Sunday, May 31, 2015

--- Annapurna Base Camp 3 ---

*Gambar disnap menggunakan 2 kamera, A77 dan HTC 1 Max. So akan kelihatan 2 perbezaan kualiti. Harap maklum.

31 Mei 2015… Subuh seawal jam 4 pagi, menjadikan kami kena bangun awal. Sambil tu buat pengurusan dan kedengaran, ‘breakfast ready’. Selain itu, memang niat bangun awal nak tengok view. Alhamdulillah….superb. Masya-Allah…!!! Wajib bergambar.

Macam biasa, kemas-kemas barang. Barang yang nak diberi potter akan dimasukkan dalam beg yang telah disediakan. Pagi ni kami saksamakan berat beg tersebut sebab semalam salah satu beg potter terlebih berat. Kesian…

IMAG2862 copy

IMAG2863 copy

DSC04946

IMAG2865

IMAG2866 copy

IMAG2868

IMAG2867

Meneruskan pendakian… Jangan dok leka sangat bergambar. Nanti tak sampai. Jerol cakap, hari ni kita target Sinuwa. Mesti ada yang tanya,’aku ni tak baca tentatif program ker?’ Aku baca tapi aku tak simpan dalam otak. Hahahahaha… Sebab tak simpan? Kalau aku ingat, pastu tetiba tak sama macam tentatif, nanti aku mental. So, better go with the flow.

Masa on the way turun tu, aku nampak ada jeep ada kat sini. Oooooo…..memang ada transport la untuk ke sini. mudah la macam tu. Sebenarnya on trek semalam, memang ada jalan 4x4 pun. Hahahaha… So pada mereka yang nak mudah, boleh datang Landruk ni guna jeep. Jimat masa. Hihihihi….

DSC04953

DSC04954

DSC04955

IMAG2871

IMAG2872

DSC04957

DSC04959

DSC04966

DSC04967

DSC04968

IMAG2873

IMAG2874

DSC04960

DSC04965

DSC04971

DSC04973

DSC04975

Disebabkan pemandangannya begitu superb, aku memang tak henti-henti snap pic view. Hihihi…

Perjalanan menuju ke New Bridge hanya mendatar sahaja dan melalui sungai di tepinya sambil melayan pacat. Mmmm…ingatkan pacat kat Malaysia jer.

Satu jam setengah dari Landruk, kami tiba di New Bridge. Mulanya,  masa dok buat research tentang ABC, aku ingatkan New Bridge ni merupakan nama jambatan gantung. So aku dah membayangkan kegayatan yang bakal aku lalui.

Then, when aku dah sampai sini, rupanya New Bridge adalah check-point / area / kampung / lokasi. Jerol kata, ada banyak lagi jambatan kat depan sana. Huhuhuhu…..

Cantik-cantik bunga kat sini. Pandai diaorang tanam.

New Bridge juga merupakan last point air mineral botol di jual. Bermakna,  tiada lagi air mineral dalam botol di atas sana. Kalau nak beli, beli sekarang. Habis tu, macam mana nak minum? Haaaaaaa….ada bekaskan? Isi dalam tu. Samada tadah air bukit atau beli di guest house yang bakal dilalui kelak. 1 liter = Rs 100. Lagi tinggi, lagi mahal.

DSC04977

DSC04978

DSC04979

DSC04984

DSC04985

DSC04986

DSC04988

DSC04992

DSC04993

DSC04998

IMAG2877

DSC04999

Lepas dari bridge ni, trek akan mendaki dan agak panas. Hmmm…

Ikutkan, kami tak melalui trek yang ada jambatan (gambar di bawah) ini. Tapi disebabkan ada tanah runtuh yang memusnahkan trek tersebut. Nasib baik ada orang kampung yang beritahu. Walhal, baru 3 minggu lepas, Jerol bawa masuk first group. Kuasa Allah…

Fyi, terdapat tumbuhan ganja yang tumbuh liar disekitar hutan ini. Bukti ada dalam gambar di bawah. Kihkihkih…

DSC05002

DSC05003

DSC05004

DSC05006

DSC05007

DSC05010

Elok-elok trekking, tetiba kedengaran bunyi loceng dan muncullah segerombolang keldai yang sedang menuruni bukit. Kami plak dalam posisi menaik. Bayangkanlah keldai nak turun tangga. Trek plak tak besar. Kita plak nak kena rapat ke dinding. Aku nyaris jatuh tebing punya la nak elak keldai. Kita takut kena sepak apabila dia terkecut.

Apa motif keldai-keldai ni? Haaaaaaa…. Pelbagai fungsi keldai ni. Antaranya membawa kepingan batu yang telah dipotong untuk pembinaan samada tangga ataupun rumah.

