Monday, October 10, 2011

--- AUTeM @ Cameron Highland ---


Sejak ditugaskan ke kawasan obersea di tengah Laut China Selatan, aktiviti mendaki aku semakin terbatas. Bukan kerna masa yang membataskannya tetapi kemudahan untuk balik ke darat yang amat sukar. Setiap kali melihat gambar2 teman sepergunungan di darat membuat aktiviti, hati ini begitu cemburu. Namun aku pujuk dan berkata pada diri ini, bahwa kehidupan dan zaman itu mungkin sudah berlalu. Aku kini pada fasa kehidupan yang baru. Ini menjadikan aku lebih kuat untuk mencorak dan cara kehidupan yang baru. (Ayat novel sangat...)

Apapun, ini bukan bermakna tiada lagi aktiviti mendaki untuk aku, cuma berkurangan sahaja. Melalui Persatuan AUTeM, setiap pertengahan tahun, kami merancang mendaki ke luar Malaysia. Untuk tiga tahun berturut2 ini, Indonesia merupakan destinasi popular.

Baru2 ini, dikesempatan menghadiri kursus di darat, aku tidak melepaskan peluang menyertai AUTeM ke Cameron Highland pada 8-9 Oktober 2011. Tujuannya ialah menawan beberapa gunung yang berada di sekitar Cameron Highland. Jom layan..... Disamping itu dapat berkenalan dengan Ketua Biro Rekreasi yang baru bagi sesi 2011-2012 iaitu saudari Jijie.

Actually aku bertolak dari Mersing pada 7 Oktober 2011 malam. Nak dijadikan story, tgh laju bawa keta kat highway, tetiba tayar keta buat hal selepas aku melanggar sebatang kayu. Aku benti tgk, tayar belakang kiri dah pecah. Tepon la PLUS minta bantuan. Then aku meneruskan perjalanan ke rumah Ery di Kajang. Tinggalkan keta aku situ, naik keta Ery. Disebbkan kejadian tersebut, maka aku, Ery dan Golok sampai lewat la. Very2 sorry to kawan2 yang lama menunggu.

Kami meneruskan perjalan ke kaki gunung pertama iaitu Gunung Cantik setelah selesai bersarapan pagi di Tanah Rata. Ops...!!! lupa nak bgtau line-up. Rombongan terdiri daripada Salam(leader), Jijie, Kucai, Rozis, Johan, Daus Klaska, Ikhwan, Daus KeReX, Red, Ali, Intan, Ery, Golok, Pendy, Shilah dan  .

Kaki gunung ini terletak di kawasan ladang teh, di Tanah Rata yang sangat cantik. Sepanjang perjalanan dengan menaiki kereta kami disajikan dengan pemandangan kehijauan ladang teh yang luas. Lalunya berturap sederhana baik. Biasa la kan, jalan kawasan ladang mana nak cantik macam highway. Hahahaha....

Jalannya yang berbengkang bengkok dan berselekoh tajam, membuatkan pemandunya perlu senantiasa berhati-hati pada tahap maksima dan perlu membunyikan hon.

Kami tiba di kaki gunung pada jam 8.52 pagi waktu Malaysia. Haaaaa...baget dok UK kan. Hahaha.... Di sini juga terdapat sebuah kilang memproses daun teh. Dari mengutip teh sehinggalah terhasilnya daun teh yang u all boleh beli di supermarket2. Kalu nak rasa terus pun boleh kerna terdapat kedai teh di sini. Mana tau ada yang tak percaya teh tu memang dari kilang tu kan. Hahaha.... Dan...dan...kilang ini juga memberi peluang kepada mana2 pengunjung untuk masuk ke dalam kilang tersebut melihat sendiri proses daun teh di proses.



Seperti dalam gambar di atas, tertera nama kedai tehnya. Minum teh sambil menghirup udara segar ladang teh yang bersuhu sejuk. Syahdu gi tu. Kalu dengan awek atau dengan orang tersayang, lagi la syahdu. Sentap hati mak nox....

Roza dan......hmmmmm....ala nama tak tahu la. Trip ni baru jumpe. Salam pula xbuat ice-breaking, so belom kenal sgt. Nanti2 kita kenal k. Apa pun gambar ni sweet gi tu.....


Inilah dia kilang yang aku sebutkan di atas tadi. Di depan kilang ni adalah kedai tehnya. So senang la nak buat teh kan. Takde la berlaku masalah terputus bekalan teh. Hahahaha...dan isu kenaikan harge teh pun takkan timbul. Kuikuikui....

Hasil produk kilang teh tersebut ialah Teh Boh. Nama teh ni memang dah terkenal. Aku dah dengar nama teh ni dari kecik lagi. Memang tidak dapat disangkal lagi akan kualiti teh ini. Aku promote bukan men lagi kan. Macam dapat share plak. Hahaha....

