Tuesday, January 26, 2010

--- tiTik pErmulaan dLm dUnia pErguruan ---

tiDak pernah terfikir bahawa suatu hari nanti aku akan jadi seorg guru. pErnah gak la masa lepas SPM my mum suggest supaya aku isi borang maktab. tApi time tu mmg xpandang la cikgu/i ni. kOnon2 xbest dan tidak mencabar. tiMe tu la. bElum matang.



hAbis SPM isi beberapa borang IPTA/S. tiMe tu mmg bz la nak isi itu ini. nAk masuk U la katakan. aKhirnya aku melanjutkan pelajaran ke POLISAS dlm bidang kejuruteraan elektronik (perhubungan). siJil jer. 2 tahun study kat situ (2000-2002). tAhun 2003 aku further lagi ke peringkat diploma di PSP. SeTahun jer. kEjuruteraan gak iaitu komputer. sAmbung lagi degree 3 tahun di UTeM (2004-2007). iSkh 3x... xhabis2.

dEtiknya bermula apabila my priend, Pali mengoffer guru ganti di skoolnya. SK Telok Gong, Pelabuhan Klang. tiMe tu aku baru habis kursus CIDB & tgh menunggu panggilan kerja. pAli cadangkan sambil kerja kat skool sambil cari kerja area sana. oK, aku pun ON.

fiRstday aku masuk kelas, aku terus terkejut dgn suasana bilik darjah dan perangai murid2 Tahun 1. aKu xhingat kelas mana. ada 40 org murid. wAhhhhh...!!! tEkanan... lEpas kelas aku masuk bilik guru dan kata pada Pali, mybe ni lastday aku kot. tP atas dorongan beberapa rakan guru, aku teruskan juga. kAta mereka 'itulah pengalaman pertama sebagai seorg guru. mAna2 guru yang baru mengalaminya.' aKhirnya aku berjaya menamatkannya...

sElepas dari itu aku sambung lagi sebagai guru ganti menggantikan ustazah apa tah. hIkhikhik... sEbelum ni aku ganti cikgu Ain. dAlam masa proses sebagai guru ganti, aku di offer sebagai guru GSTT. pRoses pun bermula. aKu berjaya melepasi interview, dan mula bertugas sebagai GSTT di SKTG.

sktg
Mereka yg banyak memberi tunjuk ajar sepanjang GSTT & ptaktikal.

sktg
Banyak kenangan dengan guru2 SKTG ni.

aKu menjadi GSTT sehingga hujung tahun 2008 sehinggalah aku berjaya dlm permohonan mengikuti KPLI di Maktab Perguruan Teknik, Kuala Lumpur. kUrsus ini berlalu selama 1 tahun. mAjor dalam KH, minor dalam Moral & PJ.

en aziz
En. Aziz, mentor yg banyak memberi nasihat dan dorongan.

PN azah
Pn. Norazah, pensyarah IP, antara pensyarah yg mempunyai sifat mendidik yg begitu mendalam bg kami KH1. Pensyarah idola kiranya. wAhhh....

sEpanjang setahun pelbagai pengalaman ditempuhi dalam dunia pendidikan. dAri tidak minat, timbul minat menjadi guru. pEnsyarah yang mengajar berjaya membina satu semangat keguruan dlm diri kami. rAkan dan taulan pun best.

