Monday, December 21, 2015

--- Mendaki Gunung Baling 2 ---

Ni sambungan yang tadi. Lama gak lepak umah Wan. Dalam jam 1 lebih, Rais dan Daus sampai. Kami pun bagi la direction semua bagai agar sampai ke rumah Wan. Kami makan tengah hari sini. Wan bermurah hati. Boleh solat sekali.

Selesai makan dan pengurusan diri, kami pun packing-packing untuk mendaki. Kami ajak Wan sekali lagi tapi dia menolak dengan baik.

Kami pun bersalaman semua dengan family Wan. Owh....lupa satu perkara. Ada member sorang lagi join secara tidak sengaja. Aku ingat-ingat lupa. Panggil kaptain begitulah. Tapi bukan member aku.

Kami memulakan pendakian bagi menunaikan impian Daus dan Rais. Jam 3 lebih kami menghampiri puncak. Haaaaaaaaaaaaaa........panas jangan cakap la waktu beginikan. Mujur kami bawa payung. Hahahahahaha.....

Kiranya aku dan Am sampai ke puncak Gunung Baling ni dah dua kali. Hahahahahaha....

Dalam keadaan cahaya yang terlalu terang, susah nak buat photoshoot. Aku plak ada silau. Memang aku tak banyak guna dslr. Just melayankan Daus dan Rais jer. Kami sebenarnya rancang hari ini nak naik Gunung Pulai juga tapi rasanya tak sempat. Nextime...


















Nak kata puas mungkin tak puas kot kat atas ni tapi disebabkan panasnya menyebabkan kami tidak lama.

Kami terus turun dan membuat pengurusan diri di masjid. Sambil tu, Daus ada cadangkan nak makan kat satu restoran terkenal kat area sini. Restoran seafood katanya. Kami ok selalu dan google.

Kami sampai di restoran yang digembar-gemburkan dalam laman sosial itu.





Agak lama la hidangan nak siap. Eeeeeeee....... berjam-jam tak siap lagi. Lepas Maghrib, kami bertolak pulang.

Kami selamat tiba di Putrajaya sekitar jam 2.30 pagi. Terima kasih pada semua. Hihihihihi.....

--- Mendaki Gunung Baling ---

Lately ni bukan main meriah lagi trip ke Gunung Baling ni diiklankan di laman-laman sosial oleh penggiat outdoor. Bukan pencinta tapi penggiat. Ada beza tu. Setiap minggu trip. Bilangan satu trip bukan sikit-sikit, mencecah 40 orang. Sebuah bus ekspres tu hanya untuk ke Baling. Memang buat duit la gogo ni. Tapi its ok, aktiviti sihatkan.

Dalam kerancakan trip Gunung Baling tu, aku dan member sedang mencari satu aktiviti ringan. Tak nak la sampai berminggu-minggu pendakian. Daus plak pergi melancong ke Thailand bersama Rais. Bincang punya bincang, aku dan Am terfikir akan Gunung Baling yang tengah viral ni. Apa lagi. ON selalu.

Masa bincang tu, Am ni ingat Baling tu macam KL ke Ipoh jer kot. Jauh kot Baling dari Kuala Lumpur. Jika nak berkereta 2 orang, macam tak berbaloi dari segi costing. Sambil makan malam kat satu restoran apatah, kami secara gamble, akan pergi beli tiket di TBS selepas makan ni. Kalau ada tiket, kita ON. Kalau tak ada, kita lepak jer rumah.

Alhamdulillah, tiket kebetulan ada. Beli dan terus balik untuk kemas barang. Sempat rasanya sebab bas berjalan jam 11.30 malam.

Dari Putrajaya, aku naik ERL menuju ke Bandar Tasik Selatan. Begitu juga Amin. Kami jumpa di TBS. Dalam masa yang sama kami mesej pada Daus. Kata Daus, kita jumpa di Baling.


21 Disember 2015, aku dan Am selamat tiba di Pekan Baling. Sepi.....krik...krik... Kami sampai awal juga la. Sebelum Subuh. Rasanya dalam jam 4 pagi. Aku cakap sama Am, kita check in jer. Tapi Baling ni macam tak ada hotel. Hahahahahahaha.......

