Monday, October 31, 2011

--- sEsat d' bAtu pUtih ---

Hmmm...pening memikirkan cara untuk memulakan log trip kali ni. Hahaha... Pastinya ada sesuatu yang terjadi dalam trip, yang menyukarkan aku untuk memulakan cerita. Haaaaaa.... Walauapapun senarionya, itu satu pengalaman yang menarik apabila dikenang kelak. Tak semua orang mempunyai pengalaman ini. Pengalaman APAKAH itu? Haaaaa...ni yang nak story ni.

S E S A T T T T...!!!



Memulakan cerita kali ni, pada 28 Oktober 2011, cuti Deepavali yang lalu, aku sempat mengikuti rakan2 sepergunungan ke Gunung Batu Putih yang terletak di Perak. Mulanya 50-50 nak join tapi mengenangkan dah lama xnaik gunung, maka ikut la jugak.

Gunung Batu Putih berketinggian 2131.4664 meter dari paras air laut (6993 ft). Trek pendakian boleh dikatakan sangat mencabar dari segi tahap kepacakkannya. Oleh yang demikan, tempoh pendakian memakan masa yang agak lama. Bagi mereka yang ingin santai, 3 hari 2 malam adalah paling sesuai. Tidak laju dan tidaklah terlalu lambat. Kira sedang2 la. Kalu nak lagi santai, boleh jer buat seminggu baru sampai puncak. Hahaha.... Bagi mereka yang laju, tiada masalah. 2 hari 1 malam pun boleh sampai.

Dari Melaka aku bersama Bino menuju ke Cheras rumahnya Zul. Kami bertolak dari Melaka sekitar jam 6.00 petang. Sampai di tol Sg Besi, jam plak. Adoiii.....akibat lapo, kami singgah di KFC berdekatan dengan Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur. Zul telepon dan datang ke KFC bersama-sama Adha (MSU).

Selesai makan, kami bergerak menuju ke rumah kakaknya Zul. Di situ kami repacking ration2. Siap packing, kami pun bergerak menuju ke dengan menaiki kereta Zul. Langkah berjimat-cermat dan mengurang pencemaran. Hahaha.... Jam ketika itu menunjukkan 11.00 malam lebih. Cara Zul memandu seolah-olah sama macam aku naik bot dari Pulau Aur ke Jeti Mersing. Kurang sedikit. Sentap rasanya. 


Exit Tol Tapah, kami tiba di perkampungan orang asli Kuala Woh sekitar jam 12.30 tengah malam. Hening dan sejuk. Terus tukar uniform. Buat sedikit regangan. Tepat jam 1.00 pagi, kami berempat pun mengorak langkah memulakan pendakian. Hmmm...ada jalan berturap baru rupanya. Jalan tak lama aku dah mula berpeluh banyak. Tak tahu kenapa. Hahaha...

30 minit lebih kami sampai di sungai. Terimbau kenangan masa mendaki Gunung Batu Putih ini suatu ketika dulu. Under KeReX gak. Guidernya adik Abang Ayien Carlos. Tak ingat plak nama tetiba. Hahahaha... Kami menlintasi sungai tersebut. Dalam keadaan gelap, suasana memang agak cemas gak la. Batunya licin. Kasut Colombia pun kalah. Mmmm.....

Kami meneruskan pendakian setelah mengharungi detik cemas melintasi sungai tersebut. Dalam kegelapan malam, kami mendaki dan meredahi apa jua. Entah kenapa, aku trekking kali ini sangat memenatkan aku. Tercungap-cungap giler aku. Ada sampai satu tahap tu, aku siap kena tiup wisel sebab diaorg laju sangat dan tinggal aku sorang2 kat belakang. Hahahaha....biler teringat balik memang kelakar. Hiiiii...takut dowww.....