kh1

sElesai kursus, pada hujung 2009, maka bermulalah profesion sebagai seorg guru. sEhinggalah, akhirnya aku kini di SK Pulau Aur, Mersing.

~~~

Monday, January 25, 2010

--- Apa Yang Ada d' Aur ---

tHis time i nak cerita pasal apa yg ader di Pulau Aur ni k... wAhhhhh...!!! mCm penglipurlara atau 'Mari Bercerita bersama Tuah' la plak.

Sekolah/Pendidikan
aKu rasa lebih dari 60% masyarakat mesti tidak pernah terfikir akan adanya sekolah di Aur ini. aPatah lagi kewujudan pulau ini pun masih ramai yg tidak tahu. kEcuali kaki2 pancing.

yEah...di Aur ini sebenarnya wujud sebuah sekolah iaitu SK Pulau Aur. skool ni dah wujud sejak 1918 lagi tau. i pUn belum lahir. bAgi guru2 yang bertugas di pulau ini, telah di bina 4buah/pintu rumah guru.

Photobucket
SK Pulau Aur

Photobucket
Rumah Guru

uNtuk 2010 ni, SK Pulau Aur memiliki 7 org guru lelaki dan 12 orang anak murid. 3 lelaki dan 11 perempuan. eEeee.... ramainya... u all nak tau, i kena pegang 2 kelas. tAhun 2 dan 3. hAhahaha...

Pra - 1
Tahun 1 - 1
Tahun 2 - 1
Tahun 3 - 2
Tahun 4 - 3
Tahun 5 - 3
Tahun 6 - 1

iNstitusi kEagamaan

sEtakat yg diketahui, penduduk sini beragama Islam. di pUlau ini terdapat sebuah masjid yg di beri nama Masjid Jamek Pulau Aur.

Photobucket
Masjid Jamek Pulau Aur


uNtuk solat Jumaat di pulau ini, bilangannya mmg tidak cukup 40 org. tEtapi mufti kata 'ON' so jgn kata xder Jumaat kat sini tau. iMam yg sah lagi...

kEsihatan
kEsihatan amat penting. oLeh yang demikian kerajaan Malaysia telah membina sebuah Klinik Desa. cUma klinik 1 MALAYSIA jer belum sampai kat sana. laLalala..... dAh ader klinik tentu ada jururawatkan? bUat masa skrg jurukawat bertugas cuma sorg jer iaitu Ekin. xDer pic sbb mahal. hIkhikhik...

Photobucket
Klinik Desa Pulau Aur


iNi bermakna kesihatan penduduk2 di pulau ni kira terjamin la. tApi kalu nak buat pembedahan seperti pintasan jantung bagai2 tu xleh la buat kat klinik ni. aGak2 la... mMmmmm....

kEselamatan
yE tak ye kan. aPa jadi pada kami kalu diserang? dAh la jauh dari tanah besau. iSkh 3x... nO...no...no.... jGn fikir begitu. aJal maut di tangan tuhan. di pUlau ini ada polis ma. pOlis marin lagi. sEtiap 2 minggu mereka akan bertukar orang. tiMe tu ada la bot polis marin datang. hik...hik...hik...

Photobucket
Balai Polis Marin

Photobucket
Kedudukan balai polis Marin, masjid dan klinik yang sejajar mengadap pantai


tElepon
bUkan media prima ye. mAsa mula2 sampai di Mersing, cikgu2 lama kata kat Aur ade maxis. aKu cam happy skit la. xDer la ulu sgt. aTleast dpt berhbg ngan dunia luar.

bEtul. sesampai ja kat Aur, Maxis menunjukkan full bar. sIap sms kawan2 kat darat tentang keindahan pulau ni. tApi itu semua hanya sementara. iAnya hanya bertahan 2 hari jer. iAnya mula berlaku apabila satu pagi tu b/out. siGnal terus hilang sehingga 1 minggu lama nya. tErtekan.

di dAlam pulau ini terdpt menara transmitter/receiver maxis. mEnara ini memperolehi bekalan power daripada sistem solar hidrib TNB. disbbkan sistem tu gagal berfungsi, maka tower tu pun problem.

selepas seminggu, talian kembali pulih. tU pun sehari jer. eRmmm... pastu jadi balik. sehinggalah ke hari ini. mMmmmm...

Photobucket
Menara telekomunikasi Maxis
sEnang citer xder line tepon la. yE la, ada tower pun xleh guna. dUduk la kami dlm pulau tu termenung. mMmmmm....


iNternet