Plan seterusnya, kami berjalan menuju ke Masjid Pekan Baling. Sementara menunggu Subuh, kami buat pengurusan diri. Dalam masa yang sama, aku acah-acah mesej dengan seorang rakan ku di sini, Wan. Dia memang orang Baling. Lahir dan membesar di sini.

Kami berjumpa Wan di masjid ini juga apabila kebetulan beliau datang berjemaah di sini. Aku pujuk dia untuk bawa kami naik gunung. Aku dan Am memang tak tahu trek sebab ini pertama kali. Jika kami firstime itu perkara biasa, rupa-rupanya, Wan juga tidak pernah mendaki gunung tersebut. Hahahahahahahahahahahahahaha.....

Ok....bagi mereka yang tidak pernah datang ke Pekan Baling ini, Gunung Baling ini betul-betul berada di pekan ini. Serius. Aku pernah datang pekan ni, cuma masa tu gunung ni belum viral. Aku nampak jer puncak Gunung Baling ni.

Setelah puas pujuk, Wan pun setuju. Beliau balik untuk tukar pakaian yang lebih sesuai. Kemudian kami sarapan dahulu di pekan ni. Wan bawa kami ke kedai nasi lemak bungkus paling sedap. Owh....selain wan, ada jer beberapa rakan lain kat Baling tu, cuma mereka tak free that time. Selain itu, menurut Wan, sejak Gunung Baling ni viral, pekan Baling semakin meriah pada hujung minggu. Setiap minggu, orang dan kumpulan datang untuk mendaki. Ini menambahkan lagi sumber ekonomi peniaga-peniaga sekitar. Alhamdulillah.

Tanpa membuang masa, selesai sarapan, kami pun cergas. Setelah mendapat info secukupnya dari ayah beliau tentang pintu rimba, Wan pun membawa kami. Parking di sebelah sebuah rumah di bawah pokok manggis yang ada di situ. Menurut Wan, itu rumah bekas gurunya. Hihihihi...

Baiklah....kami pun berjalan masuk. Awal dah jumpa pacak. Trek agak licin. Berhati-hati ok.





Buka GPS ker?

Monday, November 30, 2015

--- Cebu Island 2 ---

30 November 2015

Buat pengurusan diri dan Solat Subuh.

Berjalan menuju ke pintu masuk lobi airport untuk mencari teksi. Kami nampak ada satu teksi menurunkan penumpang. Kami pun bergegas ke teksi tersebut. Tanya harga dan terus masukkan beg dalam bonet. Kata pemandu, kena cepat sikit sebab ini bukan tempat ambil penumpang. Pada kami, kata-kata tersebut macam tak ada makna.

Sambil memasukkan beg tu, datang la polis airport. Dia dok cakap Filipina. Memang tak faham la. Selesai muat beg, kami pun masuk dalam kereta. Korang tahu apa polis airport tu buat? Dia berdiri depan teksi. Kami pun macam hairan la. Dia berdiri sambil mulut dok terkumat-kumit bertasbih memerhati ke dalam teksi. Then, driver cakap, kami tak boleh naik teksi di sini. Kena ke terminal teksi di bawah sana.

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... nampak tak diaorang punya ketegasan peraturan. Hahahahaha....kami pun turun dan berjalan jauh sedikit turun ke bawah menuju terminal teksi. Hahahahahaha...

Di terminal teksi ni, semua teksi beratur mengikut giliran. Kami pun naik la teksi. Kami cakap nak ke terminal bus yang membolehkan kami ke Oslob. Yup, Cebu South Terminal Bus. Masa dalam kereta tu, berbual la dengan driver. Dia pandai cakap omputih. Then dia offer kereta sewa. Kereta sewa yang kami naiki ni. Tak ingat berapa dia offer tapi cakap tak nak sebab nak merasi sendiri penjalanan ini.

