Monday, January 26, 2015

--- Puncak Bah Gading ---

ok….cheq nak sambung cerita Bha Gaing yang tak habis2 lagi nih……hihihihi…..

25 Jan 2015, alaaaaaaa…..terlepas Subuh. Buka mata, dah nampak cahaya matahari dari celahan dedaunan berguguran. Bunga-bunga cinta…

Letih tak korang mendaki semalam? Hihihihihi…… Ada lagi trip yang extreme rasanya yang korang pernah rasakan. So don’t worry. Ambil sebagai pengalaman indah. Nanti boleh citer kat anak cucu cicit bila dah tua. Turtle

Orang dapur dah mula mengetuk-ngetuk kuali. Kejap lagi sarapan, dia orang panggil. Sementara tu, masa untuk pengurusan diri dan lipat fly. Ada yang dok pergi cari port membuang. Aku masih bertahan. Air kecil je la aku buang.

DSC01201

DSC01202

DSC01203

DSC01205

DSC01209

DSC01211

DSC01213

Pagi ni, masing-masing agak ceria sebab berpeluang nak bergambar. Ye la semalamkan dah overtime banyak sangat. Tak sempat nak bersuaikenal. So pagi ni boleh la tengok wajah masing-masing secara keseluruhan. Hihihihi…..

Lepas ni kami akan sambung trekking mencari puncak. Trek sebenar? Hmmmmm…….takper, semalam boleh jer redah. Takkan la hari ni tak boleh kan. Jom…

Dalam dok berkemas-kemas tu, kedengaran……..

“Oooiii…..sape punya yang kat atas tu? Tolong ambil balik ok. Jangan nak tinggal-tinggal…”

Selang satu minit……

“Oooiii…..sape punya yang kat atas tu? Tolong ambil balik ok. Jangan nak tinggal-tinggal. Korang sendiri tahu siapa punyakan. Tolong k. Aku tahu tapi tak nak la cakap. Sendiri punya, sendiri bawa balik ok…”

Siapakah yang dok sound-sound tu? Hihihihihi……. Aku dok pikio, mesti pasal tuala wanita kan. Hmmmmm……

DSC01215

DSC01217

DSC01219

DSC01221

DSC01224

DSC01225

DSC01226

DSC01227

DSC01230

DSC01231

DSC01232

DSC01233

DSC01236

DSC01237

DSC01239

DSC01244

DSC01246

DSC01249

Otai masih berbisa. Orang lain sibuk dok tembak guna GPS, Google map, Waze, Papago,  bro Mizi Belantik rilex je guna peta kuno. Sebab tu aku cakap tadi ‘otai’. Kahakahkahkah…..

DSC01251

DSC01253

Amir @ Amira, gogo kental…

DSC01257

DSC01260

DSC01261

DSC01262

DSC01264

Pendakian kami ke puncak dari Kem 1208 tadi tidak mengambil masa yang lama. Sejam lebih kemudian dengan trek mendaki, akhirnya kami sampai di persimpangan ke puncak. Around jam 12.00 tengah hari kami di persimpangan dan jam 1 petang di Puncak Bah Gading.

Kami drop beg dan terus ke puncak. Ni group belakang-belakang la yang sampai. Group siput-siput memang cenggini Snail. Group depan sinun dah sampai puncak awal setengah jam dari kami. Depa laju.

Owh…..line kali ni tidak ada yang injured teruk. Lenguh-lenguh ketiak tu normal la. Yang gadis-gadis pun laju melangkah meninggalkan kami di belakang ini…… Thumbs upStar. C E M E R L A N G . . . !

Alhamdulillah…akhirnya sampai gak aku kat puncak Bah Gading. Extreme sungguh gunung ni rupanya. Kalu tahu hakkur, mungkin pikio banyak kali kot. Orang kata gunung ni santai ja. Tu yang nak follow. Katanya boleh berpegangan tangan sambil nyanyi lagu ‘Kereta Kecil’ masa mendaki. Siap pujuk Amin join lagi. Hahahaha……

Dari simpang kami letak beg menuju ke puncak ambil masa kurang 30 minit. Tak jauh sangat la. Trek pun tak mencanak sangat.

Group depan dah nak turun masa kami sampai. Lama kot depa atas sana. Pukul 1, panas la kan. Hihihi…..

Pemandangan pula walaupun 360, tetapi sebahagian kecil jer yang dipertunjukkan kepada kami. Yang lain berkabus. Itu jer rezeki dari Allah s.w.t. Jom berfoto…..