acTually sekolah ni ader tau org JAWA panggil 'SKOOL NET'. aLah yang parabola besau2 tu kat luar bangunan tu. tP hampeh sbb masa ketibaan kami cikgu2 baru tu, signal satelitnya dah hilang. xTahu mana silapnya. rUsak mana tah. GB kata satelit kat atas ah jatuh. sBb tu signal hilang. GB buat lawak la.... kAhkahkah... sEnang citer xder ternet gak la... aRghhhhhh....tepon xder. tErnet pun xder. fAcebook, friendster, multiply dan blog ni berhabuk la. tUnggu naik darat baru leh updates.

lAporan dah berbakul2 lor. mMmmm... kAlu org komen goment xbagus, marah. tApi ni la... nExt.... sAbo2. diAorg pun ada kekangan gak mungkin. lAlalala...


sIaran TV & rAdio
di pUlau ini seratus peratus menggunakan satelit. tAhu tak satelit tu apa? ASTRO ler. mAna2 umah ader tv ader la ASTRO. mAlam2 layan SEMANIS KURMA, RaJa lAwak, bagai2. tiMe tu paling hot ialah CUCU BETONG & BALQIS. aDuhai, aku pun heran cam mana boleh terjebak. paDa hal bukannya pernah ikut pun rancangan tu. sIaran radio paling popular di pulau ini ialah THR Pantai Timur. tU pun guna satelit gak. zAssss....


eLektrik
aTas jasa baik pihak TNB maka terbinalah SISTEM HIBRID TNB. sIstem ini menggunakan panel solar untuk mengecas batery. pAbila malam menjelma, batery tersebut digunakan. sEkiranya sudah habis, secara auto generator akan beroperasi untuk mencaskan batery tersebut. iTu secara teori nya la dan sepatutnya itu lah yang sepatutnya.

nAmun ianya tidak sedemikian. kEdua2 sistem terpaksa digerakkan secara berasingan atau manual. sO kadang2 b/out secara berpanjangan.


bEkalan air
kAmi menggunakan sumber air semulajadi. sEbuah rumah pam dibina bagi mengepam air dari tanah untuk bekalan sekolah dan rumah guru. kiRanya kami guna air mineral la untuk urusan seharian kami di sini.


pEngangkutan
iNilah satu2nya punca utama. jArak yg sangat jauh (6-7 jam nek bot biasa) menjadikan segala urusan agak terbantut. ditAmbah dengan kekerapan pengangkutan yg sgt terhad. bOleh dikatakan xder pengangkutan/bot khas yang dtg ke pulau ini.

sElama dok 3 minggu kat sana, bot yg pasti datang ialah bot polis marin ja. 2 minggu sekali datang tuk hantar anggota baru dan ambil yg lama. tiMe tu ja la kalu cikgu2 nak tumpang. sElain yg tu kena usha2 bot nelayan dan pemancing yang singgah di pulau ni. bOleh la tumpang diaorg. kalau diaorg kasi la... buat muka seday sikit dapat la nek... iSkh 3x......


dUnia mEmancing
mMmmmm... aku memang tidak minat memancing. tP tidak bermakna aku tidak mengetahuinya. aKu rasa kawasan pulau2 dan sinun2 mmg banyak ikan. yE lah laut katakan. rAmai gak la dok tgk org memancing. pEnduduk kampung ni pun suke tangkap ikan. hEhehehe...

Photobucket
Hasil tangkapan


Photobucket
Kerapu


bEkalan mAkanan/bAhan mentah
sUmber makanan utama di pulau ni ialah ikan. yE la pekerjaan utama ialah nelayan. tAkkan nelayan tangkap ayam plak kan.... hAhahahaha... saJa buat lawak. aLah itu pun nak sensitip. menyammm... mAnakala bahan mentah lain mungkin diaorg dah beli banyak2 untuk tempoh yg panjang. kAlu nak tambah, diaorg akan kirim pada mereka2 yg nak keluar ke darat. dLm istilah lain ialah 'belayar'.

bErdasarkan rekod, pernah bekalan makanan terpaksa dihantar oleh pihak tentera melalui Nuri. iNi berikutan cuaca buruk yang berpanjangan. pEnduduk kg tidak dapat turun ke laut untuk menangkap ikan. bEst2...!!!

aPa? xpercaya? oK2... nah ni bukti. sIap ader gambar lagi tau. ni ciKgu Zambri yg kasi. hUh....

Nuri
Helikopter NURI menghantar bekalan



