Monday, November 28, 2011

--- tRip aWal mUharam, mErialisasikan iMpian kYan & FiDa ---

Bestnya ada mmber yang senantiasa alert dengan kalender di mana dah set dah hari2 cuti dan merancang aktiviti2 yang berfaedah sesuai dengan umur. Idea first this trip is come from of my teman iaitu Khazliyan, known as Kak Yan. Katanya mmg impian dari kecil lagi nak gi tempat ni. So cuti Awal Muharam telah dipilih bagi merealisasikan impian tersebut. Bertepatan pula cuti sekolah dah bermula. Maklum la Kak Yan ni kalu time sekulah mmg bz giler. Semua jawatan s/u dia pegang. Hahhhh.....

Rupa2nya bukan Kak Yan sorg jer yang tak pernah gi situ, Fieda pun belum pernah. So kita buat sekaligus je lah. Sekali arung la pendek kata. Manakah lokasi tersebut yang dimaksudkan? Haaaaaaa.....B U K I T   B R O G A.

Alang2 Bukit Broga tu, Kak Yan kata naik Tabur sekali. Waaaaaa......nice plan. Tabur pun aku belum pernah pergi. Asyik dok dgr mmber2 yg lain pergi tp aku sendiri belum pernah sampai. Yeahhh....  Maka kami pun setup2 la apa yang patut.

Pada hari yang telah dijanjikan, maka kami pun bergerak menuju ke lokasi yang ditetapkan. Aku bersama2 Nas dari dari Ayer Keroh terus menuju ke rumah Ery at Saujana Puchong. Aku dan Nas bermalam di rumah Ery. Call Golok supaya datang tidur umah Ery, tapi dia xnak. Segan katanya. Segan apatah.

Esok paginya, Golok datang ke umah Ery. Aku, Golok n Nas pun gerak satu keta menuju ke Petronas Semenyih. Ery? Owh....Ery tak ikut sebab dia dalam mode standby untuk projeknya. Kami tiba sebelum Subuh. Setibanya kami di situ, kami terus sms Chaer sbb dia GO-GO. Katanya nak start trekking jam 5 pagi. Tapi xsangka aku sbb masa sms pagi2 tu, dia reply. Terkezut sbb selalunya dia payah bangun subuh2 cenggini. Hahahaha... Bagus la sbb dah berubah. Atas permintaannya, aku pun pergi ambil dia kat umah setelah selesai solat Subuh di surau petronas tersebut.

Tanpa membuang waktu, kami bertiga terus ke kaki Bukit Broga. Tunggu yang lain di sana sahaja lah. Dari janji nak gerak sebelum Subuh, ni dah nak siang. Fieda, Kak Yan, Salam dan Golok muncul sekitar jam 6.30 pagi lebih. Mmmm.....

Setelah semuanya siap, kami pun memulakan pendakian. Ramai juga org that day. Mana tak ramai, hari cuti. Memang ramai la kan. Huhuhuhu..... Dari segi suasana ni rasanya dah tak larat nak story sbb sama jer. Ni kali yg ke empat or lima kot aku naik termasuklah outdoor photoshoot masa Zahead n Angah kawin. Hehehehe....

So tuk entry Broga ni aku banyakkan gambar2 jer lah. Let pix talk...... boleh gi tu?





























Hahahaha...impian di Broga dah terisi dengan pelbagai kenangan indah. Best tak Kak Yan, Fieda dan Alooya? Kalu belum puas hati nnt kita g lagi k. Kita g waktu mlm plak. Boleh tgk beribu2 bintang di langit. Waaaaaa....so nice.

Turun dari Broga, kami bersarapan. Lokasinya area Semenyih gak yang di syorkan oleh Chaer sbb dia pailang situ. Tadi naik Broga rasanya dah turun beberapa kg, tp masa breakfast melantak pula nasi lemak. Mmmm....

Destinasi berikutnya ialah mandi manda. Nak mandi kat mana? Haaaaa...ni yang Salam nak bawa ni. Katanya air terjun yang misteri gi tu. Eric pun belom pernah sampai katanya. Teruja sangat mak nox.

Berdasarkan GPS Salam, lokasi air terjun tersebut berada dalam kawasan Puchong. Entah la aku. Aku bukan pandai sangat KL2 ni. Yang tahu pergi hanya lowyat jer. Lain xtahu.



Siap parking, kami pun berjalan la menuju ke air terjun yang dikatakan misteri itu. Belakang flat apatah. Kami mula memasuki hutan. That time is around 1300 gi tu. Turun naik, turun naik. Pastu patah balik xjumpe2. Waaaaaaa.......dah mula menyirap sbb xsampai2. Kata dah sampai aritu. Tapi Salam mmg dah sampai pun hari tu. Cuma log GPS tu dia xtanda kot. Haiyaaaaaaaa.......

Lama dow kami turun naik, turun naik. Dah la aku pakai sandle jer. Salam kata santai, so pakai sandle je la sbb santai. Kalu hardcore mcm ni dah tentu pakai kasut. Hmmmm....... Last2 Hery takeover. Dia dulu belajar khusus dalam GPS dan PEMETAAN ni. Geografi dia A masa PMR. So part2 ni mmg makanan dia la.




Dengan pantas dia mencari jalan dan akhirnya sampai la kami ke lokasi yang ingin ditujui dan dikatakan misteri itu. Jam 1515 something like that la kami sampai. 2jam lebih SESAT. Tanpa u all kan hikers. Macam xbiasa. Haaaaaa......

