Wednesday, December 31, 2014

--- Dah 2015 rupanya…!!! ---

Ok…….kompom kat fesbuk, twitter, friendster, myspace, blog, whatsapp, wechat, bee talk, kakou talk dan seangkatannya akan bersepah dengan ucapan tahun baru.

Macam ucapan yang kreatif dibuat.

Tidak ketinggalan azam tahun baru. Hmmmm……streotaip punya perlakuan. Sekarang pula popular dengan hashtag. Ramailah yang akan #azam.

But…its ok. Normal…

Untuk aku, malas nak pikio azam-azam nih. Bosan…. Time ni aku ada kat Kemaman. Tolong orang agihkan bantuan untuk mangsa banjir. Tapi tetap ada juga azamkan. Hihihihi….. Tahun ni, berazam nak ada sixpack jer… Pastu nak jadi model….kbai…!!!

Semoga kita semua mensyukuri nikmat yang Allah berikan ini……amin…..

--- Menyertai Aktiviti Bantuan Banjir di Kemaman ---

Dalam pesbuk, twitter, instagram, berita televisyen……apa lagi media sosial yang tak sebut? Memaparkan banyak gambar-gambar banjir yang melanda Kelantan, Pahang, Terengganu, Perak dan Johor Timur. Paling teruk ialah Kelantan dengan mencatatkan bilangan mangsa banjir paling tinggi. Rasanya puluh ribu la mangsa banjir. Seriusly….dahsyat sangat.

Di samping gambar, terdapat juga pelbagai status-status berkaitan dengan banjir tersebut. Salahkan pihak itu la….pihak ini la…… Rasanya korang faham la kot permainannyakan.

Paling….paling…paling…..tak tahu nak cakap adalah apabila gambar PM bermain goft bersama Obama dikala negara dilanda ujian banjir teruk. No komen about that sebab tidak tahu perkara sebenar. That isu memang makanan haters. Komen banyak-banyak nanti kena tangkap.Annoyed

Kemudian, dalam kejadian banjir tu ada trajedi bot penyelamat yang terbalik dan mengorbankan sepasang suami isteri seterusnya menjadikan 6 orang anak mereka yatim piatu. Si isteri merupakan seorang guru. Suaminya aku tak pasti. Maafkan saya.

Antara berita yang aku baca yang aku masih ingat ialah mangsa-mangsa banjir naik ke atas bukit untuk mencari tempat perlindungan. Kemudian ada pula yang post tentang rayuan mangsa banjir yang terputus bekalan makanan.

Actually, banyak lagi. Takkan la aku nak cerita semuanya kat sini kan. Search sendiri ok…

Dalam banyak-banyak mangsa banjir tu, ada juga sahabat-sahabat aku yang juga turut menerima ujian tersebut. Semoga mereka tabah menjalani ujian Allah.

Detik dari itu, berpusu-pasu team bantuan cuba try masuk ke lokasi mangsa untuk membantu memberi bantuan. Antaranya En. Abdul Salam Adam. Bagus orangnya. Banyak jasa beliau. Semoga mendapat balasan yang setimpal dari Allah.

That time aku kat Alor Setar. Terus pasang niat nak join team-team sukarelawan tuk hantar bantuan. Target aku masa tu nak ke Manek Urai. Lokasi yang paling teruk terjejas dalam ujian Allah ini. Banjir di situ digambarkan seakan-akan tsunami kecil. Banjirnya meranapkan hampir keseluruhan penempatan kawasan tersebut. Hmmmmmm… Sedih tengok derita kesusahan yang ditanggung oleh mereka.

Namun hasrat tersebut agak susah tercapai sebab terdapat beberapa kekangan dari aku sendiri. Laluan untuk masuk ke sana tutup untuk semua kenderaan. Bagi mereka yang ada 4x4, no problem. Redah jer. Aku kan kereta kecil jer. Mana mampu nak redah lautan. Laluan yang dibenarkan lalu ialah melalui Muadzam. Jauh tuuuuuuuu….

