Sunday, May 3, 2015

--- Twin Peak, training for ABC ---

Starting point : Bukit Fraser

Ketinggian : 1505 meter

Trend yang selalu dilakukan ialah gerak jam 12 malam, then berhenti mana-mana tuk tidur. Atau sampai sana pagi tidur sekejap sebelum memulakan pendakian. Yup….aku pun dulu-dulu dengan rakan-rakan, memang cenggitu. Tapi sekarang bila dah tua ni, rasa dah malas nak follow that trend. Penumpang rileks, driver yang penat.

Just pendapat. Gerak lewat malam. Tak cukup tidur or rest. Esok pepagi nak cergas mendaki. Fuuuhhhhh…..!!!

Tapi aku tidak menyatakan trend tersebut tak bagus. Its depend pada sesiapa sahaja. Macam aku cakap atas tadi, sebab faktor usia sekarang ni, so aku dah kurang ikut trend tersebut. Trend ni selalunya terjadi pada mereka yang masih bekerja sehingga petang or malam pada hari Jumaat. Maka, terpaksalah gerak malam. Settle masalahkan. Hahahahahahaha…..

Aku dan Amin bergerak ke Kuala Kubu Baru pada 2hb Mei, petang. Sesampai sana, terus shoot ke Fraser Hill tuk check in. Tapi malangnya, full. Aku pun tak sangka ramai pula orang this weekend. Lepas 30 minit pusing-pusing, kami turun ke KKB untuk check in. Ada la jumpa 2 hotel. Hotel satu, feeling tak best. Go to next, ok la.

03 Mei 2015…   Awal pagi dapat mesej dari group yang diaorang dah sampai Fraser Hill. Aku sambung tidur.

Bangun Subuh. Cergas bersiap dan check out. Drive ke Fraser Hill. Alhamdulillah…selamat sampai sana sebelum jam 9.00 pagi.

Shake hand dan berkenalan dengan team mate ABC. Jumpa leader (Fadi) dan bergerak menuju starting point. Owh…klik di sini untuk lihat entry terdahulu masa aku mendaki sini.

DSC04480

IMAG2594 copy

DSC04493

DSC04497

DSC04498

DSC04499

DSC04500

Semua berkumpul dan mendengar taklimat dari Along Fadi. Menurut info dari Kak Sha, diaorang semua ni berlatarbelakangkan profesional (kerjaya). Ada doktor, akauntan, bank, setiausaha dan pelbagai. Ada juga yang bukan Malaysian. Maka, overall speaking London la. Mujur ada Kak Sha and Amin yang fluent dalam Bahasa Inggeris. Tidak la mak ni krik…krik…bila diaorang bercakap. Hahahahaha…gurau jer k.

DSC04505

DSC04510

DSC04511

DSC04512

DSC04514

Trek Pine Tree Hill dan Twin Peak ni tidaklah sukar sangat. Treknya tidak banyak berakar-akar. Turun naik pun just santai-santai jer.

Cuma ada satu jer yang pacak pun masa nak sampai Pine Tree Hill. Itu memang nak kena guna tali. Tali pula memang dah ada situ.

On the way tu, ada 2 3 kali kami berhenti berehat. Ada juga yang tahap stamina tinggi. Tak nak berhenti banyak sangat. Hahahaha…

Sepanjang trek, telah disediakan info-info tentang hutan ini. Tak perlu google. Baca jer di papan-papan tanda.

DSC04516

DSC04518

DSC04519

IMAG2596

IMAG2597

DSC04522

DSC04526

DSC04529

DSC04530

DSC04532

DSC04533

DSC04534

DSC04535

DSC04539

3 jam berikutnya, kami pun sampai Pine Tree Hill (1448 meter). Tanda sampai ialah trek yang pacak dan bertali. Tengok gambar. Then, ambil kiri. Tak jauh pun. 2 3 langkah, sampai la Pine Tree Hill.

Bergambar-gambar.

Owh… selain kami, ada lagi pendaki-pendaki lain. Ada juga pendaki yang mendaki bersama keluarga. Meriah la trek.

DSC04538

DSC04542

DSC04545

DSC04548

DSC04550

DSC04555

DSC04557

DSC04559

Kami meneruskan perjalanan menuju ke Twin Peak, 1505 meter (13:11). Perjalanan mengambil masa kurang dari 1 jam. Treknya pun santai jer.

Rehat hampir satu jam gak di puncak. Segala makanan yang ada dalam beg, dikeluarkan. Hihihi…

DSC04562

DSC04564

DSC04565

DSC04566

IMAG2604

IMAG2607

DSC04568

DSC04571

DSC04576

IMAG2609

DSC04579

IMAG2610

DSC04581

IMAG2613

DSC04583

DSC04584

DSC04587

DSC04588

Dalam perjalanan pulang, hujan turun. Tidaklah lebat sangat. Fadi minta aku dok depan. Pesannya, jangan laju sangat. Tapi 3 pendaki belakang aku ni memang laju. Hahahahaha…rehat pun tak nak lama-lama sangat.

Tertinggal jauh sedikit pendaki-pendaki yang dibelakang. Ada juga yang injured. Normal injury.

Hampir jam 6, semua pendaki sampai. Beza hampir sejam gak la. Yang penting, semuanya selamat.

Kami buat pengurusan diri di masjid dan bergerak pulang.

DSC04590

IMAG2616

IMAG2618

IMAG2620

DSC04593

Katanya KeReX sedang bercamping kat Sungai Chiling. Rasa nak singgah gak tapi hari pun dah lewat. Sempat jumpa __________________ (sorry tak ingat nama. Alaaaaa yang muka macam Hazama tu) dan aweknya kat Fraser Hill.

2 comments:

  1. Nak tanya total journey makan masa berapa lama yek ?

    Ascent = H?
    Descent = H?

    Rest in between ?

    Plan nak pergi sendiri this comming weekend :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak jogging, kurang 3 jam pergi balik......

      Kalau awak berlari, kurang 2 jam pergi balik......

      Selamat maju jaya....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...