Masa perjalanan kurang satu jam tanpa kesesakan lalulintas. Mujur pagi awal begini belum sesak. Masa memasuki terminal, driver bagi advice untuk ambil bus Cares Liner (warna kuning). Katanya lagi, bas tu lebih selesa dan berhawa dingin. Bus lain tak ok ker? Boleh jer. Banyak lagi bus yang menuju ke destinasi sama. Pilihan di tangan anda. Gambar bas ada kat bawah ni. Ni bukan pic aku snap. Aku copy dari google jer. Sekadar gambar hiasan.


Sunday, November 29, 2015

--- Cebu Island 1 ---

29 November 2015

Buka mata takkala mendengar alarm henset berbunyi menandakan waktu Subuh...

Kelihatan Abg ______ sedang siap-siap packing. Awal bersiap bang? Hahahaha...

Buat pengurusan diri dan naik atas roof. Jemur-jemur apa yang patut sambil sarapan. Tak salah aku ada 4 group flight berasingan. Paling awal kul 09:00 rasanya.

Masa ni ada drama melayu sikit. Aku pun tak faham. Diaorang ni nak pergi Cebu ke tak? Pastu dok usha-usha tiket tuk balik awal. Ok...selanjutnya aku malas cerita sebab luar bidang kuasa aku. Hahahaha... Biasa la remaja. Faham-faham. Hahahaha...

Group kedua dah siap-siap nak berangkat ke airport. Mereka antaranya Sem, Abg Man, Janet dan lain-lain. Tengok dalam gambar jer. Semoga selamat sampai...

Walaupun perkenalan kita singkat tapi dalam kenangan tetap selamanya. Balik nanti nak buat photobook. Hihihihi....






Saturday, November 28, 2015

--- Gunung Pinatubo ---

Sebelum meneruskan karangan ini, aku nak ucapkan terima kasih kepada Nazrin. Siapa Nazrin ni? Haaaaaaaa.....Nazrin ni member aku. Gunung Pinatubo ni aku nak datang sebab tengok instagram dia. Nampak macam menarik tengok gambar-gambar dan video-video beliau semasa travel kat sini. Kemudian, aku bertemu dengannya untuk temubual dan dapatkan tip-tip.

28 November 2015

Seperti yang dipesan oleh guide, kami turun di depan McD Capas. Kami sampai di sini jam 03:00. Seberang jalan sana kelihatan sekumpulan tricycle. Datang 2 orang untuk offer perkhidmatan. Kami tolak dengan cara baik sebab kami nak rileks dulu. Kami lepak di sebuah mini market sebelah McD. Yang best, dia tahu kami nak ke Pinatubo. Aku cakap Sonia Guesthouse. Dia siap keluarkan name card Sonia Guesthouse tunjuk. Ok2....aku percaya. Hahahaha.......

Sambil lepak dan rileks tu, aku google lokasi Sonia Guesthouse. Selain google, aku tanya juga budak yang jaga mini market tu, tapi dia tak tahu. Dia pun macam tak faham apa yang aku cakap. Mungkin English aku tinggi sangat. Hmmmmm....... Aku saja google dan tanya-tanya tu sebab tak nak kena tipu jer.

2 orang yang bawa tricycle tu siap datang parking depan kedai dan tidur. Bersungguh-sungguh dia nak tawarkan perkhidmatan. Tu yang buat aku lagi tak sedap hati.

Hampir jam 04:00. Kami pun ambil keputusan untuk bergerak. Satu tricycle, 300p. Lay memang dah pesan tambang tricycle harga itu sahaja. Kalu lebih, jangan naik. Aku, Am dan Daus satu trycycle. Ana, Ecah, Azizah dan Lina satu tricycle. Serius.....pengalaman yang sangat menarik naik tricycle ni.




Kami kena berada di waiting point sebelum jam 08:00. Masih terngiang-ngiang pesanan Joel dan temannya pada kami.

Alhamdulillah....kami selamat sampai sebelum waktu Subuh. Masa kami sampai tu, sudah ada sekumpulan pelancong Filipina. Kami pun tunggu dan sempat solat Subuh.

Di sekitar waiting point ni terdapat banyak Guest House. Untuk toilet, kami pergi sahaja di guest-guest house tersebut. Tandas 50p. Mandi 100p.

