Tuesday, October 19, 2010

--- Gunung Bubu atau Gunung Dudu ---

Gunung Bubu!!! Oh My God!!! Bubu dan PACAT mmg xdpt dipisahkan. Masih teringat-ingat lagi masa aku gi Bubu pada 16~19 Ogos 2008. Pacatnya, masya-Allah.......eeeeeee.......gerun......

15hb Okt 2010, Kelab Rekreasi dan Sukan Ekstrem, UTeM telah mengadakan trip ke sana lagi. Aku macam nak ikut tapi takut pacat. Hmmm....layan gak lah. Zassss.....

Trip kali ni di kepalai oleh saudara Shahrul. Hmmm....aku kenal gitu2 jer. Secara luaran, baik budaknya. Good looking la.


Pengarah program, Shahrul

Pada hari Jumaat, jam 9 malam mula berkumpul di PPP. Masa tu kebetulan SRM pun tgh siap2 nak ke Jerangkang Waterfall. Masa siang tu Kelab Kembara pun keluar gak. Ketua dia ialah Bino. Hehehehe.....

Trip ni pergi dua buah bas dengan kapasiti peserta melebih 60 orang. Guidernya plak, mmg terkenal. Kalu u all xkenal mmg nak kena pancong la. Siapa lagi kalu bukan En. Zulkifli bin Sanuddin. Nama glamor nya ialah PONCO. Haaaaa...kan.....

Guider

Selesai briefing daripada Pengarah dan pembahagian kumpulan, kami pun mula naik bas. Bas mula bergerak ketika jarum jam melewati jam 12 tgh mlm. Dan berhenti makan di R&R Seremban. Seterusnya berhenti di R&R Rawang tuk ambil Team Spark (Alus, Nickman dan Nuar). Zzzzz...zzzz.....


16hb Okt, sekitar jam 6pagi kami berhenti di R&R Sungai Perak untuk solat Subuh. Pastu kami exit highway di Tol Kuala Kangsar.

Kami tiba di Hutan Simpan Ulu Kenas kira2 jam 8 pagi dan kami terus bersiap2 untuk mmbuat sarapan pagi. Menu pagi ini ialah roti canai dan air teh. Huhuhu.....

Photobucket
Kumpulan 4

Selesai makan, semua dah kenyangan, seterusnya sesi memanaskan badan di ketuai oleh Ejab. Macam2 teknik dia buat. Kome ikut jer.

Photobucket

Dah panas ke belom badan korang ni? Kalu dah panas, kita dgr pula kata2 nasihat daripada pilot mengenai seluruh perjalanan trip. Menurut beliau, hari ni target ialah Kem Ulu Sg Gading. Kalu ikutkan dalam jadual, that day nak shoot terus ke puncak. Tapi guider kata kita akan sampai malam. So hari tu cuma boleh sampai Kem Ulu Sg Gading jer.

Photobucket
Serius jer...

Hah! apa lae yg terhegeh2 tu. Angkat la beg masing. Track awal2 ni xder la hardcore sgt sbb just trek balak jer. Pastu depan tu ader mcm simpang, ambil yg kanan dan terus jer. Jgn belok tau. Pacat plak xder la banyak sgt mcm dulu. mungkin sbb bukan musim. Ye lah, tahap kelembapan pun kurang, camno pacat nak mmbiak. Kira u all xder rezeki la nak jumpa dgn pacat2 tu semua. Ngeh3x....

Selepas 2 jam perjalanan, kami pun sampai di Sg Gading. Kami rest sekejap agar semua sampai. Kena tunggu yg belakang gak. Kesian dowww....Sian Uder dan yg lain2 kena jaga org sakit kat belakang.

Photobucket

Berhenti rehat ja, semua peserta dok cari pacat. Cari dalam stoking la, dalam baju la, dan dalam seluar pun cari. Hehehe.....

Selain tu ader yg mmerlukan bantuan perubatan akibat kekejangan.

Photobucket

Dalam suasana dok berehat2 tu, tetiba kedengaran bunyi 'kabommmmm...' Semua org terus berpaling. Rupa2nya ader org jatuh dlm sungai semasa melintas. Team Spark ni apa lagi, berdekah2 gelak kat org tu. Iskh3x.....Hahahaha......

Rupa2nya yg jatuh tu pensyarah daaaa...apa la u all.....huhuhu....Ni pun antara yg terjatuh dlm sungai yang sempat di rakam. Masa beliau jatuh tu mmg xtahu beliau lecture. Malam masa kat campsite tu baru tahu. Kumpulan aku plak tu. Seb bek dia cool. Beliau ialah lecture FKM.

Photobucket

Manakala ini gelagat org yg gelakkan org yang jatuh. Dia pun terkial2 nak lintas.......

Photobucket

Selepas Sungai Gading tersebut, trek dah mula mendaki sedikit. Sedikit SAHAJA. So masih belum susah pun. Hampir 3 jam berikutnya, kami pun sampai di campsite. Campsite kecik jer. Hmmm...tp guide kata dont worry, nnt kita akan perbesarkannya.