Ok, saja nak selit sikit kes kenapa aku deactivate my facebook. Terjadi selepas aku post satu status di wall. Aku post berkaitan dengan isu ekonomi 2015 yang bakal merudum. Orang dok shared benda-benda cenggitukan. Then aku terbaca satu status member fb aku yang seolah-olah respon berkaitan dengan post aku tu. Aku baca dan macam seolah-olah dituju pada aku. Seolah-olah aku ni jenis tak prihatin dengan masyarakat. Ibarat aku pro goment la. So, malas nak fikir, terus deactivatedCrying face. Pendek kata sentap la. Hahahahahahaha…….

Back to story nak join bantuan, aku tekad nak drive jer. Tengok boleh sampai mana kan. Tapi aku dapat satu mesej dari Siti bertanya hal tersebut dan beliau bagitau ada team kat Kemaman. Dia nak follow. Am pun tetiba nak join. Kami set tuk naik Alza Am. Besar la skit berbanding keta aku yang kecil ni. Hihihihi……

31 Disember, seawal pagi, aku pun bergerak ke rumah Am area Gombak. Parking. Naik kereta Am menuju pula ke Kampung Dato Harun untuk ambil sedikit barang bantuan yang ingin diberikan kepada mangsa. Sekitar jam 10 pagi, aku dan Am terus menuju ke Batu Kikir untuk pick up Siti. Kami melalui Muadzam Shah, dan terus ke Chukai, Kemaman. Kami singgah di Muadzam untuk beli barangan keperluan untuk disumbangkan.

Tiba di sana petang. Basecamp tu bertentangan dengan Hospital Kemaman jer. Merupakan sebuah kedai makan. Atas panduan Shamera, kami pun sampai. Shamera ni antara sukarelawan kat area Kemaman ni. Ada area Kemaman ni yang tenggelam agak dahsyat gak la. Bersama beliau adalah Nas.

Ada lagi sukarelawan kat situ. Yang tolong-tolong packing barang.

DSC00287

Saturday, December 27, 2014

--- Menara Condong, Teluk Intan ---

Entry kali ini paling simple. Saja nak update aktiviti aku di laman sosial. Tapi disebabkan fb aku dah deactivate, maka, aku update kat blog jerlah.

Time ni aku dari kampung halaman, Alor Setar. Sebelum tu, aku singgah Baling, kenduri kahwin rakan sekerja, Wan Afifudin. Then aku ikut Grik, cadangan dari Min. That time aku terlupa isi minyak. Bila dah masuk jalan Grik tu, aku terpandang meter. Kurang satu sengat.

Perghhhh……memang aku cuak giler. Jalan Grik ni, dah la sunyi sepi. Time tu jam 4 petang lebih. Hujan turun. Aku matikan radio dan ekon, dengan harapan penggunaan gas petrol dapat dikurangkan. Aku dah mula membayangkan keadaan sekiranya kereta mati kat sini. Aku tengok line tepon plak tak ada. Makin cuak tahap dewa.

Tapi alhamdulillah……aku selamat sampai di Pekan Grik dengan baik. Terus cari petrol stesen. Seriusly, aku tak sangka jalan Grik-Baling begitu jauh. Aku siap membayangkan gajah lagi. Hahahahahahahaha…… Nyah-Nyah

Setibanya di Pekan Grik, aku nampak Stesen Bas Grik. Terus datang memori yang aku sebenarnya pernah datang ke sini. Rasanya dua kali. Trip Hutan Royal Belom dan Gerah kot jika tak salah.

Dari Pekan Grik, dengan menggunakan map, pergi pula ke Telok Intan. Naper tetiba nak ke sana? Haaaaaa…..ini disebabkan aku ternampak member shared dalam pesbuk. Apa lagi, aku pun on la. Hari dah petang. So, aku niat, kalau sampai malam pun tak kisah. Janji pernah sampai.