Pendakian semakin lama semakin sukar. Trek pun dah tak macam trek. Banyak kali gak la kami lost. Ikut jalan ini, jalan mati. Cuba jalan lain, tetiba hilang. Oooo....memang mental time tu. Serius. Mental tu sebab kena test2 trek. Maksudnya kena agak2. Ikut hati nak suruh patah balik jer. Tapi melihatkan Zul tidak putus asa, teruskan jugalah. Tapi aku memang mental dow time tu. Kami plak boleh krem. Mula2 kaki kiri. Pastu kaki kanan pula. SERIUS...!!! Hahaha..... Seingat aku, masa dulu naik senang jer treknya. Aku ingat lagi sebab masa tu aku trekking pakai sandal rafting jer. Tapi kali ni trek bukan men susah lagi.

Kami berehat beberapa kali sehinggalah masuk waktu Subuh. Kami bersolat terlebih dahulu. Selesai solat, kami meneruskan pendakian. Kali ini kami dalam trek. Ada trek. Tapi bila jalan sampai satu tahap, tetiba trek tu ada tanda blok. Akhirnya kami mengambil kata putus untuk redah menuju ke kawasan tinggi. Kalu tak jumpe juga trek yang sebenar, kami akan cari jalan pulang. Teringat masa sesat di Gunung Serudum.


Redah punya redah akhirnya kami sampai ke satu tempat di mana kami nampak di mana kami nampak batu berwarna putih. Aku ingat tempat tersebut. Batu Kak kalu tak salah. Ketika nampak tu hati dah berasa lega sikit. Seterusnya Zul melihat GPS nya dan mencari trek untuk menuju ke sana. Kali meneruskan lagi perjalanan dan akhirnya sekitar jam 10 pagi lebih, kami menemui trek sebenar. Perasaan syukur dalam hati hanya Allah sahaja yang tahu. Tanpa membuang masa kami megikut trek tersebut. Kurang sejam, kami pun sampai la Gua Azan. Gembira tak terkata.



Ketika kami sampai, masih terdapat mereka2 yang belum bergerak. Biasa yang belakang2 ni otai2 jer seperti Kabilah, Ejab, Wan, Eja, Gadis, Nas, Uder dan lain2 yang aku kenal la. Alhamdulillah. Yang lain dah bergerak dulu. Aku pun tidak berhasrat untuk berehat panjang kerna nnt kena tinggal lagi maka aku pun terus bergerak.


On the way mendaki tu, jumpa pula geng2 MSU seperti Yaya, Ejal, Mat Rock dan Ai. Haaaaa...ni geng2 masa V2 dulu. Waahhh..!!! Lama dow tak jumpa ngan diaorg ni. Still ceria macam dulu. Nice friendsss.... Seterusnya jumpa pula dengan Ru dan Ayen. Ni kenalan masa trip Chamah Ulu Sepat dan Tahan.



45 minit mendaki sampai la kami di persimpangan menuju ke Batu Kak. Untuk sampai ke simpang tu jer bukan main teruk lagi. Kena memanjat dow. Gayattt.... Pastu nak naik ke Batu Kak tu pun teruk gak. Tapi kerna dah sampai ke sini, maka kuatkan semangat, teguhkan iman untuk naik juga.

Ternyata ianya berbaloi naik ke Batu Kak ini. Dapat tengok view yang cantek walaupun kebanyakkan pemandangan dilitupi kabus tebal. Tahniah juga pada mereka yang gigih untuk naik ke sini tanpa mengira keadaan fizikal masing2. Itu yang kita nak. S E M A N G A T yang K E N T A L.






Kami mula bergerak dari Batu Kak sekitar jam 1.00 tengah hari. Check-point berikutnya ialah Air Terjun Terbunuh. Perjalanan lebih kurang 2 jam 30 minit. Lebih kurang la. So setelah dihitung kira, aku sampai di Air Terjun Terbunuh sekitar jam 4.30 petang. Solat Asar, makan ringan2 dan sebagainya.

