknologi dan seni mcm aku ni ajar BM.

aPa boleh buat, terima seadanya dan buat yg terbaik...

Tahap 1
Dari kiri Imran (Tahun 1), Syukri & Amira (Tahun 3) dan Ainul (Tahun 2 )

Photobucket
Bergambar di jeti. Murid2 Tahun 2 & 3

~~~end~~~

Saturday, February 13, 2010

--- mEneroka bAtu ciNa ---

mMmmm... hAri minggu datang lagi (30 Jan 2010). ni kAlu kat darat, dah lama plan nek gunung. mAna2 gunung la. aDuhai, mau pergi mana hari ni ek? yEss!!! yEss!!! tRekking ke Batu Cina. dAh lama dok tgk jer batu tu. kAli ni panjat plak. mMg rezeki lah, geng2 polis pun nak naik gak. skali jalan la ni.

jAm 5.15 petang, dengan bantuan Wan Blue Water, kami memulakan pendakian. sEtengah jam kemudian, kami pun sampai di kaki bukit di mana kedudukan Batu Cina itu berada. tRek dia semak la kawan. dAh lama xder org naik. yElah, sape la nak pi naik hari2 kan. oRg kampung pun dah busan.

dAri bawah nampak cam senang jer nak daki Batu Cina tu ye. tApi rupa2nya tidaklah semudah yang di sangka. bAgi yg gayat seperti aku ni xyah la gi naik. mMg sgt gerun. dAri bawah mmg mcm ok jer tp sorry beb. tErlalu sukar. sEriusss... bAtu ciNa ni nampak mcm 2 batu yg berasingan tp sebenarnya tidak. iA adalah satu. diA bercantum di bahagian bawahnya.

uNtuk sampai ke bahagian pertama (batu yg rata), kami terpaksa merangkak di bawah batu yang tinggi tersebut. dAh la tu. aRea tebing2 jer. eEeee...serius gayat. sAlah sikit compem tergolek jatuh bawah. zAssss!!..... rAsa nyesal plak bawa camera n tripod. menyukarkan pergerakan masa merangkak tu. aKu rasa mcm nak jatuh ke bawah jer. tripod aku habis bercalar dek bergeser dengan batu2.

Photobucket
Ni la yg i kata kena merangka tu

tApi apabila sampai je bahagian rata tu, perghhhh... berbaloi la bersusah payah untuk sampai ke situ. pEmandangannya memang cantik. hEkhekhek... u all kEna sentiasa berjaga2 tau. aNgin kencang boleh menolak anda jatuh ke bawah. di siTu aku xbanyak ambil pic sbb boleh dikatakan viewnya hampir sama jer dengan pic2 yg aku ambil sebelum ni. sEbenarnya aku takut jatuh ke bawah. hEhhehehe... gayat. aNgin pun kuat.

Photobucket
Biasa sgt la gaya u ni
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Purak-purak

Photobucket

Photobucket
Pemandangan dari atas

Photobucket
Tuah, ko mmg xder baju lain dah ker?

Photobucket

Photobucket
Mereka yg berjaya

siAp bercanda di situ, kami pun mula gerak turun. Wan kata alang2 sampai, kita teruskan ke batu paling atas. wAhhhh!!!... iKut jgn xikut... rUgi kalu ikut. dAki punya daki tetiba Wan kata "ok kita turun. xboleh naik." aKu pun keliru. tEtiba ja kan. tAnpa banyak soal, kami pun turun. lAgi lawak apabila aku xberani turun sbb kecerunan batunya sangat menakutkan. masa naik xfikir pun. mAsa turun xleh plak. lAma gak ambil masa. akU bukannya apa takut terlajak dan jatuh ke bawah. hAhahaha... aKhirnya dengan bantuan Wan, aku berjaya turun. laLalala...

sAmpai kat bawah (kaki gunung), Wan minta rambut sehelai setiap org dari kami. kEmudian dia membakarnya sambil berselawat. aKu agak macam ader sesuatu berlaku.

sElepas kaki bukit tu, kami lost trek. kaMi tidak menjumpai trek masa kami naik tadi. Wan dah resah2 dan runsing. "Ni yang tak nak perkara begini berlaku," kata Wan pada kami sambil mencari trek pulang. kAmi yg lain actually rileks ja. aLah apa nak risau, kampung kita bawah tu ja. naMpak lagi tu ha. cUma jalan jer xnampak. bUkan la nak sombong cuma dalm situasi begitu kita rileks sudah bah. lOst sikit jer. rEdah punya redah sampai la akhirnya trek awal td. aLah xjauh pun. dari main road menuju ke kaki bukit dalm 500m lebih jer.

mAsa kat bawah (Blue Water), aku sempat bertanya pada Wan tentang kes tadi. iKuti perbualan kami itu :

aKu : Nape tadi? Tetiba jer xjd naik?
Wan : 'Dia' xbagi naik.
aKu : ??? (pura2 xtahu.naif la konon)
Wan : Masa saya letak tripod kamu kat atas batu dan minta kebnaran naik, tetiba jer bahu kiri
saya seolah-olah disentap dari belakang. sAkit sgt masa tu. tU yg saya suruh turun. 'Dia'
xbagi naik la kot.
aKu : Hmmm... Nape kena bakar rambut td?
Wan : Itu xnak kasi 'Dia' ikut kita pulang. aMbil rambut setiap org, bakar sambil selawat.
aKu : Oooo.... iTulah tadi temubual saya dgn mangsa. kiTa kembali ke studio.

~~~ end ~~~

--- 08 Feb 2010 kUnjungan dAri lUar ---

tGh lepak2 buat RPH (konon2 la) dan Tahunan, terdengar derungan bunyi enjin bot. "bOt saper la yang dok bising2 di waktu petang begini. oOoo... serogombolan JKR dan kontraktor skool rupanya. eH!... GB aku pun ader gak. xPerasan aku. hMmmm...

kHabonya rombongan ni nak buat inspection bangunan skool yg dok tgh rancak membangun ni. rAjin la tu... aKu apa lagi, terus jd paparazzi la. sNap sana, snap sini. hIkhikhik... sAtu bot depa mai. biLangan dalam 20 org gak kot. cAm ni la rakyat nak. bErjasa pada rakyat...

Photobucket
Bangunan skool yang baru k

yG mai mmg ramai tp yg buat kerja sorang dua ja. biAsa la tu. mAi guna pakej pelancongan... aDa sorg mamat tu pakai baju bengkel POLISAS lagi. sAh budak praktikal. aDuhai... aDa gak girl2 yg muda2. dAh boleh agak dah. mEsti budak praktikal la tu. tAkkan kerani plak kot. mAi dengan bawa beg galas kecik kat belakang. fAil, pen, kertas xbawa pun. leNggang kankung. hAhahaha... alah i pun pernah jd student mehhh!!! kElakar bile di pikio kan. lAntak korg lah. yG penting skool baru ni kena siap dengan segera.

Photobucket Photobucket

Photobucket


Photobucket
Melawat bangunan la konon2

tHank pada u all semua k sbb sudi dtg dari jauh. terharu rasanya sbb firstime merasakan Pulau Aur ni meriah. tP kita tgk la plak. kAlu xsiap projek ni, kita guna ayat lain plak kan. hEhehehe... jGn lupa pasang ternet no. cHeq xsabaq nih.

~~~ end ~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...