~~~ end ~~~


--- pEngalaman paling menakutkan d'aur ---

kEjadian berlaku pada 18 Jan 2010. sElesai lunch di kedai angah, aku lepak2 di depan pondok polis...

di pOndok polis, polis2nya sedang bz2 sbb nak pergi buat rondaan. rUtin la tu. aKu apa lagi,

'chip. boleh ikut tak?" tanya aku.

'bot dah lima org la cikgu." kata chip pada ku.

aku pun cam seday gak la. tP mungkin belum rezeki.

'jem, cikgu ni nak ikut. bOleh?" tanya chip pada mahathir.

'boleh chip. bOleh. jOm..." kata mAhathir.

aKu apa lagi. dEngan perasaan teruja balik tukar baju n pakai seluar pendek. siAp pakai life jacket lagi. hEhehehe... kEselematan maaa.... kAwasan rondaan adalah sekitar pulau ni jer. iNi berikutan terdapat banyak kapal nelayan siam sedang berlabuh di teluk mEriam. kOnon2 berlindung dari angin.

4 org anggota polis yang siap bersenjata dan seorg guru siap sedia tuk naik bot. bEberapa kali gak la enjin bot mati. aDuhai... tiMe pergi kami bergerak ikut arah tiupan angin. sO lancar la perjalanan. pErasaan aku pada mulanya tenang sahaja kerna semuanya tenang saja hingga lah...... jeng...jeng...jeng.... pErasaan mula bertukar takkala bot kami mula merapati bot2 nelayan siam yang besar2. daRi jauh anggota polis dah menjerit "Tekong-tekong. Mana tekong?" Dengar je mcm tu, aku terus cuak dan takut. wAhhhh...gerunnya situasi operasi. sEtelah beberapa kali menjerit barulah seorg awak2 menjengah di pintu. dAlam bahasa Thailand, "Tekong xder. diA ada kat bot sana."

"ok jom ke bot sana." kata seorg anggota memberi arahan kepada pengemudi bot.

eEee.... tErdapat 4 buah bot nelayan yang besar sedang dalm keadaan rapat. sAma seperti td, polis2 tu menjerit2 menanyakan tekong. sAmbil itu, bot kami terus merapati bot nelayan itu. dEngan pantas, 3 anggota polis terus naik ke bot nelayan siam tersebut. pErasaan aku time tu dah seram sejuk. bErdebar2. mAcam bermain di fikiran aku. dAtang la perasaan keinsafan dan teringat pada Allah. dOsa2 yang lalu. tAubat bagai2... arghhh... keadaan ketika itu seolah2 berhadapan dengan maut. chip yang ketika itu berada dlm bot bersama2 dengan aku, cuba mempelawa rokok pd ku. pAda mulanya mcm nak ambil jer sbb nak hilangkan perasaan takut. tP mungkin iman kuat kot, aku menolaknya.

sElesai operasi di bot tersebut, salah seorg anggota mengarahkan ke bot satu lagi. wAhhhh...bagai nak gugur jantung aku. iNgatkan dah nak balik. rUpa2 nya ader lagi operasi. yA Allah... sAma mcm tadi. tP kali ni awak2nya lebih ramai. aKu hanya memandang laut jer. sbb nak hilangka perasaan takut. fiKiran mula memikirkan kemungkinan2 yg mingkin berlaku. kAlau berlaku tembak menembak, aku nak terjun dlm laut berlindung di belakang bot. aDakah mereka akan jdkan aku tahanan? tangan kaki ku akan di potong dan di jual di Siam. atau mereka tembak kami mati semua tanpa kesan..... OH MY GOD.... tiDaakkkkkk!!!! mEngapa la aku ikut diaorg ni. arghhhh.....

aYat kursi dan kalimah syadah tidak putus2 aku baca. kIta xtahu samada mereka juga mempunyai senjata. di buAtnya mereka melawan dan mengeluarkan senjata juga. mAti la aku. aKu pasti mereka juga memiliki senjata. tAkkan la mereka berani masuk perairan negara xpa apa2 perlindungan. hUuuuuu....

