Monday, March 24, 2014

--- Hari 4 Lastday di Beijing ---

24 Mac 2014, hari ke empat dan merupakan hari terakhir di Beijing. Bosan? Tak juga. Beijing ok jer cuma disebabkan akses internet yang terhad menyebabkan pencarian tempat-tempat menarik untuk dilawati menjadi sukar. Di tambah pula dengan masalah bahasa. Tapi takper, lokasi yang terkenal dah pun dilawati. Kira tercapai la impian. Great Wall, Olympic Stadium dan Nujie Mosque.

Malam ini, kami akan bergerak menuju ke Xi’an dengan menaiki keretapi. Memandangkan waktu siang ni tak tahu nak buat apa, kami rancang untuk ke Summer Palace.

Owh….. masa kami keluar ni, kami dah check-out dan beg kami tinggalkan di kaunter hostel. Don’t worry, sebab memang pihak hostel dah faham. Semua pelancong buat macam tu.

Sebelum kami keluar, kami sempat berselfie dengan Alex dan Lucy. Mereka akan meneruskan pengembaraan mereka ke Guilin. Dari Beijing ke Guilin dengan keretapi memakan masa 24 jam. Hihihihihi……… Kami juga sempat bertukar-tukar facebook. Tapi sayang, gambar takder sebab handphone tu hilang di Chengdu. Huhuhuhuhu……

Untuk ke Summer Palace, bolehlah turun di Beigongmen Station (4). Pastu nanti, ada jer signboard pada exit D. Keluar jer dari exit tu, berjalan terus ke hadapan. Dalam 10 minit, sebelah kiri, ada kaunter tiket untuk memasuki kawasan Summer Palace ini.

Summer Palace ni jika dialih bahasa, bermaksud Istana Musim Panas. So, biasa la, golongan istana kan ada macam-macam jenis istana. Palace adalah salah satu istana hinggap. Mungkin dibina untuk Permaisuri, Maharani dan lain-lain. Kawasan istana ini mengadap sebuah tasik, menjadikan ianya sangat cantik. Seperti yang diketahui, kaum Cina mempunyai Feng-Shui dalam kehidupan mereka.

DSC02976
DSC02977
DSC02979
DSC02980
DSC02981 2
Sempat membetulkan tudung di kaunter tiket
DSC02984
DSC02988
DSC02989
DSC02990
DSC02991
DSC02993
DSC02994
DSC02995
DSC02996

DSC02997
DSC02998
DSC03007
DSC03008
DSC03010
DSC03011
DSC03019
DSC03023
DSC03029
DSC03032
Kebetulan, bunga sakura sedang berkembang mekar walaupun tidak sepenuhnya. Gadis-gadis ni, bukan main suka lagi nak bergambar dengan sakura. Katanya, ni lah impian mereka sejak dulu lagi. Omg…… Katanya lagi, sakura hanya berkembang selama 7 hari jer. Pastu gugur. Betul ker?

Maka bermulalah pose-pose dengan sakura ini. Takper, aku memang suka snap pic orang yang excited nih.

DSC03035
DSC03037
DSC03054
DSC03059
DSC03062
DSC03064
DSC03066
DSC03068
DSC03069
DSC03073
DSC03075
DSC03077
DSC03083
DSC03093
DSC03095
DSC03097
DSC03102
DSC03106
DSC03107
DSC03112
DSC03113
DSC03114
DSC03115
DSC03116
DSC03119
DSC03121
DSC03122
DSC03123
Hampir 3 jam kami berjalan-jalan di Summer Palace nih. Itu pun belom habis lagi sebenarnya. Tapi, takperlah. Kita tinggal sikit kat orang lain.

Langkah seterusnya ialah Yuyuantan Park. Naik subway dan turun di Military Museum (1)(9). Sini pun takder apa-apa yang special sangat. Just taman untuk riadah. Kat sini kami sembahyang sambil duduk di kawasan taman tersebut. Ambil wuduk pun susah. Pastu, kami lapar, kami makan roti bersama tuna. Kami juga ada beli strawberry tadi. Makan buat alas perut. Hihihihihihi…….dah macam orang susah. Hahahahahaha……..

DSC03124
DSC03126
DSC03127
DSC03128
DSC03129
DSC03130
DSC03131
DSC03133
DSC03137
Kami tidak lama di Yuyuantan Park sebab macam bosan jer. Hahahahahaha….selesai solat, kami pun pulang dan makan di satu kedai muslim lain yang berdekatan kedai muslim yang pertama kami makan.
Kemudian kami cari bank untuk tukar wang. Mostly bank tidak menerima Ringgit. Dari satu bank ke satu bank kami pergi. Lastly, di Beijing of China, memberi sedikit harapan. Tapi tunggu punya tunggu, mamat tu tak muncul-muncul. Hmmmmm…hampeh. Kami pun beredar.

DSC03140
DSC03147
DSC03153
DSC03160
DSC03161
DSC03166
Kami kembali ke hostel untuk ambil beg dan menuju ke stesen keretapi. Di entrance gate, ada masalah plak tetiba. Masa tu Yan dan lepas. Problem berlaku semasa pemeriksaan passport Yana. Macam biasa la, lady gate tu speaking China la pada Yana. Kompom la terpinga-pinga. Muka lady gate tu macam kerek. Aku dah nerbes. Aku memang nerbes sebab dok fikir China ni negara komunis. Aku sentiasa fikir bahawa mereka ni sangat tegas dan pasti sesuatu tindakan akan diambil. Hahahahaha……

Lady gate tu panggil man gate. !@#$%^;*……… Yana dipanggil oleh man gate tu. Then, lady gate tu panggil aku plak. Dia tengok passport dan tiket. Dia pun pas pada man gate dan tukar tiket. Kami pun dilepaskan. Fuhhhhhh…….rupa-rupanya tiket bertukar. FYI, pada tiket ada no passport. So, that why la dia tahan. Mungkin lady gate tadi tanya, “…..kenapa no tiket dengan passport tidak sama…..?’ Hihihihihihi………

DSC03170
IMAG0357 2
DSC03171
DSC03172
DSC03173
DSC03174
DSC03176
DSC03184
DSC03186 2
DSC03187 2
DSC03191
Perjalanan dari Beijing ke Xi’an, mengambil masa hampir 16 jam. Maka, keselesaan amat-amat diutamakan. Yang macam kami beli ni, soft sleeper. Katanya……… Aku baget, soft tu tilam empuk. Huhuhuhuhuhu…….. Rupa-rupanya, tidaklah empuk sangat. Rasa macam dok atas carrymax aku yg bawa masuk hutan jer. Hihihihihi……. Takper.

Maka berjalanlah keretapi membelah malam menuju ke Xi’an. Doa kami, moga perjalanan kami selamat tiba.

Perjalanan yang panjang, membuatkan kami sempat berstory morry hinggalah bab2 cinta….ops…….!!!…. ok, selamat malam…….

3 comments:

  1. huiyoo.. bestnya berjalan2..


    siap berstory mory bab cinta tuh.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @NUke_Rude ...... hahahahahahaha....... aku cuma dgr story diaorg jer......kira mcm pendengar la.....kahkahkahkah.....

      Delete
  2. tiket ketapi tu beli camana eh? online ke on the spot?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...