Masa terus berlalu... Datang la seorang wanita dengan membawa kertas dan pen. Rasanya dia ni la Sonia tu kot.

Friday, November 27, 2015

--- Mt. Pulag Ep. 3 ---

Episod 1   Episod 2

27 November 2015

Entah jam berapa, aku terjaga dari tidur. Dalam mamai tidur tu, aku terdengar ada orang beristigfar di sebelah khemah. Aku pun berkata dalam hati, 'siapa la yang solat pagi-pagi buta dan sejuk-sejuk macam ni?'... Aku sambung tidur. Zzzz....

Seawal jam 3 pagi, dah mula bangun untuk persiapan ke puncak. Di luar sana angin masih kuat dan hujan. Pintu khemah kuat ditiup angin. Jam 03:30 lebih, kami pun mula bergerak berjalan menuju ke puncak.

Aku terfikir bagaimana la nak snap gambar ni dengan hujan dan ribut cenggini. Harap-harap kat puncak nanti dah reda.

Pendakian kurang dari 30 minit. Dah la sejuk, angin dan hujan lagi. Masa sampai puncak dalam suasana terang headlamp jer, sudah terdapat banyak pendaki lain sudah sampai di sini.

Cepat-cepat cari tempat persembunyian untuk berlindung dari angin yang kuat dan sejuk. Huhuhuhuhuhu....tak tahan. Kami berselindung di balik pokok buluh kecil yang tumbuh itu. Masa berlindung tu, aku teringat yang ada gambar di Taman Negara hari tu. Pokok ni lah. Huhuhuhu...

Agak lama kami menanti di puncak. Menanti apa? Mananti matahari terbit. Hahahahaha.... Hampir sejam gak la. Sempat tertidur.

Kedengaran suara-suara yang ingin turun kembali ke khemah. Sejuk sangat katanya. Lagi pula, kelihatan mentari mustahil muncul dalam cuaca begini.

15 minit kemudian, gogo juga macam menyuarakan pandangan untuk balik ke khemah. Cuaca semakin teruk katanya. Sampai khemah kita dulu, nanti kita fikir plan B. Mungkin kita akan naik semula jika mengizinkan. Jom...

Kami pun mula turun menuju ke Saddle Camp. Entah bagaimana Aku, Bad dan Man boleh tersalah route.

Kami naik semula ke puncak. Dapat cari route yang betul. Baju dah mula basah dek kerna embun yang macam hujan tu. Sesampai di khemah, terus masuk dan masuk dalam sleeping bag. Sambung tidur.

Thursday, November 26, 2015

--- Mt. Pulag Ep. 2 ---

Episod 1   Episod 3

26 November 2015

Menurut sumber Mt Pulag terkenal dengan lautan awan aka sea of cloud dan Milky Way Galaxy. Mungkin itu yang menjadi daya penarik untuk aku nak datang Mt Pulag. Mungkin....

Kami selamat tiba di Baguio City kurang jam 02:00. Suhu sejuk. Kami santai-santai di 7E dan Caltex Pam semetara menunggu jeepney datang dan 3 orang yang naik bas tu. Berdekatan sini juga ialah Victory Liner Bus.

Mesti terfikir, kenapa tetiba lepak 7E kan? Senang jer penjelasan. Van tu drop kami kat sini sebab memang kita bayar sampai sini jer.


Sekitar jam 02:27, jeepney sampai dan isi minyak diikuti dengan ketibaan gogo dan 2 orang lagi. Siap-siap untuk naik jeepney. Rupa jeepneey ni tak tahu aku nak cerita. Tengok sendiri dalam gambar.

Jika tadi dari Cobau jalan lurus jer, tapi tidak kali ini. Walaupun jalan berturap, jalannya berselekoh-selekoh. Amin asyik ulang yang dia rasa nak muntah. Huhuhuhu... Nak tidur dengan nyenyak memang tak dapat la. Setiap kali selekoh, kita akan ikut sekali. Huhuhuhu......

Kata gogo, perjalanan kita ni dikatakan terlalu awal. Maka, jeepney ni akan berhenti breakfast dulu di RnR. Katanya ada 'hanging bridge' yang menjadi daya penarik di sini. Wow...!!!

