Friday, July 29, 2016

--- Bawa PG ke Batu Cina ---

Hari merupakan hari terakhir di Pulau Aur. Bot katanya jam 11.30 pagi. Soooooo...dikesempatan masa yang ada ni, aku bawa PG ke Batu Cina.

Kami memulakan pendakian sekitar jam 7 pagi lebih. Kurang 30 minit pendakian, kami dah sampai di kaki bukit dan terus merangkak menuju ke hujung sana.

Dari atas sini, dapat dilihat pemandangan sekitar Kampung Teluk Berhala. Cantik. Jika naik waktu pagi, pemandangannya lebih asyik kerana matahari dari belakang dan terlindung oleh batu besar dan tinggi.

Tetapi jika waktu petang, matahari akan berada di hadapan sana. Maka susah sikit jika nak snap pic wajah.

Mana lebih cantik? Ke dua-duanya cantik. Jawapan save. Hahahahahahaha....










Thursday, July 28, 2016

--- Bawa PG ke Teluk Sebukang, Pulau Aur ---

Jom......sekitar jam 4 petang lebih, kami dah bersiap-siap untuk berjalan ke Teluk Sebukang.

"Wow! Cantiknya kawasan ni.", kata PG takkala tiba di satu kawasan rumah.

"Ada duit ker nak beli?", tanya aku dengan pantas.

"Perghhhh.....best dow kalau dapat buat rumah kat sini. Buat homestay kepada mat salleh yang dah pencen.", kata PG lagi.

Lebih kurang 10 minit melayan suasana tenang kat situ, kami meneruskan perjalanan.

Trek dari Teluk Berhala ke Teluk Sebukang ini adalah laluan bersimen. Ada yang sudah rosak dimamah usia. Ada juga batang-batang pokok kelapa yang tumbang merentangi laluan. Ranting-ranting pokok berduri turut menjadi cabaran laluan petang ini.

Dari celahan pokok-pokok kelapa, dapat dilihat Pulau Lang.

Cuaca akhir-akhir ini agak berangin kencang. Langit tidak biru sepenuhnya.




15 minit berjalan, kami sudah nampak jeti Teluk Sebukang dari celahan rimbunan pokok-pokok.

Alhamdulillah...kami selamat tiba.




Dari jauh kelihatan Mak Su dan Pak Manap sedang berehat-rehat di pondok di depan chalet mereka.

Sambil tersenyum, kami mengucapkan salam dan bersalaman. Kami berborak seketika sebelum meminta izin untuk ke hujung jeti.

Di Pulau Aur ni terdapat 3 jeti. 1 jeti batu dan 2 jeti kayu. Jeti batu seperti diketahui di Teluk Berhala. Jeti kayu pula di Teluk Sebukang ini dan satu lagi di Teluk Meriam. Teluk Meriam adalah teluk selepas teluk ini. Namun begitu, jeti Teluk Meriam telah uzur dan menunggu masa untuk dibaham air laut.

Jeti Teluk Sebukang ni walaupun kelihatan uzur, tapi hakikatnya ia masih kuat walaupun ada bahagian-bahagian jeti tersebut bergoyang ketika berjalan di atasnya. Hihihihii......

Tak mandi laut? Aku memang tak la. PG mungkin. Tapi time ni tidak la sebab kelihatan agak berbahaya. Laut agak bergelora. Pasti arusnya kuat.

Ada chalet tak sini? Haruslah ada naaaaaakkkkkk........ Selain Dayang Resort dan Bluewater Resort, Sebukang Resort ini antara yang aktif menerima pelancong. Semoga resort ni tidak menerima nasib yang sama seperti Ba'Ai dan Batu Kembar. Huhuhuhu...






Wednesday, July 27, 2016

--- Bawa PG melihat rumah-rumah penduduk Pulau Aur ---

Seperti yang dijanji semalam, petang ni, aku bawa PG berjalan-jalan melihat persekitaran kampung dan rumah penduduk di sini. Geografi pulau ni membukit. So rumah-rumah penduduk atas-atas bukit. Kena mendaki sikit la. Hahahha.... Takper, member aku ni budak outdoorian. No hal baginya.

Tak ada yang menarik sangat kecuali suasana kampung di pulau. Kata PG, kawasan sini mengingatkan beliau pada kampung halamannya di Kelantan. Kampung belah ayahnya.

Owh, boleh kecek Kelate la? Hihihihi.... Boleh la sikit-sikit.

Jangan cakap tak pernah tengok lembu plak



Sambil jenjalan tu, PG sempat bertanya, apa punca rezeki orang kampung sini?