Sesampai jer, parking kereta. Bawa tripod and snap. Tak dapat clean shoot sangat sebab ada bazar kat bawah tu. So ramai orang. Ni jer yang mampu.

DSC00262

DSC00263

DSC00266

DSC00269

Sejarah menara ini ada kat bawah menara. Datang and baca sendiri. Hihihihihi……. aku pun meneruskan perjalanan menuju ke Putrajaya.

IMAG1810 copy

Owh…..kenapa deactivated fb? Jawapannya, sebab ada orang salah faham tentang status yang aku letak di wall. That it. No komen….kbai…! Nyah-Nyah

Monday, December 15, 2014

--- Yogjakarta 2, Borobudur ---

sambungan dari sini
Dari Selo atau Boyolali, kami menuju ke Bandar Yogjakarta. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Sepanjang perjalanan, Akbar banyak bercerita tentang pelbagai kisah. Antara yang aku masih ingat dan menarik ialah berkaitan Kerajaan Beraja Yogjakarta. Dikatakan bahwa, Yogjakarta merupakan satu-satunya kawasan yang masih mengekalkan Pemerintahan Beraja. Aku takder la buat catatan susur galur raja-raja yang memerintah. Nak tahu, korang google atau datang jer ke muzium sini. Hahahahaha….
Sepanjang perjalanan ini juga, kami sempat melihat kesan-kesan letusan Merapi. Limpahan lava Merapi menghasil seakan-akan sungai yang berwarna putih. Kami juga melintasi beberapa jambatan yang dibina bagi merentasi kesan lava tersebut. Selain itu, yang pastinya, kawasan ini amat subur untuk segala jenis tanaman. Allah Maha Mengetahui…
Akbar terus mambawa kami menuju ke Melia Purosani Hotel untuk check-in. Hotel ni kalau korang tengok dalam Agoda, katanya bertaraf 5 Bintang. Dari segi harganya, seriusly murah ok. Kalau 5 Bintang kat Malaysia, rakyat biasa ni memang tak mampu la. Hihihihi….
IMAG2343
Ok….kami nak buat pengurusan diri dulu. Selepas ni nak jalan-jalan ke Candi Borobudur yang ‘terkenal’ tu. Hihihihi…… Akbar nak gi car wash katanya.
Candi Borobudur ni aku mula dengar sejak zaman sekolah lagi dalam subjek Sejarah. Haaaaaaa…..lama ok. Ni kali baru sampai.
Apa itu Candi Borobudur tu? Haaaaaaaaaaaaaaaaa….. Candi Borobudur ni merupakan kuil bagi penganut agama Buddha. Merupakan peninggalan kerajaan Mataram Kuna. Dibina sekitar tahun 750 hingga 850 Masihi. Monumen Buddha terbesar di dunia. Terdapat banyak…banyak….banyak patung Buddha di sini. Tersenarai dalam benda-benda ajaib dunia oleh UNESSCO. Info lanjut boleh baca di wikipedia.
Tapi ada satu fakta menarik menyatakan bahwa Borobudur ini di cipta atau dibangunkan oleh Nabi Sulaiman. Betul ker? Akbar juga menyatakan benda yang sama dan ada buku mengenai teori tersebut. Wow…..!!! Sejauh mana kebenarannya? Hmmmmm…… di zaman ‘fitnah’ ni, terlalu sukar menilai kebenaran dan kepalsuan.
Masih berfungsikah kuil ini? Ya…!!! Ianya masih berfungsi setiap kali tibanya sambutan keagamaan berkaitan agama Buddha. Ia juga dikatakan antara lokasi tumpuan dunia bagi penganut Buddha.
Bagi lawatan ke tempat agama Buddha ni, aku tidak bermaksud untuk menyebar luaskan agama ini. Jauh sekali ok. Ianya sekadar hiasan blog dan lawatan sambil belajar sahaja. Semoga aku dijauhi perkara-perkara yang dilaknat Allah. Amin…

--- Yogjakarta 1, Gunung Merapi ---

Un plan trip. Plan asal aku nak ke Kerinchi.