Photobucket
Dah macam majlis kenduri kawin

Photobucket

Photobucket
Campsite bawah

Arahan seterusnya ialah menyediakan makanan tengah hari yg tak berapa nak tengah hari. Ye la dah pukul 4 maaaa..... Sambil2 tu ader yg solat dan membuat pengurusan diri.

Photobucket
Ahmand Chong yg lapo

Guider dan jejaka2 gagah yg lain naik atas sinun tuk menebas-nebas untuk buka campsite baru. Seterusnya menamakan kem tersebut sebagai KEM KEREX. Wahhhh...!!! Bangganya.....

Photobucket

Campsite ini boleh memuatkan hampir 100 org dalam satu2 masa. Manyak besar lorrrr....

Photobucket
Campsite baru

Campsite ni terletak di atas dari campsite yg sedia ada tu.

Photobucket
Mereka yg bekerja gigih

Sesudah habis berceloteh itu ini, maka naikkan la khemah tu. Zzzz...zzzz..... Malam nya masing2 tidur dgn selesa walaupun berhimpit-himpit sedikit. Alhamduillah xder hujan.

17hb Okt, sebelum Subuh, kami bangun untuk menyiapkan sarapan pagi. Semalam kununnya nak bangun pukul 3 pagi bagai2 kan. Hahahaha..... tp ok la kalu kita gerak lepas Subuh. Tu kan lebih afdal.

Photobucket
Kem Temali / Tali Temali

Hari ni target ialah Puncak Gunung Bubu. Perjalanan di jangka memakan masa kira2 3 jam. Dari kem tu, kami berjalan menyusuri sungai dalam 10 minit sehingga jumpa satu lagi kem di mana terdapat pertemuan 2 sungai. Dulu aku kem kat situ. Ada org kata itu nama Kem Temali sebb terdapat tali yg dipasang bagi mmbantu pendaki mendaki dari bawah kem tersebut.

Menurut cerita, dahulunya itu campsite yg besar punya. Tapi kejadian kepala air merubah fizikal kawasan tersebut. That y jadi mcm yg sekarang tu. Hehehe.....

So start dari situ trek akan mendaki jer. Tapi tidak la sampai 90 darjah gi tu. Biasa2 jer. Geng Spark aku tinggal jauh sikit sebb asyik berborak dan gelak2 kat belakang nun. Dengar la Aluih bercerita.....

Photobucket

Asyik dok layan trek, sekali terlajak la. Adoiiiii...kena turun balik. Seb bek xjauh. Aku mcm perasan dah. Sepatutnya kena lintas air terjun tu, tp dah semua org terus, takkan aku sorg jer nak cross kan. Hikhikhik.....

Si Aluih plak dok rungut2 itu ini. Hahahaha.....kalu korg dgr mmg kelakar la. Dia plak speaking N9. Lagi la kelakar. Dia siap sound guider. Iskh3...berani ko Aluih (kepada Ponco,jgn ambil hati sbb itu olang tua mmg mulut longkang punya. Sebenarnya dia ok. Suke berjenaka).

Kami turun balik dan turun ke air terjun yg xberapa nak ader air tu. Kami lepak2 situ sekejap sebelum menyambung pendakian.

Photobucket

Photobucket

Tengah menunggu tu ader la sorang kawan kami ni yg tertinggal kat belakang tetiba terlajak sorang kat atas. Kami nampak dia lajak dan kami pun panggil la. Chaer kata yg ko nak pergi tu ke Gunung Dudu. Pakai baju Bubu tp nak pergi Gunung Dudu. Apa daaaa..... Nikman la orang tersebut.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Jam 10 pagi lebih kami sudah sampai di puncak. Horeyyyyyy......Alhamdulillah. Cuaca pun baik jer. Sampai puncak macam2 la. Ada yg nak makan itu ini. Nak bergambau kenangan la. Gambar cover album la. Paling best nak snap pic tuk fb profile pic. Mmg xleh blah sbb guna hp snap pic sendiri. Hahaha.....

Photobucket
Aku di puncak Bubu

Photobucket

Photobucket
Group Foto

Di puncak ini pernah berlaku di mana pendakinya mati di panah petir. Ini dibuktikan lagi dengan terdapatnya plat 'Al Fatihah' kepada mangsa.

Photobucket

Photobucket

10 minit dari puncak, terdpt campsite yg luas gak la. Campsitenya lebih kurang mcm puncak Gunung Panti.

Photobucket

Photobucket

View plak tidaklah 360. Kalu nak tgk view,ader satu kawasan kecik jer. Tu pun masa kami tu kabus tebal. Selain itu sapa2 yg berani, panjat la beirut tu tuk tgk view. Tapi xnampak gak sbb kabus. Hahaha..... Kepada yg firstime tu jgn la kucewa. Xder rezeki korang.