Aku jawab, dia orang tangkap ikan dan bubu. Tapi sejak setahun yang lepas, diaorang dah tak boleh menangkap ikan di sekitar berdekatan pantai. Bubu pula diharamkan. Penguatkuasa akan memotong tali bubu jika kantoi.

Macam terkejutkan? Tapi itu apa yang aku dengar la. Nak kompom kena tanya pihak yang berkenaa.

Tapi aku sempat berkata, bahawa kita tak boleh salahkan penguatkuasa taman laut 100% kerana mereka hanyalah pekerja biasa sahaja.

Tuesday, July 26, 2016

--- Bawa PG ke Teluk Ba'Ai, Pulau Aur ---

23 Julai 2016
Sebaik sahaja aku letak nasi berlauk di atas meja, telefon aku berdering dari dalam pouch. Aku ambil dan tengok. Hmmmm.... "...nombor sape ni? Tak der nama." Terus ku decline. Ni mesti orang insurans. Tak pun kad kreadit. Atau ASTRO. Atau....atau...atau.....benda-benda yang ngarutlah senang cakap.

Aku basuh tangan dan duduk nak makan. Bunyi plak whatsapp. Takder nama juga, tapi tengok gambar macam kenal. Eh...!!! PG ni. Nombor macam yang call tadi jer. Hahahahahahaahha.....terus aku tersenyum.

Dia la yang call tadi tu. Rupanya semalam aku reset henset, so semua nombor hilang. 'Alasan lapuk acap kali nombor tak dipapar pada skrin telefon'.

Ok...sambil makan, kami berchat. Tapi aku tak cakap yang aku tak jawab call tadi. Hahahahaha... takut nanti dia kecik hati.

Dalam borak tu, PG banyak tanya tentang Pulau Aur. Aku pun tak kedekut la nak citer. Bla...bla...bla...bla..... Dia cakap nak pergi pulau.

Akhir sekali, dia akan inform semula kalau jadi. Aku kata, "Ok".

Petangnya, aku dapat mesej dari PG bahwa dia akan ke Mersing malam ni.

Lewat malam......PG mesej yang dia dah sampai area rumah. So aku minta izin member untuk menumpangkan PG kat umah sementara esok bot.




24 Julai 2016
Esok pagi kami bersarapan di kedai feberet aku tepi pantai. Ada seorang member aku dari Pulau Tinggi join.

Sambil bersarapan tu, aku sempat bertanya pada PG tujuan dia nak pergi Pulau Aur. Memang kena interview ker kalau nak ke sana? Yup....wajib. Hahahahahaha...

Ok.... Kenapa nak pergi Pulau Aur?

Jawapan PG, "Saja.....nak cari ketenangan. Mungkin...... Lagi pun memang ada niat nak pergi lama sudah. So mungkin this is time".

Aku kata, "Ok....LULUS. Ko pilih tempat yang tepat. WELCOME TO PULAU AUR". Buku catatan, pen, netbook ada bawa? Tanya aku.

"Nak buat apa?", tanya PG kembali.

"Mana la tahu nak tulis buku ker, cerpen ker, blog ker........", kata aku sambil tersenyum dan ketawa.

Jam 9.30 pagi, kami bergegas ke lokasi bot (belakang Syed Ali). Settle tiket, bot pun bergerak.

Kurang jam satu, kami tiba di Jeti Kampung Teluk Berhala, Pulau Aur. Alhamdulillah....laut hari ni agak tenang.

Aku terus bawa PG ke Bluewater Resort untuk check-in.

"Ada bilik tak bang?", tanya PG.

"Ada tapiiiiiiii....kejap nak check. Minggu ni padat sikit.", kata Abang Wan setelah kami bersalaman tadi.

Sekembalinya Abang Wan, "Ok....ada tapi untuk malam ni. Malam esok tak pasti lagi. So....boleh?"

"Ok....boleh. Berapa untuk satu malam?", tanya PG.

"RM180 untuk semalam.", jawab Abang Wan sambil tersenyum.

Bukan kata PG, aku pun Wow!!! Mahalnya. Bulat mata PG. Hahahahahahaha......aku ingatkan dalam 80 hingga 120 ringgit.

Untuk hari ni, aku biarkan PG rest dulu dan mencari ketenangan yang dicari. Jangan ganggu.

24 hingga 25 Julai 2016, PG hanya berlegar-legar di sekitar Kg Telok Berhala ini sahaja.

26 Julai 2016

Setelah 3 hari mereput di sekitar sini, pada petang tu, aku bawa PG ker Teluk Ba'Ai. Jom...













Sunday, July 17, 2016

--- 2 Tahun selepas Tragedi MH17 ---

Kapal terbang Malaysia ini dilaporkan ditembak di udara Ukraine, Rusia.

*gambar google
 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...