15-20 minit kemudian, polis2 tu kembali semula ke dlam bot. oPerasi selesai. pErasaan lega giler. Alhamdulillah kerna Allah masih memberi peluang kepada aku untuk terus hidup. aKu dah insaf n xnak ikut diaorg buat rondaan lagi. eEeeeee...

iNI merupakan pengalaman paling ngeri pernah aku alami dan tidak mungkin ku lupakan. sElain itu aku juga berpeluang merasai sendiri bagaimana situasi dan perasaan sebenar ketika sesuatu operasi. mEreka sentiasa berhadapan dengan maut. aKu bersyukur kerna merasai nya. sO aku rasa xsalah kalu mereka ni diberi elaun lebih....

~~~

Sunday, January 24, 2010

--- 3 miNggu di aUr ---

di kEsempatan mendapat capaian internet ini, aku ingin mengupdates la kan aku punya blog ni dengan beberapa cherita sepanjang aku berada di Pulau Aur. 3 mInggu gak la. sO kalu free2 tu boleh la baca k. jUst berkongsi dengan teman2 kat dunia luar sana. iKuti beberapa jurnal yang sempat aku coretkan...


02 Jan 2010

aKu dan Faizal sampai di Mersing. jAlan tadi agak mencabar gak la. mAcam ular kena bedal la... dAri Kajang td kul 7 pagi. sAmpai di Mersing jam 12.00 tgh hari. mAkan2 kat terminal sambil hantar dia kat sana. pAstu aku pun blah la g PPD Mersing. sEsampai kat sana hujan turun dengan lebatnya. kElihatan beberapa buah kereta guru2 baru kat situ. hEhehehe....

lAgi best my classmate n institutemate masa kat IPG Teknik singgah situ. kEbetulan diaorg nk turun ke JB & Pasir Gudang. dIaorg posting kat sana. aKu jer tercampak ke sinin. tOuching siut. lAyaannnn.....

mAsuk taklimat. nAma dipanggil sambil memperkenalkan GB2 sekolah masing2. OH MY GOD, aku ditempatkan di SK Pulau Aur. PULAU BEBBBBB!!!...... zAsssss....... kAmi akan bertolak esok pagi, so mlm tu bermalm di PPD lama.

iNi beberapa keping pic masa kat sana.....

Photobucket Ini GB SK Pulau Aur

Photobucket
GB dan beberapa org guru lama SK Pulau Aur

Photobucket Baju putih, Nasafi posting sama aku. 2 org lagi kena Pulau Pemanggil.

Photobucket Kak Zai, kerani SK Pulau Aur yg sangat peramah dan baik hati.

Photobucket Ju kena Pemanggil gak.... hehehe....


03 Jan 2010

09.30 pg, kami ke jeti Mersing. nAk ke pulau kena la nek bot kan. hEhehehe....kEberangkatan kami dihantar oleh beberapa orang pegawai PPD Mersing...

Photobucket
Jeti Mersing

Photobucket
Aku & jeti

Photobucket
Beberapa org pegawai dari PPD

Photobucket
Sebuah lukisan di Jeti Mersing

Photobucket
Bot-bot

15 minit bot bertolak, dah mula busan. laUt pada hari tu tenang2 jer. sO ok la lagi. mAbuk tu belum sampai. aKu apa lagi snap la pic bandar Mersing dari jauh. kOnon2 layan perasaan. hAhahahaha.....

Photobucket
View dari atas bot

liNe telefon, baik maxis atau celcom dah mula hilang. diGi? mmmm...lagi la sbb org kuning tu dah kena tinggal kat jeti nun. mAbuk laut mula datang. sOrang dah muntah. yG lain tunggu giliran la kot. aKu pening ja terus tidur. cIkgu2 lama dah lama tidur pun. dIaorg lebih tahu.

Photobucket
Control mabuk laut...hahaha....

Jam 1.30 petang kami sampai di Jeti Kg. Buau, Pulau Pemanggil. Kat situ akan menurunkan 4 org guru baru. termasuk Ju ler. hAhahaha.... kAt jeti tu juga kami break tuk lunch. aL maklum la perjalanan jauh maaaa....