Selamat tiba di RnR seawal jam 04:00. Hmmmm....kematu habis punggung melayankan jeepney ni. Owh...lupa nak mention, terdapat 6 orang pendaki Philippine yang join kami. Rasanya member-member guide. Diaorang pun tadi naik jeepney yang sama dari Caltex.

Pengalaman menarik di RnR ialah toilet. Adooooiiii.....toilet lelaki yang bahagian nak buang air besar tu tak ada pintu. Bayangkan berak open macam tu jer. Bila orang masuk, memang nampak la kecuali buat-buat tak tahu. Aku yang masuk nak kencing pun, terbantut. Terus tak jadi nak masuk. Sanggup tahan.

Waktu nak ambil wudhuk, aku dan Sem pergi tandas perempuan sebelah sana. Masa tu tak ada perempuan la. Tandas perempuan elok la plak. Walaupun tak ada pintu, sekurang-kurang ada langsir. Ada singki. Maka boleh la berwudhuk kat situ. Legaaaaa.......

RnR ni ada menyediakan makanan. Nak makan oder jer. Hahahaha... Bau ayam goreng begitu menyelerakan.

Mampu minum kopi jer. Tu pun Sem yang beli. Hahahaha...

Sekitar jam 05:30, kami berjalan ke hanging bridge yang dibangga-banggakan tu. Mulanya aku ingatkan ia sesuatu yang wow and amazing. Bila sampai jer.......oooooooooooooooo....hanging bridge ni dalam bahasa melayu ialah JAMBATAN GANTUNG. Hahahahaha...

Ok la. Layan jer. Kalau korang pernah pergi Sungai Lembing, jambatan ni seakan-akan tu la. Bawahnya ada sungai yang besar. Bezanya panjang jambatan ini lebih lagi.

Selain kami di RnR ni, banyak lagi jeepney yang membawa pendaki tempatan yang kebanyakkannya anak-anak muda. Maka nanti dalam trail, tidak la sunyi sangat.






Wednesday, November 25, 2015

--- Mt. Pulag Ep. 1 ---

Episod 2   Episod 3

Sebelum memulakan karangan panjang aku ni, nak ucap terima kasih kepada Abg Man selaku gogo, yang sudi mengajak join this trip. Tak pasti samada aku yang cari trip or sebaliknya. Yang pasti dapat invitation di FB. So.....join je lah. Trip ni atas nama NEX di mana Abg Man sendiri sebagai pengasasnya. Untuk banyak lagi info atau kalau u all nak join trip atau nak minta beliau setup trip, boleh like pesbuk NEX Advanture. Kemudian klik event. Kat situ nanti tersenarai trip-trip yang di gogo kan oleh Shariman. Pilih jer korang nak pergi yang mana satu. Ok...! Dah bahagian promote. Hahahahaha...


25 November 2015...

Oklah…hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Flight jam 08:20 dan dijangka tiba di Ninoy Aquino International Airport pada jam 12:15 tengah hari. Sebelum berangkat, jangan lupa jadual waktu solat k. Aku dah siap-siap snap simpan dalam sematphone. Hihihihi....

Trip ni aku bawa RM 1k jer. Tukar siap-siap.

Aku, Amin dan Azizah bergerak dari Putrajaya jam 03:30 pagi Member aku tolong hantarkan. Tq…

Dalam group whatsapp meriah sekali dengan update teman-teman yang on the way ke airport. Ada yang dah sampai sana seawal malam 24hb. Tidak kurang, ada yang baru nak gerak dari Kuantan tengah malam tersebut. Hahahahaha…… Lagi best, ada yang tersalah airport. Hanya mampu baca je la sebab masih belum kenal. Huhuhuhu…

Dah sampai airport, terus ke meeting point. Di situ ada Abg Man (gogo), Azry, Koya dan beberapa orang lagi termasuklah seorang korea. Kami bersalaman. Lapar katanya. Cari food-court. Kemudian kami check-in luggage. Sem memang pandai ayat. Terpegun aku. Kihkihkih….

