Wednesday, October 18, 2017

--- Mersing Island Hoping ---

Sebelum nak start menulis, ku ucapkan selamat menyambut Pesta Cahaya kepada kaum India di seluruh tanah air yang tercinta ini.

Rencananya nak balik kampung cuti umum ni tapi disebabkan tiket ETS dah kehabisan stok maka mereputlah di Mersing ini. Otak dah fikir aktiviti sebab Khamis pun aku dah mohon cuti. Yes..... Shima. Aku terus whatsapp Shima bertanyakan tentang pakej island hoping. Ok, ada katanya. Aku terus booked untuk join.

Pergi ngan siapa? Lone ranger jer. Mudah rasanya.

Seperti yang ditawarkan oleh Shima, Bluewater menawarkan 2 pakej. Day trip dan trip 2 hari 1 malam. Bezanya cuma kemudahan penginapan jer. Harga juga berbeza la bila dah ada hotel.

Selepas dah deal untuk join this activity, aku terus di add ke dalam group whatsapp. Kata Shima, mudah nak salurkan maklumat. hashtaq katanya.

Seperti yang telah diberitahu dalam group, kami semu diminta utuk berkumpul di depan office atau kaunter pada jam 7.45 pagi. Alhamdulillah....aku paling awal. Yeaahhhh...amat jarang-jarang aku ni datang awal. Hahahahahahahahahaha....

Dalam group ada yang masih bertanya nak parking di mana? Parking berbayar atau tepi jalan? Ada juga yang bertanya, kasut perlu atau tidak? Hahahahahahahahahaha....... Aku tengok untie yang dalam Kaunter 13 tu dah tak keruan. Mungkin dah tunggu terlalu lama kot. I dont no.

Apapun....jarum jam terus bergerak tanpa halangan. Hampir jam 8.30 pagi, bot baru nak merapati jeti. Ok, semua dah tak sabar nak ber island hoping. Jom......

2 buah bot meluncur laju di atas ketenangan laut menuju ke 'pulau rahsia'. Katanya, kami akan breakfast di sana.

Maklumat tambahan


Sambil meluncur laju, kami punya pemandu bercerita tentang pulau-pulau di sekitar sini. Dalam masa yang sama, ada pelancong-pelancong yang bertanya soalan. Rasanya Pulau Aur paling banyak ditanya. I was suspen why people keep asking about Pulau Aur?  Ada apa di pulau tu? Satu lagi tentang Cikgu Mat. Who Cikgu Mat? Mmmmm....mungkin saudara mereka kot. I guess.

Takper.....mungkin itu yang sentiasa bermain-main difikiran.




Kurang 15 minit perjalanan, kami pun sampai ke 'pulau rahsia' yang diperkatakan. Pulau kecil ini sebenarnya berada di antara Pulau Seri Buat dan Pulau Sembilang. Yeaaa.....cantik pulaunya. Kecil dan comel. Hahahahahahaahahaha.....

Mandi manda...

Pulau Rahsia






Pulau Sembilang





Hampir sejam di pulau rahsia, kami di bawa pula ke kawasan hutan bakau. Sikit jer masuk dalam hutan tu. Seterusnya, kami di bawa ke suatu teluk berdekatan dengan Batu Layar. Masih dalam Pulau Seri Buat.

Kami breakfast dan kemudian akan meneruskan dengan aktiviti mendaki.







Batu Layar



Pendakian tidak memenatkan sangat. Just lite-lite jer. Rasanya peluh pun tak sempat. Cuma ia agak curam. Tali disediakan bagi membantu para pendaki. Jangan risau.








Boleh pergi sampai hujung. Ada track









Mandi manda lagi

Di sini anda boleh buat terjun tiruk. Abang guide ada untuk menunjukkan cara. Kedengaran abang bot menyatakan, hati-hati kerana arus di bawah agak kuat.

30 minit lebih kurang, abang bot dah panggil naik sebab nak ke lokasi seterusnya. Alhamdulillah....cuaca hari ini cerah walaupun ada sedikit awan hitam. Semalam, sebelum setuju untuk join, aku dah tengok meterologi. Hahahahaahhaahha....