Nak story tak Air Terjun Terbunuh ni? Mmmm...aku rasa u compom dah boleh agak naper dinamakan sedemikian. Takkan la org sesajer kasi nama macam tu kan. Kalu nama dia macam Air Terjun Lenggang ker, Air Terjun Senyum Selalu ker, Air Terjun Ceria ker, mesti la kita akan pikio mesti air terjun ini seindah namanya kan. So sama la kesnya kenapa dinamakan Air Terjun Terbunuh. Trek turun ke bawah memang membunuh. Pacak 90 darjah dan treknya licin dan basah. So pikio2 la kalu nak turun tu. Pada mereka nekad untuk turun, anda mendapat ganjarannya di mana sumber airnya tidak mengecewakan. Boleh mandi sepuas-puasnya. Air terjun ini merupakan last water-point. Hahahaha...maka hendak atau tidak, pada mereka yang memerlukan air dipuncak, maka terpaksalah turun juga. Selamat Mencuba...

Pendakian diteruskan menuju ke puncak. Tak pacak sangat tapi menaik la. Dah tentu menaikkan sebab nak ke puncak. Kalu turun, memang xsampai puncak la jawapnya. Tanda bahwa puncak semakin hampir ialah apabila sampai ke sebuah batu yang besar. Selepas melepasi batu itu, pokok-pokok berlumut mula menemani anda. Pastu banyak gak la nak kena tunduk2 ni. Arghhhh.....

Detik jam 6.30 petang, aku pun sampai la ke puncak Gunung Batu Putih dengan beberapa orang peserta lain. Syukur alhamdulillah. Masa sampai tu geng-geng yang sampai dulu dah siap dirikan khemah sudah. Cuma tunggu beberapa fly n ground jer. Cuaca baik dengan kadar tiupan angin sepoi-sepoi bahasa dan sekali sekala kuat. Letak beg, terus buat pengurusan diri.

Aktiviti malam macam selalu la, mana yang letih tu dah tidur dah. Loteh bonar. Aku pun sebenarnya tak tidur dari semalam. Mula gerak jam 1 pagi. Sesat lagi. Pastu terus sampai puncak xtidur. Makan berat langsung tak. Haaaaa.....seb bek ada makanan ringan. Alhamdulillah... Bino dah lama tidur. Hahahaha....

Dapur juga merupakan port terbaek setiap perkhemahan. Aku pun lepak dapur gak. En Shahrul begitu rajin di dapur. Sesuai ni kalu nak buat menantu. Hmmmm.... Zzzzzz....Zzzzz.....

Keesokkan paginya, kami bangun dengan ceria. Seceria kanak2 riang. Buka mata, sarapan pagi dah siap. Terima kaseh pada jurumasak dan konco2 dapur sekalian. Selesai makan, sesi gambau2. Ada yang nak bergambar ikut universiti la, ikut fakulti la, ikut tema la, ikut warna baju, ikut poli. Last2 ikut suka hati. Hahahaha.....

Pemandangan tidak berapa nampak kerna kabus tebal. Bukan itu sahaja, kalu nak tengok view, kena panjat beirut. Mmmm....











Keceriaan jelas terbayang di setiap wajah para pendaki. Sonok la sebab dah sampai puncak kan. Pastu jap lagi dah nak turun pulang. Paling penting semua penat lelah mendaki dan galas beg semalam hilang takkala sampai di puncak Gunung Batu Putih ini.






Senja baru kami sampai di Sungai Y. Cuaca baik mempercepatkan proses menyeberangi sungai tersebut. Aku macam biasa la gayat sikit. Muatan lebih. Yang lebih tu camera sebenarnya. Hahaha...kena berhati-hati banyak2 sebb camera tu ibarat nyawa la. Hahaha....


Kami Maghrib di Sungai Y sambil menunggu teman-teman di belakang sana yang belum sampai. Sambil tunggu tu buka dapur haram dulu kot. buat kopi O dan masak maggi. Nikmat nya. Hujan plak mula turun renyai2.

Mulanya Eja as go go minta semua berkumpul supaya sama2 gerak dan senang nak hitung kira. Mana la tau kot-kot terlebih orang. Entah ada makluk lain ikut balik kan. Haaaaa..... Atas sebab2 dan alasan munasabah, Eja lepaskan beberapa group lain untuk gerak dulu.

Aku dan beberapa peserta lain dah sampai di kampung orang asli. Siap membuat pengurusan diri. Hujan turun dengan lebat. Teman-teman UTM Skudai terpaksa tidak menunggu lebih lama kerna destinasi mereka masih jauh.

