Saturday, December 31, 2011

--- New Year With Kelip2 ---


Di kala orang lain sibuk2 nak celebrate new year di ibu kota2 dan bandaraya2 megah seperti Kuala Lumpur, Ipoh, Johor Bahru dan Singapore, kami memilih untuk menyambutnya dengan aktiviti melihat kelip-kelip di Kampung Kuantan, Kuala Selangor. Nama memang macam kat Kuantan tapi kat Kuala Selangor. Ni koordinatnya   3°21'38.78"N 101°18'4.67"E. Haaaaaaa....zaman skrg kan GPS bagai2. So bukan hp zassssss......terus sampai. gi tuuuu....

Aku dan Din bergerak dari Melaka sekitar jam 5 petang. Singgah di Seremban untuk bergabung dengan Fadil, teman seKPLI masa di Maktab Perguruan Teknik. Di situ kami naik kereta Fadil sbb keta dia jimat sikit. Hihihi....

Seterusnya kami bertemu dengan rakan2 yang lain di restoran ikan bakar apa tah namanya. Area2 Kuala Selangor gak la. Mereka yang lain itu ialah Fida, Ery, Golok, Ara, Lin, Kawan Fida dan Salam. Memandangkan kedai tu ramai sangat orang, kami pun cari kedai lain.

Selesai makan kami pun bergerak menuju ke Kampung Kuantan di mana lokasi kelip-kelip dapat dilihat. Bagi sape2 yang xtahu tu, kawasan Kelip-Kelip ini mula terkenal selepas TNB membuat iklan Hari Raya tahun bile tah. Pastu mula terkenal.



Thursday, December 22, 2011

--- pHotographer oH pHotographer ---

Aku suka camera sejak dari sekolah rendah lagi. Mak aku sendiri memilik camera SLR. Aku pernah menggunakan camera tersebut. Mak aku sendiri pernah mengajar menggunakan SLR tersebut. Kemudian datang pula zaman camera filem compact. Ada yang murah dan ader yang mahal. Pernah menggunakan camera yang jenis fully manual di mana filemnya perlu dipusing selepas disnap. Kamera pakai buang pun ada. Next is kamera lebih canggih iaitu digital compact.

Sekarang dan kini aku memiliki DSLR - Digital Single Lens Reflect. Walaupun Canon dan Nikon merupakan brand paling terkenal, namun tidak mampu menghalang aku untuk meminati SONY Alpha. DSLR pertama aku ialah A200 pada tahun 2009. 2010, aku membeli pula body A550 sebagai langkah mencanggihkan gajet2 aku. Hihihihi...



First job aku as official wedding photographer is di Sungai Petani. Salah seorg mmber masa di maktab. That time aku hanya menerima harga RM300 untuk job sehinggalah siap sticky album. Why RM300? Kerna itulah penilaian dari seorang costumer. Aku tidak berasa kecewa atau sebagainya, malah berkata, costumer always right. Selepas itu, aku menerima lagi job2 lain dgn pakej yang sama dan harga di upgrade. Tapi aku masih lagi berkata pada costumers, 'kalu u all puas hati, bayar seperti herga yang telah dipersetujui. Tapi jika xpuashati, boleh bayar ikut suka'.
Alhamdulillah, aku dibayar seperti yang telah dipersetujui.

Sehingga kini aku masih dengan pakej yang lama, cuma harga di upgrade dengan kos perjalanan. Ye lah sebab ada customer tu jauh2. Dari sticky, aku beralih kepada album custom. First costum album ialah sepasang teman sepergunungan semasa study dulu. Pelajaran yang aku belajar that time ialah saiz fail untuk costum. First printing, album tersebut semua pix nya blur. Aku heran la naper semua pix nya blur. Aku bertanya pada salah sorang mmber masa tu, dia kata sbb saiz dan pixel gambar terlalu kecil. Oleh itu, aku buat editing semula dan reprint. Alhamdulillah berjaya. Job itu juga merupakan job pertama aku dengan harga melebihi 1K. 2 album sticky dan satu costum. Rasa happy sangat kerna ia merupakan satu kejayaan.