Di kedai ini juga terdapat kedai cenderahati. Kalu u all nak beli untuk mak ker, kakak ker, adik ker, sesuai sangat la beli kan sini. Herge no komen. Boleh gi tu....

Kira lama gak la kami dok pusing2 kat kawasan ni. bukannya apa, kami punya go-go xjumpe jalan nak naik. Info yang dia dpt katanya inilah tempatnya. Manakala kata seorg dari pekerja di kawasan ini, bahwa xboleh naik keta dan macam2 lagi lah.
Lama sangat dok itu ini, kami pun redah jer dengan menggunakan GPS Salam. Kami terus mendaki menuju ke menara komunikasi yang ada kat atas sana. View jangan cakap la kan. Superb beb.


Trek menuju ke puncak menara telekomunikasi itu ada tangga. So mudah la bagi setiap pelancong yang datang. Nak bawa kanak-kanak pun xder masalah. Bawak jer.





Sesampai jer kat atas, cakap banyak xder, terus snap2 gambar. Teruja la konon. Lompat sana, lompat sini. Macam-macam gaya yg di buat. Nasib bek aku bawa 2 orang model yang mantap. Tak yah suruh, tahu jer nak posing.



Ok...jom jom....bila nak sampai kalu asyik gambaw jer. Maka kami pun rendah la ladang teh tu. Turun naik, turun naik. Aku plak pakai selipar jer tau. Salam kata santai. Boleh naik ngan keta sampai puncak. Nah ambik. Nyirap pun ada. Nasib bek cuaca sejuk, so xder la hot sangat.

Sekali tengok macam pekerja ladang teh pun ada ni. Hahaha... Macam filem hidustan dok menyanyi pun ada gak... Hahahaha.....


Dari puncak, kami dapat lihat trek atau laluan berkereta di bawah. Laluan itu seolah-olah menuju ke puncak. Kami pun memutuskan untuk turun semula menuju ke laluan tersebut. Haaaaa...baru la betul. Ada GPS pun tak berjaya menuju ke jalan yang sebenar.


Terdapat satu punca air pada laluan yang kami lalui itu. Boleh la basahkan tekak dan basuh kaki yang dah kotor dek trek ladang teh yang gambut itu. Trek ladang ni nampak macam mudah tapi, sekali kena menangis gak la. Di tambah kalu pakai kasut yang tidak sesuai seperti SELIPAR. Sentap...

Kami pun menyusuri la laluan tersebut. Baru la ok dan makmur. Sambil nyanyi2 lagi. Kalu dari tadi trek macam ni idak la menyumpah nyumpah. Bukannya apa, sebab xbiasa join trip yang redah2 ni. Dah la tu, xtraining plak. Berat tau dslr yang i bawa ni. Di tambah dengan badan dah tak macam dulu ( ayat Ery ) dan gemuk. Huhuhuhuhu....

Ni terbaring kepenatan atau apa ni? Hmmmm.... mesti terukkan trip ni. Haaaaa...itu la. Semua dah penat-penat. Siannya. Sabau je lah.



Nampaknya, Ery lebih pantas dari GPS. Laju jer dia cari jalan. Leh lantik jadi guider pasni. Tahniah Ery. Ery kata, dulu kawasan ni sawah. Betul ker...??? Hmmmm.....

Sekitar jam 11.45 pagi, baru lah kami tiba di pintu rimba. Bukan men jauh lagi pintu rimba ni. Inilah pintu rimba yang ditunjukkan dalam GPS tu. Payah bebenor. Rupa2nya, bukan pintu rimba, tetapi pintu ladang teh. Sentap hati mak nox...

Lebih kurang 45 minit dari pintu rimba itu, kami pun sampai la di Puncak Gunung Cantik ini. Dengan berketinggian 1475 meter dari paras laut, satu view pun tidak boleh di lihat dari sini. Hahaha...... Nama gunung dah cantik tapi pemandangan zero la. Takpe2. Yang penting kita dah sampai kepuncak. View pun dah dia kasi masa trekking. Kira ok la kan. Untuk info, atas puncak ni ada beirut, tapi dah terbalik dan punah di mamah usia. Ada sisa-sisa beirut kat sini.
Apa yang penting, kita tidak putus asa dalam mencapai matlamat kita walau apa pun halangan. Kalu putus asa tadi, tak sampai puncak ni. So alhamdulillah gi tuuuu.....

Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke puncak sebelahnya iaitu Puncak Chentuk. Haaaaa.....tadi Cantik, sekarang Chentuk plak. Berdasarkan GPS, gambar di atas ini ialah Puncak Chentuk. Firstime jumpa puncak gunung macam ni. Macam puncak tipu jer. Hahaha.....
Ketinggian yang direkodkan, puncak ini berketinggian 1806 meter dari paras laut. Heran sebab lebih tinggi dari Cantik. Rasanya tadi macam menurun jer. Takpe, dah GPS rekod macam tu kita ikut ja. Hahahaha....

Masa untuk turun. Inilah gambaran pintu rimba tersebut. Ingatkan ada pintu gerbang apa ker. Rupa2nya macam ini. Perbezaannya ialah ladang teh dan hutan rimba. Sesuai gi tu.






Tetiba ada jer posing maut dari model ni kan. Siap pegang pisau lagi. Mesti baget gambar ganas ni. Hihihihi.....

Sampai je di bawah, kami berehat sebentar sambil minum teh di kedai tersebut. Salam belanja. Ye la kan. Tak luak rasanya belanja minum teh berbanding projek juta2 di dapat. Hahaha....amin. Sambil dok rileks2 tu aku try la guna dslr Salam, D5100 dan Golok EOS 50D.
Hasilnya ialah :

Yang ni semua camera Golok punya. Salam punya xder. Maaf.

Lokasi seterusnya ialah ke lapangan terbang lama peninggalan zaman British dahulu. Nama lapangan tersebut tidak dapat dipastikan. Lapangan Terbang Boh kot. Aku try gak cari dalam google, tp belom ke temui. So sapa2 yang dapat info tu bagi tau lah ek. Kongsi2 la ilmu tu. Info yang ada pun ialah koordinatnya iaitu 4°26'26.63"N, 101°25'11.30"E. Korang leh cari dalam Google Earth dan Google Map. Berdekatan jer dengan Gunung Beluat.
Cuaca pada masa tu dah mula mendung. Mula2 renyai jer. Pastu mula lebat. Susah gak la nak cari jalan menuju ke lapangan terbang yang terdapat di atas bukit tu. Tanya sana, tanya sini, baru la jumpa. Jalannya yang berliku2, membuatkan salah seorang teman muntah. Hehehe...sapa yang muntah tu biarlah rahsia. Kalu org tu baca blog ni, pasti tersenyum. Maka yang senyum tu la yang muntah. Hahaha....

Lebih penting pemandangan yang disajikan sepanjang perjalanan tersebut walaupun dalam hujan memang cantik. Kalu xhujan pastinya lagi cantik. Mesti berhenti nak shoot2. Tapi apakan daya, hujan. Maka tgk je la. Aku berkata dalam hati, nak dtg lain masa pada cuaca yang ok dan nak suggest pada mana2 pasangan pengantin untuk shoot kat sini. Pasti nice. Hehehehe........

Kami tunggu agak lama di sana sambil berharap hujan akan berhenti sebab nak ke Gunung Beluat yang berdekatan. Namun Allah tidak mengizinkan. Hujan berterusan hingga ke lewat petang. Akhirya kami mengambil keputusan untuk beredar turun kerna hari makin gelap. Solat pun belom ni.


Bagi tidak mengecewakan semua yang nak merakam kenangan di sini, dengan kecanggihan kamera compact kalis air, kami snap juga beberapa keping di waktu hujan masih turun itu. Maaf, dslr time2 mcm ni mmg tidak dpt berfungsi. DSLR takut air. Hahahaha....


Inilah antara pemandangan yang sempat aku snap dari dalam kereta semasa turun. Kami menuju ke masjid untuk membuat pengurusan diri.

Acara malamnya kami pergi makan di Brinchang. Brinchang ni satu lokasi yang sangat sesak. Mungkin disebabkan ianya adalah pusat bandar Cameron Highland. Dalam keadaan sesak dan berhujan, kami mencari kedai makan. Akhirnya terpecah dua. Satu kumpulan makan kat mana tah, manakala aku, Ery dan Golok mengambil keputusan untuk makan di KFC. Mudah dan Pantas. Haaaaa....gi tu.
Selesai makan, kami tidak banyak berjalan kerna hujan. So tak selesa nak g mana2 pun. Kami bertiga balik ke campsite iaitu Kem Sungai Pauh untuk tidur. Tidur dalam kereta jer. Zzzzzzzz....zzzz.....

Keesokkan pagi 9 Okt 2011, bangun untuk siap2kan diri for next hiking. Bangun pagi tu baru tahu bahwa ramai orang kat campsite ni. Ada murid-murid sekolah dok camping. Best2...




Next gunung ialah Gunung Jasar yang terletak di Tanah Rata. Sampai jer terus transform. Kali ni aku berpakaian dan berkasut yang sesuai dengan hiking kerna tak nak tertipu lagi dgn istilah 'santai'.