Member aku, Faizal call and mesej ajak pergi cuti-cuti. Nak g Vietnam la, Thailand la, Sabah la, dan akhirnya ke Indonesia. Dia tanya aku mana best? Aku cakap semua best. Yang penting DUIT.

Bincang punya bincang, ok jom Yogjakarta je lah. Aku pun tanya pak Google, what so interesting in Yogja? Antara yang menarik ialah Candi Borobudur dan Gunung Merapi. Tidak kurang femes ialah Gunung Merbabu.

14 Dec 2015, aku berkejar-kejar ke airport. Macam biasa la aku kan. Kalau bab airport jer, kompom cemas. Itu ini tak kena. Maklum la. Selalunya orang yang uruskan berkaitan flight tapi kali ni aku kena buat sendiri. Arghhhhhhhh…….. Kali ni lagej tak ambil. Just hand lagej. Punya la jauh pintu masuk kali ni. Berpeluh-peluh lari.

Kejap-kejap aku mesej Faizal tanya itu ini. Mamat tu dah check-in pun. Aku baru nak tukar duit. Hahahahahaha….. Bukan itu saja, aku siap salah kaunter passport lagi. Hahahahaha….. Sesampai di dalam, Faizal cakap, rileks la. Sejam lagi. Time kat tiket tu boarding jer. Fuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh………

Peluh dah kering….jom fly…..

IMAG1561

IMAG1564

DSC08962

DSC08964

IMAG1566

Alhamdulillah…selamat tiba di Bandar Udara Internasional Adisutjipto, Yogjakarta lewat petang. 2 jam lebih di udara. Bergoyang-goyang kapal terbang. Aduuuuuhhh….nerbes aku. Pilot asyik dok cakap jer. Bagitau kadar cuaca la. ketinggian la. Arghhhhhhhh….. tapi kan, dalam banyak kali aku naik AAsia, ni lah kali pilot cakap dengan jelas dan aku faham apa yang dia sebut. Sebelum ni, cakap macam dalam kelambu. Pui….

Ok…dah sampai di airport, kami mancari signboard nama ‘Fitri’. Haaaaaaaa…..macam dalam drama kan. Kihkihkih…. tentang transport atau supir, aku dah deal dari Malaysia lagi. Tq tu @efie. Dia yang suggest sebab dia baru je balik dari jalan-jalan sini aritu.

Sebelum aku decide ambil Akhbar (supir), aku ada compare dengan beberapa supir lain. Beza lebih kurang Rp500. Maksud sini, Akbar murah sikit la. Bawah ni business card Akbar. Kenderaan jenis apa? Owh….Toyota Avanza.

Paling penting mesti korang nak tahu hargakan? Haaaaaaa…..rasanya tak perlu kot aku review kat sini secara tepat. Bukannya apa, nanti aku bagitau, pastu tetiba korang dapat harga lain. Haaaaaaaa……harga rasanya ikut pasaran la kot. Banyak faktor seperti kenaikan minyak. Tapi sepertimana yang aku bagitau atas tadi, aku memang compare dulu dengan supir lain. Dan harga lebih kurang jer. Aku booked Akbar untuk 4 hari 3 malam. Smile

Ok, kami pun dah jumpa Akbar.

Cuaca tetiba hujan… Kata Akbar, memang lately ni di Yogjakarta hujan. Daerah lain tak pasti. Keselesaan kereta? haruslah selesa tahap dewa. Naik 2 oarng jer. Hahahahahahaha…..

Travel kali ini agak berbeza dari segi baget. Selalunya aku atau member-member mesti nak cut cost giler-giler kan.  Tidur pun lebih kurang, asal boleh jer. Tapi this time, aku travel ngan member yang jarang-jarang travel macam kita selalu. So nak tak nak, aku pun follow jer trend dia. Yup….trip kali ni agak mewah. Firtstime.