Sepanjang pengalaman tersebut mengajar aku bahwa penghasilan sesebuah album wedding bukanlah seratus peratus terletak pada photographer. Untuk hasil yang terbaik pasangan pengantin juga perlu memberi kerjasama yang sehabis baik. Anda bayar kami dengan harapan ianya terbaik sepadan dengan harga yang telah dipersetujui. Namun andai anda tidak bekerjasama, plssss jgn salahkan juruphoto kerna album anda tidak cantik.

Aku pernah di mana pasangan pengantinnya malu2, tak larat, rushing, kekok dan sebagainya. Aku selalu briefing pada setiap pangantin sebelum wedding bermula bahwa anda membayar saya untuk menangkap gambar dan menghasilkan album yang cantik. So saya berharap u all dapat memberi kerjasama yang baik. Biar segah mana pun seseorang pengarah filem, kalau pelakonnya tidak pandai berlakon, filem tersebut akan hancur. So u all mesti berlakon sehabis baik. Saya tidak mengaharapkan anda mcm Erra Fazira dan Awei dalam filem Sembilu, tapi cukup hanya sekadar Sitcom Pi Mai Pi Mai Tangtu. Lakonan komedi yang ringan sahaja.

Seterusnya, aku dapat kesan bahwa kebanyakkan pengantin ni akan lemah dan tidak bertenaga bila buat outdoor lewat petang. Oleh itu, untuk beberapa job seterusnya aku selalu mencadangkan pada pengantin agar outdoor dibuat berasingan samada sehari awal atau esoknya selepas majlis resepsi. Pakaian? boleh pilih ikut suka. Outdoor tidak semestinya pakaian pengantin. Boleh juga baju akad nikah, pertunangan atau costum2 lain yang difikirkan sesuai.

'Photographer, boleh tak kita habiskan cepat?', 'Photographer, boleh laju sikit tak? Dah nak malam la', dan sebagainya. Aku as juruphoto kadang2 rasa mcm, alahaiiiii..... Dalam hati,'nak album cantik tapi mcm2 la plak'. Anda rasa macam mana situasi tu. Siapa yang salah? Photographer selalunya dah setting time. Cuma jarang pengantin yang nak ikut. Pastu bila sesi outdoor, dah macam2. Muka tak bermaya. Bukan semua pengantin k. Tak salahkan pengantin sbb adat la kenduri. Ramai saudara mara dan kawan datang. Tapi jgnlah dijadikan alasan untuk tidak bermaya masa outdoor.

Sesuatu masakan menjadi sedap bukan semata2 kerna tukang masak tetapi bahan2 yang dipilih juga perlu berkualiti. Begitu juga album yang cantik bukan semata2 kerna juruphoto tersebut tetapi pengantinnya juga perlu memberi yang terbaik. Alhamdulillah, setakat sekarang semua costumer aku tidak banyak memberi masalah yang ketara. Kecil2 tu biasa la. Nama pun manusia kan. Aku terima seadanya. Terima kaseh kepada pengantin yg begitu bersemangat sehingga sanggup mendaki Bukit Broga semata2 untuk sesi outdoor. Hahahaha...

Aku menerima job wedding bukan semata2 kerna bayaran tapi lebih kepada my passion dan hobi aku terhadap setiap gambar yang aku hasilkan. Akhir kata I LOVE PHOTOGRAPHY....

Sunday, December 18, 2011

--- mAjlis rEsepsi Zulkifli dan Zuraida ---

Majlis akad nikah : 18 September 2011
Resepsi : 17 Disember 2011
Lokasi : Jengka 4, Pahang Darul Makmur
Jenis album (pakej) : Sticky 15x15 (fully editing) + 14R wit frame + unlimited softcopy


Semoga kekal bahagia hingga akhir hayat dan mendapat Rahmat Illahi... amin...