Owh…kali ni, aku tak bawa DSLR. Rasa malas sebab berat. Hahahahaha… A6000 pilihan tuk trip ni. Ia kecil, ia ringan. Hahahahaha….. Sebenarnya nak test A6000 ni. Walaupun ianya ringan dan kecil, tapi ia ada kelemahan dari segi ketahanan bateri. Baterinya mampu snap 300 keping gambar sahaja berbanding 1000 keping dengan menggunakan DSLR. Ini bermakna aku nak kena bawa power bank lebih tuk kamera plak. Hmmmm…. Kelebihan lain A6000 ni ialah fokusnya sangat pantas dan ISO nya sangat best. Hihihihihi…

Selesai solat Subuh, kami siap untuk masuk ke ruang menunggu. Board pun dah naik nombor flight.Pramugari pun dah sebut-sebut nama kami agar masuk balai menunggu dengan kadar segera. Dalam keadaan cemas, ada pula yang belum print border pass. Haish..... Tu la suprisenya. Hahahahaha...





Tuesday, November 10, 2015

--- Electric Train Service, (KTM ETS) ---

Terlebih dahulu nak ucapkan Selamat Deepavali (Perayaan Cahaya).

Dikesempatan cuti ini, aku saja nak try naik tren laju yang baharu ni. Tren yang dibangga-banggakan oleh kerajaan Malaysia masa kini. Semua kemudahan ini adalah untuk rakyat ok. Jangan nak komplain macam-macam. Hahahahaha…

Firstly, aku beli tiket secara atas talian. Daftar dulu apa pun. Lepas tu boleh buat tempahan. Mudah sahaja. Pada hari aku nak beli ni, aku singgah di kaunter KTM ni di KL Central. Konon-konon nak beli melalui kaunter. Tunggu dalam 5 minit, talian offline. Kata juru kaunter. Hmmm…aku pun buka smartphone dan beli atas talian.

Atas tawaran, aku memilih ETS Special Tren. 2 lagi tren dah full. Untuk tren ni, berharga RM88 ditambah dengan GST RM2 (KL Central – Sg. Petani). Jumlah RM90. Boleh pilih COUCH dan tempat duduk masa pembelian. Tak ada katil. Siap beli, CETAK. Kalau tak nak cetak, nak jimat ink printer, snap nombor rujukan. Bawa ke kaunter untuk cetakkan tiket. Kalau cetak, secara automatik itu adalah tiket. So terus ke platform. Tren aku ni KELAS PREMIER.

Masa permulaan tren ini ialah jam 11.00 pagi. Diakui, TEPAT. Satu pembaharuan atau KEBETULAN? Hahahahaha…

Selepas KL Central, tren ini berhenti juga di Stesen Keretapi Kuala Lumpur. Selepas dari itu, tidak lagi berhenti. Stesen perhentian berikutnya adalah Sg. Petani. Laju atau tidak? Melebihi 140km/j. Kalau tanya aku, tak laju la.

Pertama kali masuk, rasa biasa jer. Tak la wow sangat. Nampak baharu. Ye la…..keretapi barukan.

Apa yang ada dalam kepala otak aku masa mula-mula duduk ialah soket 13A. Ini memang aku target dari awal lagi. Sebab apa? Sebab di Malaysia, ini merupakan perkara baru. So, aku memang nak test samada ia berkesan atau tidak.

Ku sangkakan panas hingga ke petang. Rupanya hujan ditengah hari. Hampeh betul. Tak ada power. Kebetulan pula aku tak bawa power bank. Henset dah nyawa-nyawa ikan. Aku siap bawa laptop lagi untuk trip singkat ini dengan niat boleh update blog. Actual time katanya.

Takpa…tunggu konduktor datang aku nak marah-marah.

Dalam masa itu, terdapat juga pengguna yang salah naik couch atau gerabak.

“Maaf bang, tumpang tanya. Betoi ka saya naik ni”, sambil menunjukkan tiket. Aku pun, “salah ni dik. Tiket ni couch E. Yang ni couch A”, sambil aku menunjukkan tanda couch.

“Ya Allah…maaf la. Pestime naik. Sorry…sorry…sorry…..”, sambil beredar menarik beg berodanya.

