Monday, May 10, 2010

---tAnjung LEman a.k.a Pulau Sibu & Pulau Tinggi---

Pulau Sibu dan Pulau Tinggi, 2 lagi pulau yang terkenal selain Pulau Aur n Pemanggil. Hari tu ader la sedikit kelapangan gi jalan2 sana. Tapi sampai jeti jer la. Belum berkesempatan tuk ke pulau tu jer. Nextime k.

Photobucket
Lokasi Tg. Leman, Sibu dan Tinggi

Photobucket
Tanjung Leman di zoom secara dekat

Tangjung Leman merupakan jeti terdekat untuk pergi ke Sibu dan Tinggi. Sangat dekat. Dari jeti, boleh nampak besarnya Sibu n Tinggi. Banyak pelancong keluar masuk ke pulau-pulau ni. Jeti ni dalam daerah Kota Tinggi. Perjalanannya akan melalui Tengaruh apatah. Dari simpang jalan utama Mersing - Johor, memakan masa hampir 30 minit lebih. Kalu dari Mersing plak mencecah 1 jam perjalanan dengan jarak 70km (plus minus).

Photobucket

Photobucket
Antara suasana jalan menuju Tanjung Leman

Tapi dont worry, jalan raya nya tidaklah teruk sangat. Masih dalam keadaan baik cuma sempit la. Nak memotong tu kena hati2 lah k.

Photobucket
Kaunter tiket

Photobucket

Photobucket
Pengangkutan yang membawa pelancong

Photobucket
Pulau Sibu(depan) dan Pulau Tinggi(belakang) dari jeti

Untuk rekod, di setiap pulau mempunyai sebuah skool. Nama skool tu SK Pulau Tinggi dan SK Pulau Sibu. Ader jugak skool kat sana kan. Dengan menggunakan teknologi canggih, dapat juga saya melihat secara kasar suasana kampung di sana. Iskh3....

Photobucket
Pemandangan dari atas SK Pulau Sibu

SK Pulau Sibu tu berdepan mengadap pantai gi tu. Alah yang bumbungnya warna hitam tu ler. Belakang tu mcm ada padang sikit. Hehehehe.... Nicekan. Murid2 belajar sambil menikmati pantai yang indah... Tapi percayalah, suasana di sana adalah panas. Hahahaha.... Pokok pun xder haa....

Photobucket
SK Pulau Tinggi

Ni perkampungan terbesar la kot ( kalu salah tolong bagitau ye). Kat situ la SK Pulau Tinggi. Time tu awan tebal sgt so xleh zoom dah. Ni jer yg dapat. Hampehhh!!!.... Apa2 pun best jer lokasi nya. Ada dugong tak yg berjemur di sepanjang pantai tu ek?

Jauh tak jauh, itulah realitinya. Hehehe..... Zassssss

~~~end~~~

15 comments:

  1. mm salah skit tuah..kat kg situ takde skool..kat situ namanya pasir panjang..ada chalet2 jer..yang sebelah kanan ada skool..yg petak besar tu dewan..yg atap itam tu chalet2..tu ler naik ler bot dr pulau aur tu dtg pulau tinggi jab tido bilik sepol..

    ReplyDelete
  2. salam...
    baru2 ni sy de bwat keje kt pulau2 mersing n pulau aur dan pulau tinggi adalah salah satu drpdnye.
    saya rase gambar yg sk pulau tinggi tu bukan lokasi yg betul, tu gmbr google earth utk kg.pasir panjang...kn de bumbung yg pusat penternakan penyu tu..hehe
    btw, enj0y sgt catatn2 n gmbr2 kt dlm blog kamu ni...terubat rindu bwat keje kt pulau aritu..huu

    ReplyDelete
  3. opssss...salah ek? ok2 akan diperbetulkan...hehehe

    ReplyDelete
  4. Tuah.. tringat gua kenangan gua kt p.sibu bile gua tgk gambar ni.. gua pernah ngajar kt p.sibu dr 1997 hingga 2005.. skrng ni gua ngajar kuantan .. masa upsr tahun 1998 , ade sorang dpt 4A..

    ReplyDelete
  5. owh...ye ker...dtg la cuti2 kat sibu....

    ReplyDelete
  6. Memang gua teringin nak gi brcuti kat sana .. Lepas gua pindah ke kuantan , gua tak gi lagi sampai ke hari ni.. member2 & anak2 murid pun berkali2 ajak gua gi sana.. Insyaallah.. satu hari nanti gua akan gi sana ngan family ..

    ReplyDelete
  7. wow!!!
    fantastic...
    nice...
    good job...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..ade sedikit pembetulan.. maklumat dalam google pon salah.. aishh.. Tanjung Leman sebenarnya bukan dalam daerah Kota Tinggi cikgu fitrizan, die dah masuk daerah mersing sebenarnya(sumber:Rancangan Tempatan Daerah (RTD) Mersing, JPBD Negeri Johor).. sekarang tg. leman dah ada banyak pembangunan baru dh ada FELDA Residence tg leman http://www.google.com.my/imgres?q=felda+residence+tanjung+leman&hl=en&sa=X&gbv=2&biw=1280&bih=675&tbm=isch&tbnid=jv7rYU7aK98BmM:&imgrefurl=http://myaelqayreenaazryan.blogspot.com/2011/03/family-holiday-opis-walid2011.html&docid=TGTeBpyLDpgBcM&w=1600&h=1067&ei=-E99Tp6YCoP4rQfIkvTUDw&zoom=1 dan KFC tg leman http://www.google.com.my/imgres?q=kfc+tanjung+leman&hl=en&gbv=2&biw=1280&bih=675&tbm=isch&tbnid=OVByV4NWowlqWM:&imgrefurl=http://miezahamizah.blogspot.com/2011/07/johor-explorace-treasure-hunt-2011.html&docid=4CgDWZXRIB9XvM&w=1600&h=1200&ei=O1F9Tsj4EcHxrQexpszSDw&zoom=1.. huhu.. dlm hutan pon ade KFC..cayalah.. pantai kt situ yg famous pantai tunjuk laut.. ramai orng pi.. -zulfeka kamri-

    ReplyDelete
  9. Dulu kota tinggi tapi kini daerah mersing? Pening lah...

    ReplyDelete
  10. Pulau tinggi mmg best tempatnye..lautnye warna biru..pulau sibu pon best...tmpt sy sekolah di tenggaroh 2, nk pegi tnjung leman pon dlm 15-20minit.tmpt yg mesti sy pegi klu blik mersing..klu naik moto la..hehehe..
    btw..ur blog mmg menarik..coz bnyk hiking trip ..coz sy pon suke hiking..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...