Monday, December 12, 2011

--- tRip to rEpublic of sIngapore ---

Ok2...for entry this time, i will write in English an some-some Malay. U know y? Bcoz, i just came back from Singapore. Haaaaaa..... Usually i go Indonesia for oversea holiday, but this time i go Singapore. It just cross over my head after plan to Kuching fail. So sad actually. Y fail? it bcoz the ticket to expensive. So i decide to go Singapore je lah. I terus suggest to Golok. Golok is my Kelantanis friend yang akan bersama2 follow this trip. And he say ok. We terus jer renew our passport and convert RM300 to Singapore Dollar.

This trip start from Malacca. I wait-wait Golok to arrive Malacca first. Around 10.00 pm Golok pun arrive la Malacca. He park his car and we use my car to JB. Its take long time from Malacca to JB. So tired. We arrive to JB around 2.00 am. At tol Kempas, i sms Uder (Renzo Ish). Tonight we will sleep at his house at Taman Daya. Using my PAPAGO GPS, we pun arrive la Uder house. So tired and we zzzz...zzzz....zzzzz

11 Dec 2011, +- 9.00 am, after breakfast at Uder house, we move to JB Sentral wit my car. We park at Shell Station just beside the Bangunan Sultan Iskandar. That parking is RM12/day. So we pay RM24 for 2 days. After that we walk into Bangunan Sultan Iskandar to go Malaysia Imegresen to premission cross the international border.

With Uder as our guider, the trip very smooth. We past at Malaysian Imegresen easily. Then we take a bus to cross the sea. Out there hujan renyai2. Just wondering what will happen this trip if the rain akan lebat. Hmmm....(nampak buruk beno English Education teman kan...hahaha).


At Singapore Imegresen the line very slow especially my line. Waaahhhh....very2 slow lor. Uder n Golok dah pas lama lagi. Then, at luggage my bag was suspended. There want check my bag. There said my bag have a KNIFE. Ooooo.....actually that knice i bring for self safety. However the problem is settle that knife not dangerous. Hahaha.... We took back that bus at the below and go to the Kranji MRT Station.











Saturday, December 10, 2011

--- hAnifah nAjwa bErsatu ---

25 Nov yang lalu telah berlangsungnya majlis akad nikah di antara Abu Hanifah dengan pasangan hidupnya iaitu Ana Najwa. Pasangan dinikahkan sendiri oleh Cikgu Ameer merangkap Wali kepada adik beliau iaitu Ana Najwa.

Hmmm...then y aku tulis kat blog ni ek? Cube teka sebab apa? Haaaaaaa...sebb aku jadi OP that event lor. Haidoiiii....pandai menekainya puunnn.... Ok2, Cikgu Ameer atau Ustaz Ameer ye merupakan kenalan lama masa aku jadi GSTT di SK Telok Gong. Sahabat2 lama masa mula2 menceburkan diri dalam dunia perfileman. Eh! sorry, dunia Pendidikan. Tersasul plak. So pengantin perempuan ni adalah adik beliau la. Pasangannya orang Terengganu gi tu.

Esoknya 26 Nov akan diadakan pula majlis resepsi. Istilah artis la konon2. Kalu istilah orang2 kampung, majlis persandingan laaaa.....hahahaha.... Sepanjang majlis, semua berjalan lancar dan layanan mesra oleh pihak walimatulurus. Untuk pengantin pula, walaupun malu2 nak posing2, alhamdulillah berjaya juga akhirnya.
Albumnya pula sudah pun aku siapkan smlm dan telah pun dihantar. Jom lihat beberapa keping pix yang telah dirakam sebagai tanda kenangan abadi... SEMOGA KEKAL HINGGA AKHIR HAYAT dan SENANTIASA MENDAPAT RAHMAT ILLAHI...!!! amin....



Selain daripada album ini mereka juga mendapat sebuah frame bergambar 14R di atas ini. Hihihi.... Tetiba rasa nak kawen jer. Haaaaaa....






Bersama-sama aku time tu ialah Ery dan Nas. Ery saya volunteer nak join sbb xbuat apa2 kat umah. Nas, saja aku ajak tu jadi lighting man outdoor aku. Tapi sayangnya, outdoor tidak dpt dilakukan berikutan cuaca yang asyik hujan jer. Huhuhu.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...