Photobucket
Puncak beirut

Photobucket

Dah menjd trend masa kini bagi pendaki2 yg mmbawa air sparkling as air kejayaan di puncak. Si Shahrul boleh plak kan goncang2 pastu buka. Konon2 mcm F1 la. Sekali tinggal separuh ja. Rugi2...hahaha.....Saper2 yg sekumpulan ngan dia minum sorang sikit ja la. So jgn nak minta kat kumpulan lain k....Huhuhu....

Photobucket

Photobucket
Free style ke ni?

Dah puas bersukaria kat atas puncak sinun, kami pun turun. Perjalanan turun tidaklah lama seperti pendakian. Masing2 berlari dow turun. Power2. Otw turun kami lepak kejap di air terjun sambil tunggu yg lain. Pastu sambung lagi.

Photobucket

Boleh plak si Ejab kata muka mamat yg pakai cermin mata tu macam aku. Hahhaha....

Sambil lepak2 tu sempat lagi berjenaka. Dok bahan kan si Nikman dan Nuar. Pecah perut gelak. Hahaha..... Tp best sbb masing2 cool dan tak ambil hati. Ala gurau2 kan.

Photobucket

Photobucket

Kami sampai di campsite kira2 jam 2.30 petang. Kena siapkan makanan tengah hari.

Ku sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Sedang enak menjamu selera, Allah telah menurunkan Rahmat-Nya dengan agak lebat. Maka bertempiaran lah lari menyelamatkan apa2 yg patut. Aku kelam kabut selamatkan camera dowwww.....

Dalam masa yang sama ader gak team yang tak siap masak. Siannnn....... Akibat hujan, secara automatik masa di drag ke kul 5 untuk bergerak turun. Huhuhu......

2 jam berjalan, kami pun sampai di Sg Gading dan lepak2 jap. Pastu kami meneruskan perjalanan. Hari makin lama makin gelap. Mana tak nya. Jalan 10 langkah, berhenti. Ini perkara biasa jalan waktu malam. Ada lagi peserta yang injured. So di sini menguji kesabaran kita2 semua ni. Hehehe..... Senang sama di pikul, berat sama di jinjing.

Aku yg pertama kali tidak mmbawa headlamp berusaha bersungguh2 jalan dalam keadaan gelap. Kami selamat tiba di starting point +- jam 10 malam. Shahrul terus mmbuat pengiraan peserta dan mengarahkan peserta mmbuat pengurusan diri.

Photobucket

Kami menaiki bus dan berhenti makan di R&R Sg Perak. Selamat tiba di UTeM pada jam 6.00 pagi, 17hb Okt dengan selamat. Alhamdulillah.....

Secara keselurahannya, trip berjalan lancar. Peserta2nya memberi komitment dari segi kerjasama secara berkumpulan. Pengarahnya pun alert senantiasa. Walaupun para peserta banyak yg newbies, tp mereka bagus dari segi komitment. Contohnya masa nak balik. Eqiupment semua diaorg bawa sampai tak tinggal tuk aku pun. Baguih sungguh. Dah xpayah nak jerit2 minta bawa. Kreait to Shahrul.

Tidak lupa pada Uder, kabil, Ejab, Wan dan yg seangkatan yg begitu gigih dari segi mental dan fizikal yg sentiasa mmberi semangat pada mereka2 yang injured...Tahniah!!! I Like....


Seterusnya bab sampah. Perasan tak Wan bawa 2 atau 3 tah plastik hitam berisi sampah? Haaaa....itu kumpulan mana punya? Seb bek kumpulan aku dan beberapa kumpulan lain dah bakar. Tip dia mudah jer. Asingkan sampah kering dengan sampah basah. Sampah kering ni kebnyakkanya tidak lupus. So kalu ader masa bakar. Kalu xsempat pun sorang sikit ambil simpat. Manakala sampah basah terdiri daripada sisa makanan yg semestinya boleh luput. Maka jgn boleh la di buang di satu tempat. Rezeki tuk semut2 dan serangga2 hutan. Jgn sekali-kali campur semua sampah tu. tu yg jdnya terpaksa bawa semua sampah tu keluar dan BERATTTTT!!!... Penagalaman ni aku belajar masa gi XPDC Gunung Bintang. Kreadit to Ponco yg menunjuk cara perkara tersebut.

***Sebarang kekurang atau kesalahan log ini dari segi info atau apa2 je yg xpuas hati, jgn segan2 tuk bgtau k.....Hehehe

~~~end~~~

4 comments:

  1. masih tiada yg post comment disini...bermkna sya owg pertama yg post comment...hehehe...
    overall trip ni hapening skali...sbb line up die n team spark yg xputus2 wat lawak kt blkg...especially pd guider yg telah mentauliahkn KEM KEREX pd gng BUBU nie...hehehe...bangga gile...

    ReplyDelete
  2. banyak muka aluih ja la blog ni kan....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...