Saturday, August 15, 2015

--- Snorkeling Di Sekitar Pulau Aur ---

Semalam jalan-jalan di Mahligai Maut, pagi ni aktiviti snorkeling pula. Esok plan nak daki Batu Cina. Wow…!!! So sibuk weekend ni.

Yang penting happy dan manfaat. Jauhi diri anda dengan aktiviti yang tidak sihat seperti lepak mall, clubbing cucuk langit, tidur terlalu lama, makan terlalu banyak, tengok tv, gaming, merempit, mengumpat, shared maklumat tidak sahih, dannnnnnnnn…….pandai koranglah.

Pagi ini dengan hanya sedikit baget, kami menyewa sebuah bot orang tempatan untuk snorkeling. Tekong mencadangkan 3 lokasi. Usha gambar di bawah untuk port-port snorkeling aku dan rakan-rakan.

Port

DSC00182 copy

Jam 8 pagi kami dah mula bersarapan. Kemudian bergerak menuju ke jeti. Tersedia menunggu, tekong bot, Encik Mohd Izam. Kami terus di bawa ke port snorkeling yang pertama.

Pada korang jika mahu perkhidmatan berbayar beliau, boleh kontek fb dia, Syiok Aur.

DSC00183

DSC00184

DSC00185

DSC00186

DSC00188

DSC00190

DSC00191

DSC00192

DSC00193

DSC00194

DSC00197

DSC00198

DSC00199

DSC00202

DSC00204

DSC00205

DSC00206

Dah puas di port satu, kami bergerak pula ke port snorkeling yang kedua iaitu di belakang Pulau Dayang. Belakang pulau ni ada teluk rupanya.

Port satu tak banyak ikan sangat. Batu karang pun kurang. Batu jer banyak. Sampah pun boleh tahan. Sampah-sampah ni dibuang oleh kapal-kapal yang lalu lalang di sepanjang Laut China Selatan. Sampah-sampah tu terdampar di tepi pantai. Minyak hitam pun ada. Terkena pada baju-baju. What a shame of human.

Ok…di port kedua. Ikan dan batau karang juga kurang. Mungkin timing salah kot. Sebab tu ikan tak banyak.

Lepak 30 minit, kami bergerak pula ke port ketiga.

DSC00207

DSC00209

DSC00210

DSC00212

DSC00214

Ni port ketiga, iaitu Pulau Lang. Sini better sikit. Di pulau kecil ini terdapat tinggalan projek chalet. Sebab? Entah.

Mesti ada yang tanya, eh! mana gambar dalam laut? Haaaaaaaaaaaaaa…..nak bagitau, kamera aku tak leh menyelam macam go-Pro. Kbai…

Time kami berjimba tu, ada la sekumpulan penyelam sambil membuat rakaman. Mungkin muvie Transformer terbaru. Atau pencari khazanah zaman dulu. Atau video clip Pit Bull bersama Jennifer Lopez.

DSC00215

DSC00218

DSC00221

DSC00245

DSC00247

DSC00248

DSC00249

DSC00251

DSC00253

DSC00256

Hmmmm…..matahari pun dah semakin tinggi. Kami pun dah penat. Jom balik. Esok kita naik Batu Cina k.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...