Penerokaan boleh dikatakan berbaloi sbb air terjunnya cantek. Tidak la CANTIK tapi nice la.










Dalam seronok2 mandi tu, aku sempat lagi buat sesi photoshoot tuk saper2 yang nak jadi model air terjun. Actually dah lama nak try shoot ni. Masa kat Berkelah lagi tapi xdpt sbb that time model2 pemalu. So kali ni model2nya kurang malu sikit. So snap jer. Jom berkenalan dengan mereka.










Haaaaaa...nampak tak bakat diaorg ni kan. Huh...jgn xpercaya. Cuma diaorg tak diberi peluang cer dlm bidang modeling ni. Takut yang lain xleh cari makan. Hah...gi tu...





Selesai pose2 gedik semua, kami pun bergegas mahu pulang. Langit pun mcm dah mendung. Bak pepatah mengatakan "Langit tak selalunya cerah". Lagi pun jam pun dah melewati 1730. Ni nak cari jalan keluar lagi. Makan masa lagi ni.

Trek keluar sama macam td, tercari2. Tapi alhamdulillah tidak selama yang tadi. Kali ni, redah2 jer terus jumpe jalan keluar. 1830 lebih2 gak la kami sampai keluar.





After that kami pun pulang ke rumah Ery. Boleh dikatakan penginapan tuk program ni di sponsor oleh Ery gi tu. Terima kaseh Ery. Sampai jer rumah, terus buat pengurusan diri sbb nak keluar makan plak pasni.

Malamnya kami makan area Puchong Utama. Makan malam pula disponsor oleh kontraktor binaan terkaya iaitu Abd Salam Adam. So kami order ikan masak bagai2 la kan. Ye la org nak belanja. Hihihihi....

Tengah tunggu makan tu, tetiba kedengaran satu bunyi yang kuat seolah ada benda kena langgar dan accident. Org ramai pun macam dah berpusu2 gi tgk. Kami pun gerak gak la. Macam xder apa2 sbb mmg xder apa2. So org pun mcm dah kembali masuk ke kedai. Aku masih kat situ sambil tengok2. Tetiba aku perasan yang side mirror kanan kereta Fieda dah hilang. Aku panggil yang lain. Bila diperhatikan lama2, rupa2nya kereta Fieda kena langgar. Tu yang bunyi kuat tu.

Bahagian tepi kanan keretanya dan bercalar dari belakang sampai depan. Tanyar depan pancit disebabkan rimnya yang dah sedikit remuk. Fahmi time tu terus ajak cari kereta tu. Rupanya2 kejadian tu memang dah disedari org2 kawasan tu. Memang dah ader yg gi cari kereta tu. Aku plak ngan Ery cari. Chaer dan Fahmi. Akhirnya jumpe mamat Cina tu dengan Myvi hitam.

Dah kecoh time tu. Mamat tu kata dia xsedar. Ingatkan langgar paku bla...bla...bla... Datang plak Nas dgn muka ketat lagi. Kecoh la suasana dgn itu ini. Minta ganti rugi dan macam2. Mamat ni pula dok main dolak dalik lagi. Uiiii...lama gak la nak settle. Akhirnya mamt tu bayar ganti rugi dengan sejumlah wang yang dipersetujui. Terima kaseh kawan2 dan pemuda2 kawasan tersebut yang bekerjasama membantu kami.

Hidangan yang kami order kat kedai tadi dah dibungkus untuk dibawa pulang. Dah xder mode nak makan kat situ. Lepas dtg duit jer, terus kami cau dari kawasan tersebut. Terus berpecah dan balik ke rumah Ery. Akibat dari kejadian tersebut rancangan untuk ke Bukit Tabur pada keesokkannya terpaksa dibatalkan. Huhuhuhu.....

Keesokkan paginya kami bangun dan siap2 untuk pulang. Kami reramai makan di Wong Solo, Shah Alam. Selesai makan, kami ke rumah Fieda kat Teluk Panglima Garang. Makan2 dan bagai2, then kami pun pulang. Begitulah kisahnyaaaa.........




5 comments:

  1. Adoii,awal2 penceritaan dh salah neh..mane ade mu dgn Nas dr ayer keroh terus g stesen petronas kt semenyih..kn mlm sblm g tu lepak dkt area puchong intan ngeteh dgn fahmi,ery dgn aku skali..mlm tu korng tido dkt rumah ery, pagi tu sblm subuh aku smpi rumah ery, gerak dgn mu dgn nas g stesen petronas semenyih..haa,letih la camni.sendiri alami pon blh lupe ke,haha..sentap aku bace awal2 dh xbtl ceritenye,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...ye ker begitu? waaaaa....salah rupanya...aku akan perbetulkannya secepat mungkin....tenang2.... - akukahtuah -

      Delete
    2. ok aku dah buat pembetulan story nya....hihihihihi

      Delete
  2. wah menarik tu air terjun, kat puchong? boleh bagi koordinate GPS tempat tu ke?

    terimakasih,

    aziz
    azros.business@gmail.com

    ReplyDelete
  3. akukahtuah wrote :

    berkenaan koordinat tu, sorry aku pun xder. Aku dah try minta dari mmber aku tp dia pun xder. Masa kami pergi tu pun sesat benarnya. Tapi menurut mmber ku tu, air terjun tu dah xbest skrg sbb dah ramai yg tahu. Maka dan banyak sampah...seday... aku try email ko tp failure...hihihihihihi...apapun tq sbb view aku nya blog....hihihihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...