Owh…lupa nak habaq, masa di Yogjakarta ni hampir sama dengan Sabah. Mean, matahari akan terbit dan terbenam dulu dari Semenanjung Malaysia tapi jam adalah sama. Contoh, jam menunjukkan 6 petang tapi matahari dah mula terbenam.

Benda pertama kami beli setiba berjumpa dengan Akbar ialah simcard. Dengan bantuan, Akbar, kami membeli simcard bagi memudahkan komunikasi. Tapi sebenarnya lebih kepada nak update pesbuk, insta dan wechat. Hahahahaha……

IMAG1725 copy

Kami plan, nak naik Merapi esok. So kami singgah dulu di kedai untuk beli ration. Yogjakarta memang sibuk. Jalan pun kecil-kecil jer. Ini pemandangan biasa la bagi aku yang banyak kali datang Indonesia. Dalam kereta, banyak kami berbual.

Malam ni kami akan check-in di Cangkringan Villa & Spa. Agoda jer.  Check-in and out pastinya berbeza lah dengan  Malaysia. Sini 11 a.m – 11 a.m. Akbar ada tanya tentang tentatif kami dan plan kami agak kurang cantik menurut Akhbar. Hmmmmmm……

Ok nak story……Tujuan kami check-in di Cangkringan adalah kerana memikirkan itu lokasi terdekat dengan jalur pendakian. Itu disebabkan kami nak cari hotel. Sumber Agoda hanya menunjukkan di area sini jer ada hotel.

Menurut Akbar, memang ini adalah antara jalur pendakian tapi itu sebelum meletusnya Merapi pada tahun 2010. Letusan 2010 telah memusnahkan jaluran di sini. Korang boleh google lah jika nak tengok peristiwa 2010 tersebut. Menariknya di sini ialah terdapatnya muzium dan rumah penjaga kunci, Mbah Maridjan. Banyak lagi peninggalan kesan letusan tersebut.

Untuk info, terdapat dua jalur pendakian utama iaitu Selo/Boyolali dan Kaliurang/Kinaharjor (ditutup sejak 1995).

Jalur pendakian Selo adalah jaluran utama yang kerap digunakan oleh pendaki. Dari Cangkringan Villa untuk ke Selo, memakan masa hampir 2 jam. Hmmmmm…..

Memandangkan kami dah booked, maka kami pergi jugalah. Kami tiba di Cangkringan Villa dalam jam 10.00 malam. Kami hanya ada masa 2 jam sahaja sebelum bertolak ke Selo. Lawak kan. Check-in untuk 2 jam jer. Hmmmmmmm…..

Cangringan Villa memang best. Tak mahal sangat pun dan berpatutan dengan layanan diberikan. Serius best tapi sayangnya sekejap jer. Huhuhuhuhu……

IMAG2344

IMG-20141210-WA0007

DSC08966

Saturday, December 13, 2014

--- Gunung Nuang ---

Last aku naik, hampir 8 tahun yang lalu. Ingat-ingat lupa. Masa tu ada Teng dan Salam.

Pagi tadi, aku join lagi tuk mendaki gunung Nuang ni. Diajak oleh admin MONeL iaitu Arep. Kerap sangat dengan group MONeL lately ni? Ada apa-apa ker? Apa maksud ada apa-apa? Macam-macam. Biasa la aktiviti outdoor ni. Sape-sape yang ajak, jika ada berkesempatan, aku join jer. Diaorang tak bayar pun tuk aku promote group diaorang. Hihihihi…..

Jam 4 pagi, dapat call dari Ayat, wake-up call. Kejutkan aku tuk cergas ke lokasi. Tidur sekejap jer. Semalam jalan-jalan ngan dia orang ke Festival Lampu Putrajaya. Very the outstanding festival. “Tengok kat atas, tangan kat dada”.