DSC01266

DSC01268

DSC01270

DSC01271 copy

Banyak sangat gambar kat puncak. Nak buang sayang. Aku letak semua jer…..hihihihi…

DSC01273

DSC01275

DSC01277

DSC01278

DSC01279

DSC01281

DSC01283

DSC01285

DSC01287

DSC01288

DSC01289

DSC01291

DSC01293

DSC01294

DSC01295

DSC01296

DSC01298

DSC01299

DSC01300

DSC01301

DSC01302

DSC01305

DSC01309 copy

DSC01315

DSC01320

DSC01317

IMAG2214

IMAG2217

IMAG2219

IMAG2220

IMAG2221

IMAG2222

IMAG2223

DSC01321

DSC01326

DSC01327

DSC01329

DSC01330

DSC01332

DSC01333

DSC01334

Kaza, sweeper kental tuk this trip. Pengorbanan dan tahap kesabaran beliau begitu tinggi. Tahniah…!!! Red rose

DSC01336

DSC01338

DSC01339

DSC01342

DSC01344

DSC01346

DSC01348

DSC01349

DSC01350

Ok… aku rasa dah lama sangat nih dok atas puncak. Walaupun matahari atas kepala, rasa macam tak nak turun jer. Amira dah tunggu rasanya kat persimpangan. Kompom dalam dilema dia. Hahahahha….

Dari persimpangan tu rasanya jam 2.00 petang. Hampir jam 4 petang, kami yang group belakang ni sampai di Kem Orkid. Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…….ni la kem yang sepatutnya kami bermalam. Bukannya Puncak 1208. Takper-takper. Yang lepas biarkan berlalu.

Sesampai jer di situ, kami kelaparan. Kaza terus keluarkan nasi dan lauk pagi tadi yang tak habis. Hmmmmm……habis semua orang makan. Berkuahkan kari dan berlaukkan ikan. Punya la lapaq. Kahkahkahkah… Sedapnya…!!!

DSC01351

DSC01352

DSC01353

DSC01355

DSC01357

DSC01359

DSC01360

DSC01362

DSC01365

DSC01366

DSC01368

IMAG2228

IMAG2230

Aku rasa kenapa dinamakan Kem Orkid adalah kerana terdapatnya tumbuhan orkid liar di sini. Mudah jer nak namakan campsite. Hahahaha….kawasannya luas secara memanjang. So kalau nak pasang fly, kena buat rumah panjanglah. 40 orang dalam satu-satu masa rasanya tak ada masalah.

Selesai makan, jam 4.30 petang, kami memulakan langkah. Kami langsung dah tak jumpa team depan. Laju diaorang jalan. Nak balik la katakan. Cuma kami sempat jumpa Dr dan Ina (tak pasti nama sebenar) dok jalan slow-slow dari tadi. Pastu dia minta nak pakai selipar. Aku bagi sandle.

Berjalanlah kami…….hujan turun agak lebat. Aku keluarkan perisai. Actually, selepas dari Kem Orkid tu dah tak mendaki. Trek balak lama yang biasa-biasa ja. Cuma kami banyak melintas sungai.

IMAG2231

Kami bertemu semula dengan team depan di sebuah sungai. Masa tu pun dah hampir jam 7. Gogo masakkan maggi. Alhamdulillah….sempat solat Jamaq Asar dan Zuhur.

Memandangkan hari dah nak malam ni. Perjalanan pula masih jauh, semua tidak digalakkan berpecah. Team awal tadi bergerak dulu dalam group mereka. Kami baru sampai, so ambil nafas dulu.

Then kami pun gerak bersama-sama. Hari pun malam. Ada sungai-sungai yang kami tidak lalui semalam. Cuma tak dapat nak kesan, di mana starting tersasar. Huhuhuhuhu……

Ada satu trek tu, entah macam mana, aku tak boleh nak go. Serius…..hulur kaki jer rasa nak jatuh dalam sungai. Dah banyak kali aku cuba. Datang Yazid, dia tolong ambil beg dulu. Then baru la aku boleh go. Adoooiiii….memalukan diri sendiri jer. Entah naper time-time cenggini la ‘gayat’ tu datang menerpa. Hahahahahaha…… Tq Yazid and Amran.

Kami selamat keluar ke Kampung Orang Asli Senta dalam jam 10.00 malam. Lebih kurang. Beza dengan group depan lebih 30 minit rasanya. Alhamdulillah… Namun begitu, kegusaran kami tentang pintu pagar masjid yang akan ditutup selepas Isyak tetap ada. Ye la. Esok masing-masing kerja ma.

Sampai di masjid dah dekat jam 12 tengah malam. Masing-masing berusaha fikirkan sesuatu. Akhirnya, mereka dapat jumpa rumah pemegang kunci pagar masjid. Datang la pakcik tua untuk buka kunci pagar. Dah ada yang panjat pun pagar tu. Hmmmmm…..tak sesuai sangat. Surprised smile

Dengan pantas, kami buat pengurusan diri. Orang paling awal beredar ialah Abg Man dan Ayu. Hahahaha……kejar masa rasanya. Esok kan kijer.

Tahniah diucapkan kepada semua line yang suksess sampai ke Puncak Bah Gading. Normal la penat. Kalau tak penat bukan mendaki namanya. Sesat? Itu lumrah. Tak boleh salahkan gogo semata-mata. Ini semua adalah takdir. Kita adalah asbab kepada kejadian tersebut sahaja.

Secara keseluruhannya, tidaklah lah ekstreme sangat. Cuma kena overtime tu biasa jer. Rata-rata anda semua pernah merasai yang lebih ekstrem dari yang ini kan. hihihihi…… Akhir kata, andai ada perkara yang terguris sepanjang trip ini, mohon dimaafkan. Jumpa next trip…..in shaa Allah…

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...