Saturday, February 13, 2010

--- mEneroka bAtu ciNa ---

mMmmm... hAri minggu datang lagi (30 Jan 2010). ni kAlu kat darat, dah lama plan nek gunung. mAna2 gunung la. aDuhai, mau pergi mana hari ni ek? yEss!!! yEss!!! tRekking ke Batu Cina. dAh lama dok tgk jer batu tu. kAli ni panjat plak. mMg rezeki lah, geng2 polis pun nak naik gak. skali jalan la ni.

jAm 5.15 petang, dengan bantuan Wan Blue Water, kami memulakan pendakian. sEtengah jam kemudian, kami pun sampai di kaki bukit di mana kedudukan Batu Cina itu berada. tRek dia semak la kawan. dAh lama xder org naik. yElah, sape la nak pi naik hari2 kan. oRg kampung pun dah busan.

dAri bawah nampak cam senang jer nak daki Batu Cina tu ye. tApi rupa2nya tidaklah semudah yang di sangka. bAgi yg gayat seperti aku ni xyah la gi naik. mMg sgt gerun. dAri bawah mmg mcm ok jer tp sorry beb. tErlalu sukar. sEriusss... bAtu ciNa ni nampak mcm 2 batu yg berasingan tp sebenarnya tidak. iA adalah satu. diA bercantum di bahagian bawahnya.

uNtuk sampai ke bahagian pertama (batu yg rata), kami terpaksa merangkak di bawah batu yang tinggi tersebut. dAh la tu. aRea tebing2 jer. eEeee...serius gayat. sAlah sikit compem tergolek jatuh bawah. zAssss!!..... rAsa nyesal plak bawa camera n tripod. menyukarkan pergerakan masa merangkak tu. aKu rasa mcm nak jatuh ke bawah jer. tripod aku habis bercalar dek bergeser dengan batu2.

Photobucket
Ni la yg i kata kena merangka tu

tApi apabila sampai je bahagian rata tu, perghhhh... berbaloi la bersusah payah untuk sampai ke situ. pEmandangannya memang cantik. hEkhekhek... u all kEna sentiasa berjaga2 tau. aNgin kencang boleh menolak anda jatuh ke bawah. di siTu aku xbanyak ambil pic sbb boleh dikatakan viewnya hampir sama jer dengan pic2 yg aku ambil sebelum ni. sEbenarnya aku takut jatuh ke bawah. hEhhehehe... gayat. aNgin pun kuat.

Photobucket
Biasa sgt la gaya u ni
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Purak-purak

Photobucket

Photobucket
Pemandangan dari atas

Photobucket
Tuah, ko mmg xder baju lain dah ker?

Photobucket

Photobucket
Mereka yg berjaya

siAp bercanda di situ, kami pun mula gerak turun. Wan kata alang2 sampai, kita teruskan ke batu paling atas. wAhhhh!!!... iKut jgn xikut... rUgi kalu ikut. dAki punya daki tetiba Wan kata "ok kita turun. xboleh naik." aKu pun keliru. tEtiba ja kan. tAnpa banyak soal, kami pun turun. lAgi lawak apabila aku xberani turun sbb kecerunan batunya sangat menakutkan. masa naik xfikir pun. mAsa turun xleh plak. lAma gak ambil masa. akU bukannya apa takut terlajak dan jatuh ke bawah. hAhahaha... aKhirnya dengan bantuan Wan, aku berjaya turun. laLalala...

sAmpai kat bawah (kaki gunung), Wan minta rambut sehelai setiap org dari kami. kEmudian dia membakarnya sambil berselawat. aKu agak macam ader sesuatu berlaku.

sElepas kaki bukit tu, kami lost trek. kaMi tidak menjumpai trek masa kami naik tadi. Wan dah resah2 dan runsing. "Ni yang tak nak perkara begini berlaku," kata Wan pada kami sambil mencari trek pulang. kAmi yg lain actually rileks ja. aLah apa nak risau, kampung kita bawah tu ja. naMpak lagi tu ha. cUma jalan jer xnampak. bUkan la nak sombong cuma dalm situasi begitu kita rileks sudah bah. lOst sikit jer. rEdah punya redah sampai la akhirnya trek awal td. aLah xjauh pun. dari main road menuju ke kaki bukit dalm 500m lebih jer.

mAsa kat bawah (Blue Water), aku sempat bertanya pada Wan tentang kes tadi. iKuti perbualan kami itu :

aKu : Nape tadi? Tetiba jer xjd naik?
Wan : 'Dia' xbagi naik.
aKu : ??? (pura2 xtahu.naif la konon)
Wan : Masa saya letak tripod kamu kat atas batu dan minta kebnaran naik, tetiba jer bahu kiri
saya seolah-olah disentap dari belakang. sAkit sgt masa tu. tU yg saya suruh turun. 'Dia'
xbagi naik la kot.
aKu : Hmmm... Nape kena bakar rambut td?
Wan : Itu xnak kasi 'Dia' ikut kita pulang. aMbil rambut setiap org, bakar sambil selawat.
aKu : Oooo.... iTulah tadi temubual saya dgn mangsa. kiTa kembali ke studio.

~~~ end ~~~

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...