Monday, November 30, 2009

--- wiRing ---

tAdi busan2 xder buat apa2, aku pun buat la wiring lampu kat dalam bilik adik aku jap. tIme ni lah ilmu2 elektrik aku gunakan. hEhehehe....


tgh buat tukar lampu

--- mAjlis pErtunangan kAkak wAwa ---

sAtu hari wawa call aku. dIa tanya samada aku free or not tarikh bla...bla...bla.... sO aku kat ok. iNilah hasil 2nd time jd photographer.... kAli ni bukan wedding tp majlis pertunangan jer...

ni kotak cincin merisik dan tunang

dah di sarungkan pun

kamar beradu


dah mula beraksi di atas katil


hmmmm....



ni pic family derang

my fb & fs : fitrizan_ae@yahoo.com
multiply : http://aefitben.mutiply.com

--- pIc cLassmate ---

pIc ni aku edit khas untuk album kelas masa hari2 terakhir di maktab. uNtuk kelas KH 1 la...






--- uPgrade mY cAmera ---

sElepas dari wedding tu, aku dapati terdapat kelemahan dari segi equipment. yEa!!! external flash. aKu kena ada benda tu kalu nak pic cantik terutamanya indoor. iNternal flash bukan tak ok juma kadang2 ianya xselari dengan shutter.

aKu decide tuk beli external flash. gI la jalan2 lowyat dan bagai2 lagi tuk usha SONY ALPHA external flash. mAhal siut yg original. uNtuk model F48 herge dia RM750 manakala F52 RM1100. lEbih kurang la. oUt of my baget.
hUhuhuhu...aku YM dengan mmber aku Fareez. dIa suggest aku guna jer dulu 3rd party flash. dIa cadangkan kat kompleks pertama. sO aku gi la cari. kEdai depan atm BSN. hErge dia RM450. tApi aku lum beli lagi sbb nak usha dulu.

sUatu hari Acap kirim kan aku beli SONY Lense 50mm/f1.8. dI kesempatan itu aku beli la flash sekali kat LowYat. kEdai Tarita. hErge dia RM450, jenama Cybertik.



aku beli kat mamat ni la



Cybertik xternal flash


pErasaan of course la gumbire sebb ader equipment baru. hOreeeyyyy!!!!!

--- fIrst tRial be a wEdding pHotographer ---

nI firstime aku cuba2 nak jadi wedding photographer. cAmera beli dah lama tp belum try2 lagi. sO aku pikio inilah masanya.
kEbetulan mmber ku kawen time tu. mUla2 dia minta aku shoot, tapi aku kata 'better hg hired pro punya sbb aku masih dlm tempoh percubaan lagi. tApi aku boleh la nyibok2 time hg posing. sAja nak belajar2'.
dIa kata ok.




sO berikut beberapa keping hasilnya. tIme ni aku belum ader external flash k.


lEpas shoot kat umah, aku ajak plak diaorg gi outdoor. lOkasi sekitar kg aku. sItu ada sawah padi. pAda fikiran nice jer.




kAlu korang perasan pic ni ada yg blur sedikit. mYbe shake kot.

aPa itu itukan pengalaman.



friendster & facebook fitrizan_ae@yahoo.com
multiply http://aefitben.multiply.com

Friday, November 27, 2009

--- lAstday @ IPG IPT ---

aKu start daftar 12 jan 2009. Now 25 nov 2009. So lengkaplah tempoh aku berkursus kat sini. mAcam2 kes, perasaan, rahsia, perangai dan macam2 lagi aku ketahui dan pelajari di sini. mAsa mula2 dulu dapat kelas, cam malu2 kucing jer. tErpikio juga nape la aku dapat kelas ni bla...bla...bla... tApi lama aku suke. hahaha...


kAt sini macam2 aktiviti ader. aDa yg syok dan ader yg hampeh. tErima seadanya je la sbb kita datang sini tuk kursus kan.....

pAstu gi praktikal selama 12 minggu. aDa okay dan ader xokay. bIasa la. mAnusia kalu xcomment2 ni xsah. Hahahaha... gOssip? aKu aLways dengar desas-desus itu ini. hAhahaha...dan boleh teka kelas mana yg selalu ader gOssip.... Lalalala...