Kami masih menunggu. Menurut beberapa teman, group sweeper paling belakang belom sampai lagi di Sungai Y. Ada sumber mengatakan ada yang injured teruk. That's y lambat. Aku plak nak kena balik Mersing ni. Zul pun ada kerja. Maka kami pun turut bergerak dulu selepas bersalaman dengan rakan-rakan.

Mengakhiri log kali ini, trip kali ini memberi pengajaran berguna pada aku bahwa tak selamanya kita akan sentiasa success dan tidak selalunya kita kuat. Maka sebelum mengikuti mana-mana trip kena fikirkan tahap kemampuan kita dengan tahap sesuatu trip. Jangan sampai menyusahkan orang lain. Susahkan diri sendiri tak pe. Hahahaha.... Terima kaseh pada Zul, Adha dan Bino. Korang laju sangat la. Tak terkejar mak. Ye la kan...badan dah tak serupa dulu.....Hahahaha...... Lebih kurang minta halal k....wassalam.

*Nota kaki : andai terdapat gambar2 yang menyinggung perasaan atau sensitif, terus bagitau aku agar aku leh remove. Hihihihi.....
*Lagi pic tentang trip ni di sini.

Monday, October 10, 2011

--- sAntai bErsama kEpulauan mEmber's---

Petang2 bosan masa kursus KSSR baru2 ni, kami pergi la jalan2 area pantai Mersing. Walaupun tidak seindah pantai di pulau Pemanggil, Sibu, Aur an Tinggi, namun boleh la untuk melepaskan rindu kat pulau. Haaaaa....gi tuuu....




Sambil jalan2 tu, sambil makan kopok leko dan pisang goreng. Layaaannnn.....










Ini si Kerol buat apatah...Haaaa....konon2 nak tgk angle terbaek la tu untuk shoot. Last2 aku yang shoot dia. Hahaha....

--- AUTeM @ Cameron Highland ---


Sejak ditugaskan ke kawasan obersea di tengah Laut China Selatan, aktiviti mendaki aku semakin terbatas. Bukan kerna masa yang membataskannya tetapi kemudahan untuk balik ke darat yang amat sukar. Setiap kali melihat gambar2 teman sepergunungan di darat membuat aktiviti, hati ini begitu cemburu. Namun aku pujuk dan berkata pada diri ini, bahwa kehidupan dan zaman itu mungkin sudah berlalu. Aku kini pada fasa kehidupan yang baru. Ini menjadikan aku lebih kuat untuk mencorak dan cara kehidupan yang baru. (Ayat novel sangat...)

Apapun, ini bukan bermakna tiada lagi aktiviti mendaki untuk aku, cuma berkurangan sahaja. Melalui Persatuan AUTeM, setiap pertengahan tahun, kami merancang mendaki ke luar Malaysia. Untuk tiga tahun berturut2 ini, Indonesia merupakan destinasi popular.

Baru2 ini, dikesempatan menghadiri kursus di darat, aku tidak melepaskan peluang menyertai AUTeM ke Cameron Highland pada 8-9 Oktober 2011. Tujuannya ialah menawan beberapa gunung yang berada di sekitar Cameron Highland. Jom layan..... Disamping itu dapat berkenalan dengan Ketua Biro Rekreasi yang baru bagi sesi 2011-2012 iaitu saudari Jijie.

Actually aku bertolak dari Mersing pada 7 Oktober 2011 malam. Nak dijadikan story, tgh laju bawa keta kat highway, tetiba tayar keta buat hal selepas aku melanggar sebatang kayu. Aku benti tgk, tayar belakang kiri dah pecah. Tepon la PLUS minta bantuan. Then aku meneruskan perjalanan ke rumah Ery di Kajang. Tinggalkan keta aku situ, naik keta Ery. Disebbkan kejadian tersebut, maka aku, Ery dan Golok sampai lewat la. Very2 sorry to kawan2 yang lama menunggu.

