Friday, January 2, 2015

--- Kampung Cina, Kuala Terengganu ---

Sebelum meneruskan entry, sedikit penjelasan atau pencerahan. Selain dari gambar wedding, mungkin ada yang tertanya, kenapa aku banyak post gambar lelaki berbanding wanita? Contohnya dalam entry ni, gambar Amin lebih banyak. Gambar Siti tak ada pun. Selalunya photographer kan suka snap gambar perempuan.

Ok……aku boleh kalau nak snap-snap pic gugurl tapi mohon tutup aurat je lah. Tu jer. Aurat lelaki lebih sedikit so mudah nak shoot. Selain dari itu, wanita ni ada tuannya. Bagi yang belum kahwin, tuannya adalah Bapa. Kalau dah kawin, suaminya. Itu batasannya k.

Jawapan lain, apa yang menarik mata aku tuk snap, aku snap je lah. Judgment by me…!

Ok…!!! Hari ni kita libur di Kuala Terengganu. Dari Kemaman, kami terus ke Batu Rakit, rumahnya Amin. Kami bermalam di rumahnya. Hajat di hati masa on the way tu nak singgah Kampung Jambu Bongkok sebab nak menikmati keindahan pantainya. Tapi kami terlepas. Hihihihihi….. Nyah-Nyah

Dalam lawatan singkat ke Kuala Terengganu kali ni, aku teringin sangat nak ke satu tempat. Nama tempat tu Kampung Cina. Kenapa nak pergi situ? Ada apa? Haaaaaaaaaaa…..sebenarnya aku pernah lihat seorang member IG aku, @leecopper092 berphotoshot di situ. Gambar-gambarnya begitu cantik. Rasa jeles plak. Hihihihi……. Open-mouthed smile

So, bila dah ada peluang, this is the time nak ke sana. Malam masa kami sampai tu, Amin bawa kami pusing-pusing sambil mencari lokasi tersebut. Jumpa tapi gelap. Huhuhuhu……Balik tidur……. zzzzz

02 Jan 2015, awal pagi tu kami keluar menuju ke pantai area UMT. Katanya itu lokasi popular bagi student-student. Katanyaaaaaa……!!!

IMAG1842

IMAG1844

IMAG1845 Terdapat 19 lokasi menarik telah disediakan kepada para pengunjung yang melawat di Kampung Cina ini. Setiap lokasi diselia oleh organisasi yang telah dipersetujui. Ok…..sembang banyak tak mau, jom layan beberapa keping gambar sepanjang aku bersama rakan-rakan di sana. Hihihihi…..

DSC00330

DSC00332

DSC00334

IMAG1852

IMAG1853

IMAG1855

IMAG1857

IMAG1860

DSC00337

DSC00342

IMAG1862

IMAG1863

IMAG1864

IMAG1866

DSC00344

DSC00357

IMAG1869

DSC00345

DSC00346

IMAG1870

DSC00352

IMAG1871

DSC00356

DSC00359

DSC00361

DSC00364

DSC00365

IMAG1877

DSC00366

DSC00368

DSC00369

IMAG1885

IMAG1886

DSC00376

DSC00379 1

DSC00386

DSC00388

IMAG1905

DSC00392 copy

DSC00394

DSC00395

DSC00397

DSC00398 copy

DSC00403

DSC00404

DSC00405

DSC00406

DSC00415

IMAG1924

Sebenarnya banyak lagi lukisan dinding yang boleh photoshoot, tapi masa tak mengizinkan. Hari ni kan Jumaat.

Dah puas berposing-posing di Kampung Cina, kami menuju pula ke Masjid Kristal. Niat nak solat Jumaat kat situ. Setibanya di sana, nampak macam takder orang pun. Kami pusing-pusing dan keluar cari masjid lain. Bertanya di sebuah kedai menjual air tepi jalan, katanya, masjid tu memang tak buat solat Jumaat. Annoyed

IMAG1934

Then, apa tujuan masjid tu di bina?

Selesai solat Jumaat, kami pun bergerak pulang ke Kemaman. Malam ni ada barang bantuan banyak bakal tiba untuk diagihkan. So kerja-kerja packing kena buat.