pEngalaman aku masa lead PL agak malu2 gak. wEll xbiasa la katakan. tApi u all, SAINS N KH, very supportif. tApi ader gak yg tuuuttttt.... tApi itu normal la kan. lAyaaaaannnn....



eXam akhir makin dekat. bErdebar rasanya. mAna taknya. kAlu gagal rugi la masa setahun tu. pAstu KISSM plak. iNgatkan kursus bodo2 jer. aLih2 ader assemen dan exam lagi tu. aDehhhh...tension2...

yAng pasti kita akan mengingati saat2 indah ini takkala melihat gambar2. bAgi yg touching la.

sEtahun berlalu, 25hb adalah hari terakhir kursus. sEday gak la sbb nak berpisah. wAlaupun setahun, bermacam2 kenangan bersama. hUhuhuhuhu....touching siut. aKu sempat la capture beberapa moment hari2 terakhir. mAna yg sempat la. hEhehehe....pAsni kita tunggu posting k. hOpe kita still KEEP IN TOUCH....gOd bLless u all...



do to visit my galery @ http://aefitben.multiply.com & my fs n fb using email fitrizan_ae@yahoo.com

Wednesday, November 25, 2009

--- lAst minute punya study KISSM ---

sTudy last minute terlalu obvious dengan student lelaki. wEll, its a fact.
bEsok nak hantar asemen pun mlm ni baru nak buat.



style bob study


mustakim yg kusyuk


nak hafal semua ker????


aKu? oF couse ler.....aku study dlm bilik jer...

Tuesday, November 24, 2009

--- sTusy tIme ---

dAh 2 minggu lebih KISSM. sO besok adalah hari penentu samada pas atau xpas untuk kursus tersebut. kAlu lulus alhamdulillah sbb pengesahan jawatan dia akan berjalan lancar dan sebalikngya. nAk study tapi malas la. bIla pikio masa depan punya pasal, kena la study....


sO sekarag aku nak study sambil berinternet...boleh?

--- kEnangan bErmakna ---

Alhamdulillah semalam aku berjaya menyiapkan satu tugasan yang telah diberikan oleh rakan2 kelas aku. Iaitu menyiapkan album kelas tanda kenangan yang akan diberikan kepada our mentor, En. Aziz.



aKu dah tunjuk pada semua my friends hasil kerja tersebut dan mereka kata 'waahhhh..!!! lawanya gambar aku dalam ni...bla...bla...'.











mEan ok la tu. Hahahaha.... lEbih menarik ia adalah antara hasil kerja yang aku suker... Seterusnya ia meningkatkan aku punya skill editing, walaupun sebenarnya ianya biasa jer....lalala....

Tuesday, November 17, 2009

--- bUnyi hP jEr, sEmua oRang tEngok ---

Macam biasa bila time break kul 12.30 hingga kul 2.30 petang, aku lepak2 jer kat library. Malas nak balik walaupun umah dekat. Tengah aku blogger, hp ladies kat meja depan aku ni berbunyi. Punya la aku heran sebb semua org terus tengok pada dia. Fuad yang tengah guna komp library kat depan tu pun nak mendonggak kepala nak tgk. Aku? Aku menjeling jer. Aku melihat dengan ekor mata jer. Sbb masa tu aku nak tengok apa respon pelajar2 lain. Now aku dpt lihat reaksi diaorg.

Minda ku terus meneka-neka apa yang mereka fikirkan dan apa tujuan mereka tengok pada ladies tersebut. Mungking nak bagi tanda suruh off hp tu? Atau marah dengan bunyi hp tersebut yg kononnya mengganggu ketenteraman mereka.

Walhal yg tgk tu semuanya pelajar yg bukan study pun. Sembang2 jer. Budak lain yg study kusyuk jer study. Tak pandang pun ladies tersebut.

Ladies tersebut budak KPLI gak. Hehehehe....alah satu permainan hoki dengan aku. Nasib baik xder camera. Kalau tidak compem pic dia dah masuk dlm blog ni. Terkenal la nnt.