Oh ya! AUTeM sekarang dah ada kelab baru iaitu Kelab Photo AUTeM. Presiden dia ialah Abd Salam. Haaaaa....tgk Salam dan teammate nya sedang tekun mengambil gambar macro. Dahsyatttt....!!!
Bila dah lama tak trekking ni, sesekali tgk trek mcm lain sikit. Terasa macam cantik semacam jer trek Jasar ni. Seolah-olah baru pertama kali mendaki. Sebab tu snap pic trek ni. Feel fresh n holy.






Pendakian tidak mengambil masa yang lama. Lebih kurang 30 minit lebih pendakian, kami pun sampai di puncak Gunung Jasar. Kaki gunung ini terletak di belakang flat-flat. Namun begitu, aku pasti orang-orang flat kat situ pun tak naik lagi gunung ni. Entah tahu atau tidak. Standard la kan. Ketinggian gunung ini ialah 1696 meter dari paras air laut.

Pas ambil group photo, sesi terbang2 plak. Ni dah macam trend remaja zaman sekarg. Nak gambar terbang. Seb bek Ahli Kelab Photo AUTeM sudi merakam gambar-gambar mereka. Tersentuh sangat. Terima kaseh pada mereka.

Haaaaa...nampak tak kesungguhan juruphoto ni menangkap gambar. Power2...





Seterusnya ialah Gunung Perdah. Gunung ini pula terletak berdekatan dengan perkampungan orang asli Kampung Ruil. Semasa dalam perjalanan ke kampung ini terdapat kawasan macam sedang dalam pembinaan sesuatu. Tapi tak tahu la mungkin ini kesan dari tanah runtuh aritu yang pernah dilaporkan.




Sama seperti gunung sebelum ini, pendakian tidak mengambil masa yang lama. Sekejap jer dah sampai di puncak. Alhamdulillah, cuaca pun aman dan damai.
Ketinggian gunung ini pula ialah 1576 meter juga dari paras air laut. Dari paras air laut ni semasa air surut atau air pasang ek? Poning den.





Haaaa...orang asli sekarang bukan macam dulu. Kampung ni siap ada wi-fi lagi. So pasni kalu u all nak mendaki sambil update fb, boleh terus connect ternet. Tapi kalu yang canggih mcm guna Galaxy Tab dan sebagainya, boleh connect di mana sahaja anda berada.

Actually Kampung Ruil ni aku pernah datang dulu sekitar tahun 2006. Masa tu baru join kelab hiking KUTKM. Pertama kali join trip Trans Gopeng. So ending trans tu di sini la. Kami pernah snap gambau kat pentas ni dulu. Kucai, Rashid, Khazliyan, Botak, Han, Pobe, Miza, Mat dan lain-lain. Terimbau kenangan seketika. Hahaha...
Ingat lagi Abg Ayien Caslos yang snap pic. Dia kata Kamera xmuat. Pastu dia ambil separuh2 dan suruh balik nnt cantum. Eeee..... Hahaha....

Tidak tamat di situ, kami meneruskan perjalanan pula ke Gunung Brincang. Puncak Gunung ini boleh naik dengan kereta terus. Yang ni aku percaya boleh naik ngan kereta kerna dah pernah pergi dulu. Tapi dulu pergi dengan jalan kaki je la. Naik dari bawah sampai ke Gunung Brincang, pastu sambung ke Gunung Irau. Masa zaman muda-muda dulu la. Sekarang dah tua. Tak larat.

Namun begitu, siapa tahu bahwa takdir tidak mengizinkan kami sampai ke puncak. Baru masuk selekoh jer dah jem giler. Mana-mana kereta yang turun akan kata 'jem teluk...jem teluk....2 jam naik, 2 jam turun.' Nasib bek boleh turun. Kalu naik xtaurun2, macam mana tu. Hahaha... Tanpa pikir panjang, kami pun buat pusingan U dan terus ke masjib untuk pengurusan diri.
Selesai pengurusan diri, aku, Ery dan Golok bergerak pulang dulu kerna destinasi kami jauh. Yang lain KL dekat jer. Aku nak balik Mersing lagi. Mereka ada acara lagi nak g shopping dan bagai2. Apapun gembira dan join trip u all. Nanti ajak la lagi k. Terima kaseh pada semua.

Pembangunan berterusan di Cameron Hingland akan mengganggu ekosistem alam secara perlahan-lahan.

4 comments:

  1. pusat bandar cameron highland bukan kat tanah rata ke?? hurmmm..

    ReplyDelete
  2. Kite bkn b'fast sabtu pagi tu kt tanah rata ke ben?

    ReplyDelete
  3. owhhh...salah ek...hihihihi...ok2, diperbetulkan dgn segera

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...