Kami meneruskan perjalan ke kaki gunung pertama iaitu Gunung Cantik setelah selesai bersarapan pagi di Tanah Rata. Ops...!!! lupa nak bgtau line-up. Rombongan terdiri daripada Salam(leader), Jijie, Kucai, Rozis, Johan, Daus Klaska, Ikhwan, Daus KeReX, Red, Ali, Intan, Ery, Golok, Pendy, Shilah dan  .

Kaki gunung ini terletak di kawasan ladang teh, di Tanah Rata yang sangat cantik. Sepanjang perjalanan dengan menaiki kereta kami disajikan dengan pemandangan kehijauan ladang teh yang luas. Lalunya berturap sederhana baik. Biasa la kan, jalan kawasan ladang mana nak cantik macam highway. Hahahaha....

Jalannya yang berbengkang bengkok dan berselekoh tajam, membuatkan pemandunya perlu senantiasa berhati-hati pada tahap maksima dan perlu membunyikan hon.

Kami tiba di kaki gunung pada jam 8.52 pagi waktu Malaysia. Haaaaa...baget dok UK kan. Hahaha.... Di sini juga terdapat sebuah kilang memproses daun teh. Dari mengutip teh sehinggalah terhasilnya daun teh yang u all boleh beli di supermarket2. Kalu nak rasa terus pun boleh kerna terdapat kedai teh di sini. Mana tau ada yang tak percaya teh tu memang dari kilang tu kan. Hahaha.... Dan...dan...kilang ini juga memberi peluang kepada mana2 pengunjung untuk masuk ke dalam kilang tersebut melihat sendiri proses daun teh di proses.



Seperti dalam gambar di atas, tertera nama kedai tehnya. Minum teh sambil menghirup udara segar ladang teh yang bersuhu sejuk. Syahdu gi tu. Kalu dengan awek atau dengan orang tersayang, lagi la syahdu. Sentap hati mak nox....

Roza dan......hmmmmm....ala nama tak tahu la. Trip ni baru jumpe. Salam pula xbuat ice-breaking, so belom kenal sgt. Nanti2 kita kenal k. Apa pun gambar ni sweet gi tu.....


Inilah dia kilang yang aku sebutkan di atas tadi. Di depan kilang ni adalah kedai tehnya. So senang la nak buat teh kan. Takde la berlaku masalah terputus bekalan teh. Hahahaha...dan isu kenaikan harge teh pun takkan timbul. Kuikuikui....

Hasil produk kilang teh tersebut ialah Teh Boh. Nama teh ni memang dah terkenal. Aku dah dengar nama teh ni dari kecik lagi. Memang tidak dapat disangkal lagi akan kualiti teh ini. Aku promote bukan men lagi kan. Macam dapat share plak. Hahaha....

Di kedai ini juga terdapat kedai cenderahati. Kalu u all nak beli untuk mak ker, kakak ker, adik ker, sesuai sangat la beli kan sini. Herge no komen. Boleh gi tu....

Kira lama gak la kami dok pusing2 kat kawasan ni. bukannya apa, kami punya go-go xjumpe jalan nak naik. Info yang dia dpt katanya inilah tempatnya. Manakala kata seorg dari pekerja di kawasan ini, bahwa xboleh naik keta dan macam2 lagi lah.
Lama sangat dok itu ini, kami pun redah jer dengan menggunakan GPS Salam. Kami terus mendaki menuju ke menara komunikasi yang ada kat atas sana. View jangan cakap la kan. Superb beb.


Trek menuju ke puncak menara telekomunikasi itu ada tangga. So mudah la bagi setiap pelancong yang datang. Nak bawa kanak-kanak pun xder masalah. Bawak jer.





Sesampai jer kat atas, cakap banyak xder, terus snap2 gambar. Teruja la konon. Lompat sana, lompat sini. Macam-macam gaya yg di buat. Nasib bek aku bawa 2 orang model yang mantap. Tak yah suruh, tahu jer nak posing.



Ok...jom jom....bila nak sampai kalu asyik gambaw jer. Maka kami pun rendah la ladang teh tu. Turun naik, turun naik. Aku plak pakai selipar jer tau. Salam kata santai. Boleh naik ngan keta sampai puncak. Nah ambik. Nyirap pun ada. Nasib bek cuaca sejuk, so xder la hot sangat.