--- bEnarkah gUru pUnca mAsalah mUrid/pElajar di sEkolah? ---


Seperti hari2 biasa, setiap pagi aku mendengar Hot FM. Dengar tu sebb nak dengar Panggilan Hangit. Di samping itu ada la selingan dengan Hot Chat. Pagi ni DJ dia ialah Faizal Ismail bergandingan dengan selebriti Azhar Sulaiman. Si Fafau cuti mende tah.

Pagi ni Hot Chat agak menarik dan sagt menarik perhatian aku untuk mendengarnya. 'BENARKAH GURU PUNCA MASALAH MURID/PELAJAR DI SEKOLAH?'. Of course menarik perhatian sbb aku kan Guru.

Boleh dikatakan lebih 60% pemanggil bersetuju dengan tajuk di atas. Ada macam2 pendapat dan pandangan la yg diaorg kasi. Ada yang membuatkan aku tersenyum dana da yang membuatkan aku menyirap sikit jer bile mendengar pendapat mereka.

Ada yang kata guru kat sekolah malas la, xambil berat pelajar bermasalah la, pengajaran yang membosankan la, xbersedia la, garang la, selalu maki hamun, selalu bagi denda dan macam2 lagi la. Hanya beberapa pemanggil jer yang memberi pendapat membela guru. Tu pun sebb pemanggil tu adalah guru dan GB jer.

Aku di sini terpanggil untuk berkongsi pendapat dan idea. Rata2 pemanggil memberi komen secara tidak menyeluruh. Mereka hanya memikirkan masalah itu pada site mereka sahaja. Pernahkah mereka terfikir keadaan yang dihadapi oleh guru masa kini. Mak ayah senang la kata guru itu ini, tapi bile anak mereka balik umah report guru buat itu ini, terus serang guru tersebut. What the **** kan. Ada sesetengah parent tu just anggap sekolah ni seperti umah asuhan. Diaorg hantar dan terus gi kerja. Balik datang ambil. Esok hantar lagi. Hmmmm...baik xyah jadi parent. Jgn buat anak la kalu mcm tu.

Ada satu ibu tu komen kata "gurulah yang perlu berperanan mencorakkan anak2 mereka bla...bla...bla..." (lebih kurang cam tu la). Adakah u all setuju? Aku tak tahu nak cakap apa kat wanita. Pastu ada yg kata "guru dibayar gaji untuk bla...bla...bla...". Kalau begitulah pemikiran parent zaman sekarg, aku melihat mereka ini seolah-olah kawin, beranak pastu hantar sekolah. Nak jadi apa jadilah. Kalau baik alhamdulillah tapi kalu xbaik guru adalah punca. Wah! Senang nya hidup.

Kita kena faham juga bahawa guru juga manusia. Kadang2 emosi terganggu. Betul mmg guru telah dilatih mengawal emosi tapi guru tetap juga manusia. Bukan manusia separuh robot. Untuk masalah disiplin pula guru hanya sekadar memberi kaunseling dan nasihat. Kalau nak buat lebih2 nt kena saman. So di sini parentlah yg sepatutnya memainkan peranan. Parent lebih punya hak dan merekalah pencorak sebenar. Bukan guru semata2. Zaman skrg pelajar yg melebihi umur 18tahun pun boleh saman parent atas dasar dera. Baru mak ayah tau. Padan muka. Sekali lagi saya tekankan bahawa guru bukanlah punca untuk semua masalah pelajar tidak berjaya atau berdisiplin.

Aku tidak menafikan semua pendapat yg pemanggil bagi. Ada kebenarannya apa yg mereka katakan. Tapi bukan la majoriti. Ada sesetengah jer. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Saya tidak beremosi dalam memberi pendapat ini. Cuma memberi gambaran secarah menyeluruh. Kalu parent kata itu ini tentang guru, fikir2kanlah juga keadaan guru. Guru zaman dulu lain dengan skrg. Pelajar2 zaman dulu takut bawa balik cerita2 kepada ibubapa kerana takut kena hentam lagi. Sebab tu la mereka2 ni berjaya.

Ada sorg pemanggil ni mengucapka terima kasih pada gurunya kerana selalu denda dan cubit sbb xbuat kerja sekolah. Sekarg dia berjaya dlm hidup. Dia kata kalau bukan sbb denda itu, dia mungkin masih malas dan xkan berjaya seperti sekarang.