Kami juga berselisih dengan penduduk tempatan yang menjadikan keldai ni sebagai transport mereka selain membawa barang. Hihihi…

DSC05011

DSC05017

DSC05022

DSC05023

Alhamdulillah…perjalanan hari ini berjalan lancar. Owh…masa kat New Bridge, kami berselisih dengan pendaki mat salleh yang turun dari atas. Eh…! Semalam masa kat pendaftaran, kata tak ada pendaki selain kami. Ni tetiba ada. Haish… Permainan apakah ini?

Sebelum jam 11 pagi, kami dah tiba di Jhinnu, 1760 meter (kurang 3 jam pendakian). Ketibaan Jerol dan aku disambut mesra oleh tuan tanah, kami dijamu dengan air limau sejuk (welcoming drink). Waaaaaa…..hilang dahaga. Ni disebabkan owner guest house tu mengenali Jerol. Huntung la. Potter pun dapat air. Anjing di sini pun suka nak mesra-mesra dengan pengunjung. Haish… Macam kucing.

Hasil perbincangan antara Jerol dan Fadi, lunch kat sini. Jika nak extance ke next guest house, jauh lagi.

Potter akan bawa buku menu dan buku order. Nasi goreng dan air teh. Yes…kali ni tak ada sayur. Licin makan. Suhu agak sejuk walaupun matahari terik. Harga nasi goreng? Mmmmm….. If  I’m not wrong, Rs 250. Air teh pula bergantung pada saiz pot.

Sambil makan, ada suara mencadangkan bermalam di ABC, 2 malam. Aku ON jer. Lagi suka kot.

Lepas makan, kami lepak sambil tertidur kejap. Tidur-tidur ayam. Sambil tu update status pesbuk dan instagram. Canggihkan sini. On trek pun ada line. Heaven sangat.

IMAG2886

DSC05027

DSC05029

IMAG2888

IMAG2891

IMAG2892

Jam 12.30 lebih, kami trekking semula… Menurut organizer, dari segi masa, sangat ok. Tak laju dan tak lambat. Just nice. Selepas Jhinnu ni, kami akan mendaki lagi secara zig zag bertangga batu dan panassssss. Haaaaaaa…….

Tapi jangan risau. Dengan adanya wifi sepanjang trek, anda tidak akan bosan. Hahahahaha…

DSC05030

DSC05033

DSC05035

DSC05039

DSC05040

Gambar di atas menunjukkan pekerja pembinaan sedang mengetuk batu untuk disusun sebagai dinding bangunan atau rumah atau guest house yang sedang dibina.

Tiba di Chhomrong jam 2 petang (Panorama Point Lodge & Restaurant). 1 jam setengah pendakian dari bawah tadi. Alhamdulillah… Dapat lagi minuman free masa sampai sini. Hajat nak berehat jer. Tapi disebabkan Jerol yang femes ni, maka dapat lagi rejeki. Sedap la air teh limau diaorang nih.

Kegigihan dan kesungguhan Rina mendaki begitu memberi semangat kepada aku untuk tidak mengalah. Dari first day trekking, Rina, walaupun penat tapi dia tidak mudah putus asa. Selain itu, dia juga seorang yang open minded. Can shared anything with her. Dia juga ada story tentang Amin dan Pobe. Dia kata, walaupun mak dia macam tak berapa nak bagi, tapi tawakal jer. Dia juga tidak menyangka akan dapat mengharungi pendakian sejauh dan setinggi ini. Harapan beliau dapat menyelesaikan pendakian ini hingga ke ABC dengan jayanya. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… #idola .

DSC05041

IMAG2897

IMAG2899

DSC05042

DSC05043

DSC05044

DSC05049

DSC05050

DSC05051

DSC05052

Jika tadi di New Bridge ada larangan berkaitan penjualan air mineral dalam botol, bermula dari Chhomrong pula, semua pelawat diminta menghormati tuntutan agama Buddha yang melarang memakan daging. Maka sebarang unsur makanan daging tidak disyorkan. Kalau bawa keluar makan juga? Makan senyap-senyap la. Jangan korang tayang or letak atas meja luas-luas. Mmmmm…

Setengah jam menunggu orang belakang dan berehat sambil re-fill air minum, kami pun meneruskan perjalanan. Re-fill air sepatutnya Rs 100, tapi dia kira cincai jer. Member punya hal. Thanzz bro…!!! Ok, check point selepas ini ialah Sinuwa iaitu destinasi perhentian untuk bermalam malam ini.

