Monday, August 31, 2015

--- Pendakian 7 Gunung Johor 2015 (#merdeka58) di Gunung Arong ---

Ini merupakan program sempena sambutan kemerdekaan Malaysia yang ke 58. Johor menganjurkan aktiviti mendaki 7 gunung yang terdapat di dalam negeri Johor. Setiap pendaki perlu berada di puncak setiap gunung ini tepat jam 12 tengah malam.

Apa? Hmmmm…… 7 gunung bermakna 7 kumpulan. Aku memilih Gunung Arong kerana mudah. Hahahahaha….. Takder lah. Gunung ni lebih dekat dengan rumah aku. That why la.

Upacara perasmian atau pembukaan diadakan di Stadium Larkin, 30 Ogos 2015. Kemudian bergerak menuju ke destinasi masing-masing.

Pelajar-pelajar Politeknik Pasir Gudang memonopoli pendakian Gunung Arong (40 orang lebih). Selebihnya terdiri daripada persatuan-persatuan pendaki, individu perseorangan, guru-guru, jurutera-jurutera, doktor-doktor-doktor dan lain-lain. Pendek kata orang Malaysia lah.

Semua warga Johor jer ker? Tidak leerrr. Kitakan satu Malaysia. Bertemakan #sehatisejiwa, kita terima dari pelbagai negeri. #matakatatastangankatdada

*kata ganti diri mereka digunakan kerana aku tiba di tempat kejadian pada masa yang sama dengan mereka

Mereka tiba di Pantai Tanjung Resang pada waktu petang. Taklimat diberikan oleh go-go, Encik Hanifan. Mendirikan khemah dan membuat pengurusan diri.

Aku, Azizah, Adi dan Faiz tiba di Masjid Tanjung Resang sekitar jam 6 petang lebih. Aku ingatkan mereka akan berkhemah di dalam sana. Rupanya tidak. Mereka berkhemah di pantai.

Setibanya kami di pantai, mereka telah pun siap mendirikan khemah. Salam-salam dan lepak-lepak menanti hari malam. Hahahahaha….

DSC01265

DSC01266

Selesai Maghrib, kami bersiap-siap untuk berjalan menuju ke masjid.

Kami makan malam di masjid. Bacaan doa dan taklimat daripada pihak Perhutanan dan Perhilitan Selatan Timur, Mersing.

Mula mendaki…

DSC01276 copy

Tadi sebelum gerak, Adi ada tanya, bawa kamera tak? Pantas aku jawab, haruslah bawa. Then aku terfikir, malam aku nak snap pic apa? Malu sendiri. Hahahahahaha…..

Sudah terbiasa membawa kamera kan.

Jalan dari masjid hingga ke starting point Gunung Arong kini sudah berturap. Sebelum ini, 2 kali aku datang, belum berturap.

Dengan bilangan lebih dari 60 orang pendaki, pastinya pendakian akan terhenti-henti. Normal… Namun begitu, Alhamdulillah, pendakian berjalan dengan lancar. Injured tu biasa la. Kejap lagi terdengar suara, “Ooooopppp…!!! Berhenti…!!!”, “Opppp…...!!! Perlahan sedikit…!!!”, “Medik…! Medik…!” dan macam-macam lagi. Selain itu, kedengaran suara-suara kecil seperti “mmmm…berhenti lagi”, “depan tu dah kenapa?”, “tak bestnya dok belakang” dan banyak lagi. Tidak kurang juga mendengar kisah pengalaman pendakian. Hihihihi…

Kurang dari 2 jam, kami pun sampai di puncak Gunung Arong yang berketinggian 898 kaki. Alhamdulillah… Specialnya kali ini ialah, dah ada pondok. Waaaaaaaaaaaaaaaa…….pondoknya tinggi (1 meter) dan besar memenuhi puncak.

Kami tiba awal 45 minit sebelum detik 12 tengah malam. Maka lepak-lepak dulu. Sambil tu kami berbual-bual dan tak sedar yang masa berlalu dengan pantas.

Go-go memanggil dan mohon berkumpul untuk pengiraan detik diikuti laungan.

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!……….. nyanyian lagu Negaraku.

DSC01286

DSC01289

Selesai bergambar, kami memulakan langkah turun. Sila berhati-hati kerana batunya tidak kukuh. Ada jer yang tergelincir dan nyaris jatuh.

1 jam perjalanan turun, kami sampai di pantai. Untuk info, terdapat banyak penambahbaikan dalam trek gunung ini seperti titi berkayu. Sayang sekali naik malam. Maka tak dapat nak snap-snap. Nextime…..in shaa Allah.

DSC01291 copy

Kami berjalan menuju ke tapak perkhemahan.

Para pelajar politeknik ada latihan dalam kumpulan yang telah diatur oleh pegawai pengiring mereka. Pertandingan Master Chef katanya…!

Kami dah tertidur….

 

31 Ogos 2015, bangun-bangun…. Subuh dah nak habis! Layan suasana pagi sementara menunggu sarapan pagi tiba.

DSC01294

DSC01295

DSC01296

DSC01298

DSC01302

DSC01303

DSC01305

DSC01306

DSC01307

DSC01309

DSC01310

DSC01317

DSC01319

DSC01323

DSC01324

DSC01350

DSC01326

DSC01327

DSC01328

DSC01329

DSC01330

DSC01333

DSC01334

DSC01335

DSC01336

DSC01339

DSC01342

DSC01344

DSC01345

DSC01348

DSC01349

DSC01351

DSC01352 copy

DSC01360

DSC01362

DSC01366

DSC01368

DSC01369

DSC01371

DSC01372

DSC01373

DSC01374

DSC01375

DSC01378

DSC01379

DSC01380

DSC01382

DSC01384

DSC01385

DSC01387

DSC01388 copy

DSC01395

DSC01399

DSC01403

DSC01405

DSC01407

DSC01408

DSC01409

DSC01411

DSC01413

DSC01414

DSC01415

DSC01417

DSC01419

DSC01423

DSC01425

DSC01427

DSC01428

DSC01431

DSC01434

DSC01437

DSC01440

DSC01441

DSC01442

DSC01443

DSC01445

DSC01446

DSC01450

DSC01451

DSC01453

DSC01456

DSC01460

DSC01461

DSC01463

DSC01464

DSC01467

DSC01468

DSC01471

DSC01474

DSC01476

DSC01478

DSC01481

Sebelum pulang, kami mengadakan house keeping di kawasan perkhemahan.

Kemudian berkumpul untuk ucapan penutup.

Bersalaman dan pulang ke destinasi masing-masing.

Ucapan terima kasih kepada semua yang menjayakan misi kemerdekaan ini. Sehingga jumpa lagi…..in shaa Allah.

7 comments:

  1. antara hobi yang menarik...taniah dapat menawan gunung Arong
    sebenanrnya ni first time dengar nama gunung ni

    nice sgt view gunung ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, ade buat aktiviti hiking lagi tak ?

      Delete
    2. salam, ade buat aktiviti hiking lagi tak ?

      Delete
    3. yup....still hiking.....tapi more to jalan2 luar negara...hahahhaa

      Delete
  2. Assalamualaikum...tuan....ble program macam ni akan diadakan semula? Saya berminat nk join

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmmmm....kena tunggu mereka up event....saya pun join orang jer....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...