On the way tu, kami singgah sebentar di Masjid Terapung. Melayankan Siti yang tak pernah datang Kuala Terengganu.

Owh….lupa aku nak perkenalkan Nas. Siapa Nas ni? Artis ke? Personaliti tv? Wartawan? Usahawan? Ahli muzik? Hahahahahahahaha……semua yang sebut tadi, bukan. Kahkahkah…….

Nas ni salah seorang sukarelawan juga. Tapi dia di basecamp lebih lama dari kami. Dah 3 minggu rasanya. Dia dah ada sini sejak mula-mula banjir lagi. Umur baru 21 tahun kot kalau tak salah. Remaja baru nak membesar. Baru nak mencari kehidupan. Dia follow kami masa di Kuala Terengganu. Katanya, dah bosan kat Kemaman.

Banyak cerita menarik tentang Nas ni tapi sukar diceritakan. Hahahahaha…… Tapi antara yang boleh dikongsikan ialah, dalam semua cerita kami bercerita, ada jer dia boleh selit tuk menceritakan yang dia ada kaitan. Hahahahaha….. Memang kelakar.

Tapi dia budak bagus. At least dia tak buang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah. Dari cerita teman-teman lain, ada perubahan dari mula-mula dia join sukarelawan ni hinggalah ke hari ini. Perubahan ke arah yang lebih baik. Kebetulan pula dia bergaul dengan geng surau. Alhamdulillah.

Selebihnya adalah cerita peribadi dia yang tak manis kalau nak shared. Hahahaha…… Kenapa gambar Nas tak ada? Hmmmmm….sebab dia tak nak dipotraitkan. Malu katanya.

IMAG1938

DSC00419

DSC00423 copy

DSC00424

DSC00426

DSC00427

Meneruskan perjalanan, terasa nak makan maggi ketam. Aku teringat kedai makan member aku punya makcik dia kat Merchang. Kami singgah tapi sayangnya terlalu awal katanya. Belum masak. Tak per. Mungkin depan-depan sana ada lagi. Hihihihi……..

Dalam dok cari kedai makan tu, kami singgah la di Rantau Abang. Secara kebetulan, belakang kedai tu ada sebuah tasik dan jambatan kayu. Serius…….memang cantik kalau buat photoshoot. Apa lagi, aku pun minta model, Amin tuk pose. Pujian patut diberikan pada Amin sebab tak segan jadi model tuk kali ni. Hahahahahaha……

Hujan renyai-renyai……..

IMAG1951

DSC00428

DSC00429

IMAG1956

DSC00432

DSC00435

DSC00439

DSC00441

DSC00442

DSC00444

Ok……dari semalam lagi, aku memang nak tunjukkan pada mereka sebuah pantai yang pada aku memang cantik. Pantai tersebut ialah Jambu Bongkok. Kecantikkannya bukanlah pada pasir pantainya tapi suasana kampung dengan pokok-pokok kelapa.

Tapi masa kami pergi tu, suasananya agak kureng sebab angin kuat bertiup membawa pasir.

Destinasi seterusnya dalam perjalanan pulang ke Kemaman ialah Pantai Teluk Bidara, Dungun. Waktu-waktu cenggini, pantai belah Timur tak tenang ok. Yang membuatkan aku tertarik ialah persisir pantainya yang cantik.

IMAG1977

DSC00446

DSC00447

DSC00449 copy

IMAG1983

Singgah di Mesra Mall, Kerteh sekejap. Nak pergi beli barang sikit kat Bodyshop dan makan Apple donut. Terkadang terfikir, kami ni datang tuk bercuti atau sukarelawan mangsa banjir? Hahahahahaha…….. Orang-orang lama cakap, menyelam sambil pakai google. Kihkihkih…..

Alhamdulillah…..kami selamat sampai di Bandar Kemaman atau basecamp sekitar jam 09.00 malam lebih.

Kami membuat pengurusan diri di surau berdekatan. Kembali ke basecamp tuk turunkan barang dari lori yang membawa barangan bantuan.

Bersambung esok…….. Malam ni, kami bermalam di pejabat Tuan Haji………….

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...