tiAda perkataan yang dapat diungkap sebaik terpandang keindahan Pulau Pemanggil ini. aIrnya biru jernih sehingga menampakkan dasar dan ikan2 di dalamnya. kElihatan pasir pantainya yang memutih dan memukau. bErlatarbelakangkan kehijauan, membangkitkan lagi keindahan pulau ini. Subhanallah... kEgusaran terus hilang sebaik terpandang ciptaan-Nya. aDakah mungkin Pulau Aur juga demikian?

Photobucket
Jeti Kg. Buau, Pulau Pemanggil

Photobucket
Pandangan dari jeti

Photobucket
Bumbung bendera Johor tu adalah SK Pulau Pemanggil

Photobucket

Photobucket
Batu Buau, mercu tanda Pulau Pemanggil

sEtengah jam kemudian bot meneruskan perjalanan ke Pulau Aur, destinasi terakhir. aNggaran perjalanan mengambil masa kira2 1jam lebih. nAmpak dekat jer. hAhahaha....

laUt china selatan sekali/la beralun begitu kuat sambil membelah bot. aIr laut kadang2 memercik ke arah kami. tiupan angin agak kuat. sAmbung tidur......Zzzzzz.......

jAm 3 petang bot tiba di Jeti Kg Berhala, Pulau Aur. eH, cam mana aku tahu nama jeti tu kan? tEntu la sbb aku baca kat signboard tu maaaa.....

sAma seperti Pulau Pemanggil, Pulau Aur tidak kalah dari segi pemandangan nya. kErisauan terus hilang. aPa lagi, aku pun send la sms kepada beberapa org teman di Tanah Besau.

pEtikan sms yg aku send:
"Tiada kata yg dpt diungkap, tiada perkataan yg dpt menggambarkan keindahan pulau ini. segala unsur di sini membuatkan semuanya indah belaka. keresahan ku hilang dik terpandang kejernihan airnya. tak sia-sia dpt posting di sini."

pIc agak kurang sbb time tu aku dah simpan camera. tAkut kena air laut maaaa..... tp xper nnt aku snap k. jGn seday2 tau...

Photobucket
Batu Cina, mercu tanda Pulau Aur

pAda hari pertama berada di Pulau Aur tidaklah busan sgt sbb mengemas2 rumah. mAklum la cuti hari tu rumah guru ada pengubahsuaian lantai. sO agak berhabuk la.

pEtang tu aku berjalan2 di tepi pantai. sAja nak hilangkan kebosanan dan snap la beberapa keping pic.......

Photobucket

Photobucket
Jeti Kg Berhala yg dah roboh terkena kepala angin masa cuti skool baru2 ni

Photobucket

Photobucket


05 Jan 2010
jAm 5.45 petang. kEbosanan petang membuatkan aku dan Nafi mencari idea untuk hilangkannya. aKu ajak dia gi terokai pulau ini. pEtang itu kami akan menyusuri jalan bersimen bahagian Barat pulau tersebut.

pEtang itu kami berjalan sehingga nampak sebuah teluk dari jauh. mEmandangkan jam sudah 6.30 petang, kami tidak mahu meneruskannya lagi kerna takut sesuatu berlaku. bAhaya...bahaya... sO turn baliklah. lAgi pun hari dah makin gelap. 'pEnghuni' pulau itu masih belum mengenali kami. tP sempat la snap beberapa pic. mOdel nya kali ni Nafi. mOdel lama(padil) dah benti. hEhehehe...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


06 Jan 2010
aWal pagi dah b/out. aiYa... cIkgu Zambri kata, "cepat2, send sms sbb kejap lagi line hilang." mMmmm... betul katanya. liNe tepon maxis dah hilang. zAmbri kata mmg mcm tu. biLa b/out jer, line tepon akan hilang sbb xder power supply pada menara maxis kat belakang tu. aKu tanya, " ni bila pulih?" jAwabnya "bergantung. kAdang2 boleh cecah 1 minggu. sEbulan pun boleh jadi." OH MY GOD...