Chhomrong ni merupakan kawasan guest house paling luas dan banyak. Selain guest house, ada juga rumah penduduk kampung. Terdapat juga penanaman padi dan kebun-kebun sayuran yang diusahakan sebagai sumber makanan. Guest house di sini cantik, bersih dan indah dengan bunga-bungaan. Rasa macam nak dok lama jer sini. Hihihihi…

Menurut info juga, terdapat mat salleh yang datang sebagai volunteer. Antaranya menjadi guru. Mereka akan berkhidmat disekolah-sekolah berdekatan. Penyebaran agama pula rasanya kurang berjaya sebab aku tak nampak gereja di sini. Baguskan mat salleh ni.

Dari Chhomrong, boleh kelihatan Sinuwa di lembah sana. Haaaaaa…untuk ke lembah sana, maka kena turun dan naik semula. Perjalanan menuruni lembah ini memang mental sebab bertangga batu. Turun pula, bukan turun sikit. Tapi turun yang banyak. Apa pun, sila hadapi dengan tabah ok. Tak peluh sangat sebab suhunya tak panas sangat.

IMAG2903

IMAG2904

DSC05053

DSC05054

DSC05055

DSC05057

DSC05058

DSC05061

Trek menuruni tangga berbatu ini berakhir di sebuah jambatan gantung yang panjang. Selepas jambatan ini, kami akan mendaki lembah ini pula untuk sampai ke guest house area Sinuwa. Sebenarnya ini pun dah Sinuwa, cuma nak ke guest house yang ditujui.

Owh… sebenarnya hujan turun agak lebat masa kami menuruni trek di Chhomrong. Kami berhenti di sebuah kedai untuk pakai baju hujan sambil menunggu Rina, Daya dan Fadi. Daya mengalami sedikit injured di lutut dan tapak kasutnya yang sudah tertanggal. Berguna juga akhirnya baju hujan ala-ala Jedi nih. Adalah sangat penting untuk tidak basah dalam trekking menuju ke ABC ni. Kalau kat hutan Malaysia takper la. Sini dah la sejuk, korang nak trekking dengan baju basah? Silakan. Huhuhuhu…

Untuk info, di kedai yang berhenti tu, menjual pelbagai jenis barangan. Termasuklah kasut hiking brand TNF. Rasanya tak ori.Tapi kalau kecemasan boleh la.

Hujan yang turun bukan hujan biasa. Ia beserta dengan ketulan ais. Hujan batu la maknanya. Hahahaha… Kami berjalan dalam hujan tu sehingga kami sampai di Real Sinuwa Cottage & Restaurant. Kami sampai jam 4 petang. Hujan juga berhenti ketika kami tiba.

IMAG2907

IMAG2908

IMAG2909

Di Sinuwa ni kami bertemu dengan seorang pendaki dari Singapura. Seorang diri bersama dengan potternya yang agak kerek. Menurut beliau, sepatutnya beliau dalam group yang ramai tapi atas reason yang sama seperti kami itu gempa, semua cancel. Dia gigih mahu meneruskan misi walaupun seorang diri. TAHNIAH…!!!

Aku dan Jerol naik ke atas untuk bertanyakan harga guest house. Hasrat di hati, jika di atas, pemandangan akan lebih superb. Kami tidak putuskan lagi. Kami turun bertanyakan di bawah. Kami membuat perbandingan dari segi bilik dan harga.

Guest house di atas, kami dapat harga Rs 500 untuk 3 bilik, 5 orang. Bawah kami dapat Rs 600. Kami pilih bawah kerna kondisi biliknya lebih baik. Hihihihi… 1 bilik kelamin, 1 bilik lelaki dan 1 bilik perempuan.

Pengurusan diri. Mandi? Yup…..tetap mandi. Jangan takut sejuk. Tapi airnya memang sejuk. Lepas mandi tu feeling much better. Sambil tunggu malam, kami lepak-lepak luar sambil menikmati view dan baca buku merang dan bergambar. Macam-macam posing cuba dilakukan demi mengekspresskan kegembiraan dan kedamaian alam. Lawak…!!!

DSC05062

IMAG2911 copy

IMAG2916 copy

IMAG2917 copy

IMAG2918 copy

IMAG2920 copy

IMAG2921 copy

IMAG2922 copy

IMAG2923 copy

Potter dah siap ambil order untuk makan malam.

Caj hand-phone dan power bank. Bayaran Rs 150/gajet.

Alhamdulillah…kami dapat selimut tebal dari pihak guest house, percuma. Kalau season biasa, dikenakan caj.

Di Sinuwa ni suhunya lebih sejuk berbanding sebelum ini. Tidur malam lebih mencabar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...