Sekali tengok macam pekerja ladang teh pun ada ni. Hahaha... Macam filem hidustan dok menyanyi pun ada gak... Hahahaha.....


Dari puncak, kami dapat lihat trek atau laluan berkereta di bawah. Laluan itu seolah-olah menuju ke puncak. Kami pun memutuskan untuk turun semula menuju ke laluan tersebut. Haaaaa...baru la betul. Ada GPS pun tak berjaya menuju ke jalan yang sebenar.


Terdapat satu punca air pada laluan yang kami lalui itu. Boleh la basahkan tekak dan basuh kaki yang dah kotor dek trek ladang teh yang gambut itu. Trek ladang ni nampak macam mudah tapi, sekali kena menangis gak la. Di tambah kalu pakai kasut yang tidak sesuai seperti SELIPAR. Sentap...

Kami pun menyusuri la laluan tersebut. Baru la ok dan makmur. Sambil nyanyi2 lagi. Kalu dari tadi trek macam ni idak la menyumpah nyumpah. Bukannya apa, sebab xbiasa join trip yang redah2 ni. Dah la tu, xtraining plak. Berat tau dslr yang i bawa ni. Di tambah dengan badan dah tak macam dulu ( ayat Ery ) dan gemuk. Huhuhuhuhu....

Ni terbaring kepenatan atau apa ni? Hmmmm.... mesti terukkan trip ni. Haaaaa...itu la. Semua dah penat-penat. Siannya. Sabau je lah.



Nampaknya, Ery lebih pantas dari GPS. Laju jer dia cari jalan. Leh lantik jadi guider pasni. Tahniah Ery. Ery kata, dulu kawasan ni sawah. Betul ker...??? Hmmmm.....

Sekitar jam 11.45 pagi, baru lah kami tiba di pintu rimba. Bukan men jauh lagi pintu rimba ni. Inilah pintu rimba yang ditunjukkan dalam GPS tu. Payah bebenor. Rupa2nya, bukan pintu rimba, tetapi pintu ladang teh. Sentap hati mak nox...

Lebih kurang 45 minit dari pintu rimba itu, kami pun sampai la di Puncak Gunung Cantik ini. Dengan berketinggian 1475 meter dari paras laut, satu view pun tidak boleh di lihat dari sini. Hahaha...... Nama gunung dah cantik tapi pemandangan zero la. Takpe2. Yang penting kita dah sampai kepuncak. View pun dah dia kasi masa trekking. Kira ok la kan. Untuk info, atas puncak ni ada beirut, tapi dah terbalik dan punah di mamah usia. Ada sisa-sisa beirut kat sini.
Apa yang penting, kita tidak putus asa dalam mencapai matlamat kita walau apa pun halangan. Kalu putus asa tadi, tak sampai puncak ni. So alhamdulillah gi tuuuu.....

Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke puncak sebelahnya iaitu Puncak Chentuk. Haaaaa.....tadi Cantik, sekarang Chentuk plak. Berdasarkan GPS, gambar di atas ini ialah Puncak Chentuk. Firstime jumpa puncak gunung macam ni. Macam puncak tipu jer. Hahaha.....
Ketinggian yang direkodkan, puncak ini berketinggian 1806 meter dari paras laut. Heran sebab lebih tinggi dari Cantik. Rasanya tadi macam menurun jer. Takpe, dah GPS rekod macam tu kita ikut ja. Hahahaha....

Masa untuk turun. Inilah gambaran pintu rimba tersebut. Ingatkan ada pintu gerbang apa ker. Rupa2nya macam ini. Perbezaannya ialah ladang teh dan hutan rimba. Sesuai gi tu.






Tetiba ada jer posing maut dari model ni kan. Siap pegang pisau lagi. Mesti baget gambar ganas ni. Hihihihi.....