tAk lama kemudian, kelihatan org memasuki kawasan generator TNB. 10 minit kemudian, kedengaran engin generator dan elektrik kembali pulih. sYukur.

kUl 12.30 jap lagi akan diadakan meeting. ni lah meeting pertama sejak skool beroperasi. tEtiba aku teringat SKTG. kAlu kat sana meetingnya ramai cikgu2. tApi kat sini 6 org jer. hAhahaha....

hAsil meeting, aku kena pegang 2 kelas. tAhun 2 dan 3. Huuuuuuu... aKu juga kena jadi pengerusi Kelab Pencinta Alam. laiN2 ialah Guru Sumber apatah. GB kata dia dok tgk aku ada camera. sO nnt boleh la ambil2 gambar. pAstu buat slide. lAyaaannnnn....!!!

mLm semakin menjelang. liNe tepon masih belum2 pulih. tP current dah ada lama. aiYa... sAtu2nya komunikasi yang ada, kini dah xder. hUhuhuhu... tEkanan!!!

tiKa ini mesti u all semua tgh berseronok berfacebookkan?... aKu? bAngun skool. pErgi skool. bAlik skool. mAkan. mAsuk tv. tGk muke roomate...... oh tuhan....

mLm2 plak kalu busan, cam biasa la. aKu edit2 pic. dUlu padil jadi model. tP skrg dah ader model baru, Nafi. eDit pic2 dia ja la...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


08 Jan 2010
hAsil sebuah kebosahan di waktu petang.

Jeti

Pulau Dayang

dayang
Pulau Dayang

Photobucket


10 Jan 2010
Edit jgn xedit...

Photobucket
Batu Kembar Resort, Pulau Aur

16 Jan 2010

hAri minggu ke dua di Pulau Aur. kAmi plan semula xtvt trekking round2 pulau yang tidak jadi minggu lepas akibat keterlewatan bangun tidur dan kelupaan. hEhehehe... jOm2... bErbekalkan 1pack maggi dan sebotol mineral water, jam 8 pagi, kami memulakan langkah.

aRitu aku n Nafi dah g tp kami patah balik. sO hari ni kami akan lanjutkan perjalanan itu sampai ke Telok Meriam.

sEtengah jam perjalanan, kami sampai di tEluk sEbukang. di tEluk tu ada sebuah resort terbengkalai. eNtah apa masalah xtahu lah. jAlaaannnnn.... di tEluk tu terdapat dua beranak yg tinggal bersama. John dan bapanya. tIme tu diaorg tgh menaikkan enjin ke atas bot. nAk g tangkap ikan la tu. zAssss....

di tEluk ni terdapt sebuah jeti. kEdudukan teluk ini sgt strategik di mana terlindung dari tiupan angin kencang.

Photobucket

kAmi meneruskan perjalanan yang masih berbaki. sElepas teluk itu, kami banyak melintasi jambatan2 kayu yang dah usang. gErun gak la menitinya....

kAlau td perjalanan kami banyak mendengar deruan angin, namun ianya semakin hilang sebaik memasuki hutan ini. aL maklum la dah terlindung dari tiupan angin. di sAtu kawasan yg tinggi kami mula nampak tEluk mEriam. di tEluk ini, kelihatan banyak bot2 nelayan dan kapal2 dagang yang sedang berlabuh untuk berlindung dari tiupan angin. mEmang sejak seminggu kebelakangan ini, cuaca tidak begitu baik. laUtan bergelora dan angin kencang. dAnger pd semua jenis kapal dan bot. hEhehehe...


Photobucket

Photobucket

sEtengah jam kemudian kami pun sampai. sAtu kawasan pantai yang sangat menarik & cantik. di teluk ini terdapat 2 3 buah keluarga. kHabonya dah seminggu rumah mereka bergelap kerana generator elektri tidak berfungsi. kEsiannya...

~~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...