Oleh itu xder mana2 pihak yang salah dan betul. Baik pihak sekolah dan ibubapa perlu bekerjasama dalam menangani masalah ini. Saya suke cara Azhar Sulaiman menangani masalah tersebut dengan berkawan baik dengan seorg guru di sekolah anaknya dan selalu bertanyakan tentang keadaan sebenar anak2nya. So di sini tak timbul masalah kerana beliau boleh mengetahui hal sebenar jika berlaku sesuatu perkara.

Ok...moh la kita sama bekerjasama. Manusia adalah satu makhluk yang kompleks dan sukar untuk dijangka. Tapi Allah menjanjikan kemenangan bagi mereka yang berusaha ke arah kebaikan. Insya-Allah.....

new feel

.















Masa dulu asyik guna camera org jer tuk ambil gambar. So kali ni aku berpeluang memilikinya. Aku mula tertarik pada camera DSLR apabila melihat Teng guna camera jenis tu. Macam best jer. Aku pun tanam la azam nak beli DSLR.

Aku mula guna camera ni bulan Mac 2009. Tahun ni la. Hahaha....sumber kewangan? Hmmm...biarlah rahsia. Hehehe....

Nape aku pilih SONY? Entah la. Sebelum beli tu azam aku xnak sama dengan Teng iaitu Nikon. Canon pun xnak.

Ada la satu hari masa kat asrama maktab, ader poster ader org nak jual camera. Apa lagi aku terus gi la bilik budak PISMP ni. Nama dia Fareez. Aku rasa dialah yg membuatkan tertarik nak beli SONY. Padahal time tu xtahu benda pun pasal brand DSLR. Aku rasa time tu mmg nak beli 2nd kat dia, tapi cam mana tah Fellow Blok mana tah iaitu En. Hamid Tan datang n nak beli. Aku pun malas nak rebut ngan dia. Bagi je la dia beli.

Masa kali pertama berjumpa ngan Fareez tu macam2 la dia citer bla...bla...bla... Cam best jer kan.

Time SBE kat SKTG aku ngan mmber aku gi la jalan2 nak g beli camera. Akhirnya kaki aku membawa aku ke sebuah kedai Tarita kat Sungei Wang. Tu pun Fareez yg cadangkan supaya usha sana tgk. Juru kedai tu pun story la Nikon, Canon dan SONY. Bla...bla...bla....

Akhirnya aku beli la SONY Alpha 200 (like no other). Padahal mmg target nak beli SONY. Saja suruh dia story semuanya. Harga body+kit dalam RM16xx. Pastu tambah itu ini dan lens Tamron 75-300mm. Semua sekali dalam RM2xxx.

Senang hati balik umah apa lagi snap sana, snap sini....hahaha.... Itulah gajet aku sampai sekarang selepas LENOVO aku. Sayang gile aku 2 gajet ni. Sekarang dah ader flash. So lagi meriah la pic aku ambil.

Aku dah test shoot wedding mmber aku. Etong first dan kakak Wawa second. Hasil puas hati la dan banyak lagi la aku shoot....hehehe.... Tgk dlm friendster, facebook dan aefitben.multiply.com . Banyak la hasil2nya. Ada yg diedit dan tidak diedit.

Sunday, November 8, 2009

--- Firstime Broga Hill ---

Mcm mana nak story ek. Aku selalu tgk org gi Broga ni dalam multilpy. Jeles gak la. So teringin nak pergi. Melalui Achoi, satu plan dirancang. Plan pertama dulu gagal. Datang tp xsempat nak naik berikutan information salah. So plan ke dua ni baru berjaya tapi suam2 kuku jer la.

DSC09428

DSC09404_copy

Time tu KL asyik hujan jer belah petang. So agak lewat bergerak dari KL. Sampai Broga dah lewat. Kul 6 baru start naik. Sampai pun 6.30 petang. Dah gelap sikit that time. Pic2 pun kurang mantap. Huhuhu... its ok. Aku jdkan yg ini as trial jer. Pasni aku kan kembali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...