Sampai je di bawah, kami berehat sebentar sambil minum teh di kedai tersebut. Salam belanja. Ye la kan. Tak luak rasanya belanja minum teh berbanding projek juta2 di dapat. Hahaha....amin. Sambil dok rileks2 tu aku try la guna dslr Salam, D5100 dan Golok EOS 50D.
Hasilnya ialah :

Yang ni semua camera Golok punya. Salam punya xder. Maaf.

Lokasi seterusnya ialah ke lapangan terbang lama peninggalan zaman British dahulu. Nama lapangan tersebut tidak dapat dipastikan. Lapangan Terbang Boh kot. Aku try gak cari dalam google, tp belom ke temui. So sapa2 yang dapat info tu bagi tau lah ek. Kongsi2 la ilmu tu. Info yang ada pun ialah koordinatnya iaitu 4°26'26.63"N, 101°25'11.30"E. Korang leh cari dalam Google Earth dan Google Map. Berdekatan jer dengan Gunung Beluat.
Cuaca pada masa tu dah mula mendung. Mula2 renyai jer. Pastu mula lebat. Susah gak la nak cari jalan menuju ke lapangan terbang yang terdapat di atas bukit tu. Tanya sana, tanya sini, baru la jumpa. Jalannya yang berliku2, membuatkan salah seorang teman muntah. Hehehe...sapa yang muntah tu biarlah rahsia. Kalu org tu baca blog ni, pasti tersenyum. Maka yang senyum tu la yang muntah. Hahaha....

Lebih penting pemandangan yang disajikan sepanjang perjalanan tersebut walaupun dalam hujan memang cantik. Kalu xhujan pastinya lagi cantik. Mesti berhenti nak shoot2. Tapi apakan daya, hujan. Maka tgk je la. Aku berkata dalam hati, nak dtg lain masa pada cuaca yang ok dan nak suggest pada mana2 pasangan pengantin untuk shoot kat sini. Pasti nice. Hehehehe........

Kami tunggu agak lama di sana sambil berharap hujan akan berhenti sebab nak ke Gunung Beluat yang berdekatan. Namun Allah tidak mengizinkan. Hujan berterusan hingga ke lewat petang. Akhirya kami mengambil keputusan untuk beredar turun kerna hari makin gelap. Solat pun belom ni.


Bagi tidak mengecewakan semua yang nak merakam kenangan di sini, dengan kecanggihan kamera compact kalis air, kami snap juga beberapa keping di waktu hujan masih turun itu. Maaf, dslr time2 mcm ni mmg tidak dpt berfungsi. DSLR takut air. Hahahaha....


Inilah antara pemandangan yang sempat aku snap dari dalam kereta semasa turun. Kami menuju ke masjid untuk membuat pengurusan diri.

Acara malamnya kami pergi makan di Brinchang. Brinchang ni satu lokasi yang sangat sesak. Mungkin disebabkan ianya adalah pusat bandar Cameron Highland. Dalam keadaan sesak dan berhujan, kami mencari kedai makan. Akhirnya terpecah dua. Satu kumpulan makan kat mana tah, manakala aku, Ery dan Golok mengambil keputusan untuk makan di KFC. Mudah dan Pantas. Haaaaa....gi tu.
Selesai makan, kami tidak banyak berjalan kerna hujan. So tak selesa nak g mana2 pun. Kami bertiga balik ke campsite iaitu Kem Sungai Pauh untuk tidur. Tidur dalam kereta jer. Zzzzzzzz....zzzz.....

Keesokkan pagi 9 Okt 2011, bangun untuk siap2kan diri for next hiking. Bangun pagi tu baru tahu bahwa ramai orang kat campsite ni. Ada murid-murid sekolah dok camping. Best2...




Next gunung ialah Gunung Jasar yang terletak di Tanah Rata. Sampai jer terus transform. Kali ni aku berpakaian dan berkasut yang sesuai dengan hiking kerna tak nak tertipu lagi dgn istilah 'santai'.

Oh ya! AUTeM sekarang dah ada kelab baru iaitu Kelab Photo AUTeM. Presiden dia ialah Abd Salam. Haaaaa....tgk Salam dan teammate nya sedang tekun mengambil gambar macro. Dahsyatttt....!!!
Bila dah lama tak trekking ni, sesekali tgk trek mcm lain sikit. Terasa macam cantik semacam jer trek Jasar ni. Seolah-olah baru pertama kali mendaki. Sebab tu snap pic trek ni. Feel fresh n holy.