Aku pun cergas. Jam 5 pagi, aku mula bergerak. Guna google map tuk ke sana. Sepatutnya tidur rumah Nazrin semalam sebab dia nak join. Lastly dia ada hal ngan family. So cancel.

Minta tolong Igor belikan clorex, butterscotch dan air mineral. Aku dah terlepas petronas. Aku bertemu ngan, Zul, Areb dan Ayat kat simpang Gunung Hitam.

Setibanya kami di Hutan Lipur Gunung Nuang, kelihatan beberapa pendaki sedang bersiap-siap untuk memulakan pendakian. Lagi awal rupanya. Kemudahan sini agak lengkap. Ada chalet dan surau. Kawasannya juga bersih. Solat Subuh dan menunggu rakan-rakan yang lain.Kata gogo, nak gerak seawal jam 7. Tapi ada jer yang belom sampai. Takper, yang penting, aku bukan yang terakhir. Hihihihi…..

Makin banyak pendaki mula masuk dan mendaki. Lebih kurang jam 7 lebih, kelihatan kereta Igor pun sampai. Bersamanya, Siti, adik Siti dan Boboi. Hihihihihi….. Diaorang belikan nasi lemak untuk sarapan. Alhamdulillah…memang lapar sebenarnya.

Bayaran masuk adalah RM1. Ada pak guard nanti ada jaga. Jangan nak ngelat. Seringgit je pun.

Kami pun cergas. Around jam 8 pagi, kami pun mula trekking. Akan melalui trek balak sepanjang 5 km. Dalam masa yang sama, kami sedang menunggu seorang lagi rakan yang katanya nak join. Tapi belum sampai. Kami pun gerak dulu. Tinggal satu walkie talkie kat ___________ .

DSC08869

DSC08870

DSC08871

DSC08872

DSC08873

DSC08879

DSC08881

DSC08882

DSC08883

Start jer trekking, Ayat dah hilang di depan. Apa dia makan pun tak tahulah. Berdesup. Sepanjang trek balak ni, terdapat beberapa pondok / wakaf. Tak ingat aku nak bilang. Tak ada masa nak bilang. Baik layan penat. Dari starting point hingga Wakaf 1 (Lolo), sejam lebih skit. Rehat kejap sambil tunggu yang belakang sampai.

Sunday, December 7, 2014

--- Daypack Gunung Chabang oleh MONeL ---

Ok......semalam, geng MONeL ada buat trip ke Gunung Chabang, Perak. Dia orang ada ajak tapi tak join. Antara sebabnya, trek nya pacak sangat sampai puncak. Tak mampu nak layan. Masih segar dalam minda ini bagaimana melayankan treknya dulu walaupun dan bertahun berlalu. Haaaaaaaa......dahsyatkan trauma yang aku alami. Hahahahahahaha.......

So apa motif entry ni kalau aku tak pergi? Haaaaaaaa.....sesaja ja nak kongsi sebab member MONeL pergi. Mana la tau kalau ada rakan-rakan yang nak cari guide ker, nak dapatkan info ker. Boleh la kontek-kontek dia orang di pesbuk mereka >>> MONeL <<<

Hasil lobian, mereka berjaya mengumpulkan 8 orang line-up yang berani menyahut cabaran tersebut. Siapa 8 orang tu tak pasti plak. Yang aku pasti dan compom pergi ialah Areb (gogo) dan Igor (abg askar). Ada post dalam pesbuk. Mereka buat daypack jer. Tahniah.

Berikut adalah catatan yang mereka kongsikan :

0700   :   shoot ascending
0955   :   reach campsite / last waterpoint
1013   :   sweeper reaches campsite

1018   :   proceed ascending
1040   :   reach view point
1112   :   reach Chabang summit
1140   :   sweeper reaches Chabang summit

1330   :   shoot descending
1425   :   reach campsite / last waterpoint
1635   :   arrived starting point
1657   :   sweeper arrives starting point


Tahniah diucapkan pada mereka yang gagah....!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...