Lebih kurang 30 minit perjalanan, pemeriksa tiket datang.

“Encik, kenapa tak ada power ek?”

Dia pun tunduk untuk memeriksa soket. Untuk makluman, soket tu bawah kerusi. Ada satu jer untuk setiap couple seat. Ok…dia cuba pun tak boleh.

“Takper, nanti saya bertanyakan pada kapten”.

Dalam hati aku, ayat klise yang biasa diberi untuk melepaskan diri.

Tren ni mempunya 6 couch iaitu A hingga F. Masa menghala ke utara, Couch A ni menjadi ekor. F yang menjadi kepala.

Selang 15 minit, pemeriksa tiket tadi datang lagi. Kali ini bersama seorang gadis sambil menolak troli makanan. Wah…!!! Dah macam naik flight. Rupanya, mereka ini buat semua. Pemeriksa tiket mereka, pelayan pun mereka. Kalau aeroplane dinamakan flight attendance, untuk tren, dikenali train attendance.

Mereka mengedarkan makanan kepada semua penumpang. Eh…!!! Rasanya aku tak pesan makanan. Orang bagi, kita ambil je. Then aku sempat bertanya, “kenapa bagi makanan? Tak minta pun.” Katanya, “makanan ni untuk KELAS TERTENTU sahaja. Kelas biasa tak dapat.”

Kaedah ini dinamakan pembahagian kesenangan terpimpin. Mmmm….. I like.

Tren attendance ada memberi cadangan kepada aku untuk ubah couch. Berkemungkinan couch ini mengalami sedikit masalah teknikal. Kebetulan tren kelas ini tidak ramai orang.

Aku pun ambil kamera untuk mengembara satu tren ni. Sambil tu, aku test power socket. Aku test di couch C, tak ada. Terus ke couch E. Ok, ada. Lajak lagi ke couch F, pun ada. Balik ke seat asal, ambil beg dan ubah ke couch F.

Lalu tren attendance, bertanyakan tentang keselesaan sambil tersenyum. Walhal, aku dah hantar satu e-mail ke HQ melalui portal KTMB.

Screenshot_2015-11-10-11-46-02

Jam 1 petang, tren ini tiba di stesen Ipoh. Berhenti kurang dari satu minit. Kelihatan pemandu seperti bertukar.

Antara pemandangan yang disajikan sepanjang laluan tren ini, hanyalah pemandangan kampung-kampung sahaja. Di samping itu, dapat juga dilihat sawah padi dan ladang kelapa sawit. Tidak kurang hebat, jika cuaca cantik, dapat lihat puncak Gunung Korbu. Haaaaaaaaa……

Dari segi keselesaan tren adalah baik dan selesa. Kerusinya boleh di lentur sebanyak 30 darjah. Penunjuk arah yang jelas. Skrinnya menunjukkan maklumat stesen, kelajuan, nombor tren dan destinasi. Tempat meletak barang juga disediakan bukan sahaja di atas, malah di hadapan setiap couch. Setiap tempat duduk ada meja lipat di hadapan. Bagi meja besar, turut disediakan tapi bukan semua. Setiap tingkap ada penghadang cahaya jika terlalu panas. Selain itu, kemudahan café juga terdapat dalam tren ini. Makanan dalam paket. Jangan nak gedik minta nasi goreng tomyam, paprik dan lain-lain.

Stesen terakhir bagi tren ini ialah Padang Besar. Antara stesen yang disinggahi ialah bermula di Sg. Petani, Alor Setar, Anak Bukit dan Arau. Dalam skrin tak ada Anak Bukit, tapi aku ada terdengar pertanyaan dari seorang penumpang untuk turun di Anak Bukit. Wallahhualam…

DSC05314

Sunday, November 8, 2015

--- Tabur West ---

Tips!!! Naiklah awal untuk mengelakkan jem. Satu lagi, naiklah waktu week days. Hahahahaha….. Sesak la naik waktu cuti. Kihkihkihkih…. #bilanakbawanaiktaburekstreme

Lens ada kotor sikit. Sorry….

DSC05212

DSC05215

DSC05217

DSC05220

DSC05221

DSC05222

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...