Pendakian tidak mengambil masa yang lama. Lebih kurang 30 minit lebih pendakian, kami pun sampai di puncak Gunung Jasar. Kaki gunung ini terletak di belakang flat-flat. Namun begitu, aku pasti orang-orang flat kat situ pun tak naik lagi gunung ni. Entah tahu atau tidak. Standard la kan. Ketinggian gunung ini ialah 1696 meter dari paras air laut.

Pas ambil group photo, sesi terbang2 plak. Ni dah macam trend remaja zaman sekarg. Nak gambar terbang. Seb bek Ahli Kelab Photo AUTeM sudi merakam gambar-gambar mereka. Tersentuh sangat. Terima kaseh pada mereka.

Haaaaa...nampak tak kesungguhan juruphoto ni menangkap gambar. Power2...





Seterusnya ialah Gunung Perdah. Gunung ini pula terletak berdekatan dengan perkampungan orang asli Kampung Ruil. Semasa dalam perjalanan ke kampung ini terdapat kawasan macam sedang dalam pembinaan sesuatu. Tapi tak tahu la mungkin ini kesan dari tanah runtuh aritu yang pernah dilaporkan.




Sama seperti gunung sebelum ini, pendakian tidak mengambil masa yang lama. Sekejap jer dah sampai di puncak. Alhamdulillah, cuaca pun aman dan damai.
Ketinggian gunung ini pula ialah 1576 meter juga dari paras air laut. Dari paras air laut ni semasa air surut atau air pasang ek? Poning den.





Haaaa...orang asli sekarang bukan macam dulu. Kampung ni siap ada wi-fi lagi. So pasni kalu u all nak mendaki sambil update fb, boleh terus connect ternet. Tapi kalu yang canggih mcm guna Galaxy Tab dan sebagainya, boleh connect di mana sahaja anda berada.

Actually Kampung Ruil ni aku pernah datang dulu sekitar tahun 2006. Masa tu baru join kelab hiking KUTKM. Pertama kali join trip Trans Gopeng. So ending trans tu di sini la. Kami pernah snap gambau kat pentas ni dulu. Kucai, Rashid, Khazliyan, Botak, Han, Pobe, Miza, Mat dan lain-lain. Terimbau kenangan seketika. Hahaha...
Ingat lagi Abg Ayien Caslos yang snap pic. Dia kata Kamera xmuat. Pastu dia ambil separuh2 dan suruh balik nnt cantum. Eeee..... Hahaha....

Tidak tamat di situ, kami meneruskan perjalanan pula ke Gunung Brincang. Puncak Gunung ini boleh naik dengan kereta terus. Yang ni aku percaya boleh naik ngan kereta kerna dah pernah pergi dulu. Tapi dulu pergi dengan jalan kaki je la. Naik dari bawah sampai ke Gunung Brincang, pastu sambung ke Gunung Irau. Masa zaman muda-muda dulu la. Sekarang dah tua. Tak larat.

Namun begitu, siapa tahu bahwa takdir tidak mengizinkan kami sampai ke puncak. Baru masuk selekoh jer dah jem giler. Mana-mana kereta yang turun akan kata 'jem teluk...jem teluk....2 jam naik, 2 jam turun.' Nasib bek boleh turun. Kalu naik xtaurun2, macam mana tu. Hahaha... Tanpa pikir panjang, kami pun buat pusingan U dan terus ke masjib untuk pengurusan diri.
Selesai pengurusan diri, aku, Ery dan Golok bergerak pulang dulu kerna destinasi kami jauh. Yang lain KL dekat jer. Aku nak balik Mersing lagi. Mereka ada acara lagi nak g shopping dan bagai2. Apapun gembira dan join trip u all. Nanti ajak la lagi k. Terima kaseh pada semua.

Pembangunan berterusan di Cameron Hingland akan mengganggu ekosistem alam secara perlahan-lahan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...