14.11.21

--- Kembara Orang Muda Johor di Gunung Arong ---

Last mendaki gunung ini pada Hari Merdeka iaitu pada tahun 2015. Klik ini. Sebelum itu ada lagi iaitu pada 20.07.2010, klik ini dan 01.06.2010, klik ini.

Kali ini aku kembali mendaki dalam program Orang Muda Johor. Nanti google lah yer apakah itu Orang Muda Johor. Under program ini salah satunya adalah mendaki. Bukan sahaja di Mersing, dalam masa yang sama ini terdapat beberapa gunung lain juga sedang berlangsung program.

Lupa....kena mention Southern Volunteer. Yesss.....big name ok. Aku mendapat jemputan sebagai urusetia (jurufoto). Hihihihi......

Berkumpul dan parking di Telok Gorek Resort and Camping. Nanti akan ada pickup yang akan hantar masuk ke pintu rimba.
 


Program ini dirasmikan oleh Pegawai Daerah Mersing. Sebagai simbolik perasmian ini, beliau akan menanam pokok di kaki gunung ini.
Pegawai Daerah Mersing

Pandang atas?


Sedikit taklimat berkaitan Gunung Arong dan info-info yang berkaitan.Selesai bacaan doa, menanam pokok dan taklimat, guide pula mengambil alih memberi sedikit tatacara mula pendakian hingga tamat pendakian.

Actually ada objektif program ini. Cuma aku malas la nak cerita dalam entry ini. Thats why sesiapa nak tahu lebih kena google. Nanti ada la maklumat. Sis tak larat nak kembangakan isi-isi semua tu kat sini ok. Hahahahahahaha......


Bawa beg sending jer mendaki. Mampuuuuuu?
Kurang sejam jer pendakian gunung ini. Kata guide jarak perjalanan tak sampai 1km pun.

Dah sampai puncak guys.

Wow......dah lain sekarang puncaknya. Dah ada pelantar kaca dan menara pandang kat puncak ini. Beirutnya telah di tolak ke tepi. Huhuhuhuhu......


Nampak bentuk loveGambar pokok ini aku baru belajar dari guide. Ambil guna mode panorama. Gerak secara menaik. Wow....!!!!
Tamat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...