Tahukah anda, Pulau Seri Buat dan Pulau Sembilang berada di dalam negeri Pahang. Aku pun baru tahu sebenarnya. Selama ini, aku mati-mati ingatkan ia dalam negeri Johor. Mmmmmm.....

Pulau Hujung adalah destinasi seterusnya. Di sana nanti kami akan lama sedikit kerana makan tengah hari. Dalam perjalanan menuju ke Pulau Hujung, kami melintasi Pulau Harimau, Pulau Mensirip dan Pulau Rawa.





Pulau Harimau pernah viral seketika dulu. Tapi kini ia tidak lagi dibuka kepada para pelancong. Pulau Rawa? Hanya kepada yang berpoket tebal. Hihihihi.....

Pulau Harimau



Pulau Mensirip




Tiba di Pulau Hujung. Pasirnya putih. Cantik... Asal nama pulau ini ialah Pulau Babi Hujung. Selesai makan tengah hari, aku tidur di bawah teduhan pepohon nan rimbun. Tenang.....

Bangun tidur dapati ada dua orang terkena duri landak laut. Hmmmmm........ Ceritanya panjang kalau nak story.

Si A ni selepas bermandi manda, rehat kepenatan sambil mengadu kakinya sakit. Dia cerita la yang masa dia mandi-mandi tu terpijak apa benda tah warna hitam. Agak lama la di berehat sambil mengusap-usap bahagian yang terkena tu. Rasa sakit tu bukanlah sampai mengerang. Cuma rasa tidak selesa. Sejam gak la berlalu.

Datanglah Si B yang meruapakan sahabat kepada Si A. Bertanya, lu naper bro? Si A ni pun ulang cerita sepertimana di story pada Si c, Si D dan Si E. Pengulangan cerita sebijik macam kaset. Sama. Si B ni apa lagi, terus bagi petua-petua untuk menghilangkan kesakitan tersebut. Dalam pada itu, guide, pergi menyelam  untuk mendapatkan si landak laut tu. Kiranya nak bawa landak itu sebagai subjek dalam kes ini. Maka masing-masing yang berada di sekeliling berbisik-bisik sambil menyatakan apa sahaja dalam konteks pengetahuan mereka yang sedia ada.

Si B pun mendapatkan kayu. Katanya, untuk menghilangkan atau mengeluar mata duri landak itu adalah dengan mengetuk pada bahagian tersebut dengan kuat untuk mematikannya. So, nanti akan keluar darah sedikit tanda bahawa mata itu terkeluar dan sembuh. Kata Si B lagi, kalau klinik ni, 3 hari beb ko tak boleh jalan. Jika ketuk guna kayu, sakit sekali jer, lepas tu malam ko dah boleh berlari.

Entah macam mana, Si B nak berjalan ke belakang, tetiba dia plak terpijak landak tu yang diletakkan di atas pasir sebagai tontonan umum tadi. Adooooiiiiiii....tadi dia dok rancak bagi tips-tips rawatan, alih-alih dia juga kena. Memang lawak. Kayu yang dia ambil akhirnya diketuk pada kakinya sendiri. Alhamdulillah kaedahnya berjaya. Cuma Si A ni jer belum selesai. Mungkin dah terlalu lama.

Walaupun aku ketiduran tapi aku boleh tahu story ok. Hahahahahahaha....










Destinasi terakhir ialah Pulau Besar ( asal Pulau Babi Besar). Sebelum ke Pulau Besar, kami sekali lagi bersnorkeling di Pulau Tengah atau nama asal Pulau Babi Tengah.

Di Pulau Besar ini, kami banyak habiskan masa untuk membuat pengurusan diri dan berjalan.





Pembangunan yang rancak




Pulang ke jeti dan destinasi masing-masing.

Kesimpulan daripada trip ini, ia biasa-biasa sahaja. Tapi bagi mereka yang sangat-sangat suka sukan aktiviti air seperti snorkeling, dicadangkan untuk menyertainya.

Berikut adalah route map island hoping untuk rujukan kalian. Harga trip sekitar RM 17x.xx / head.


Owh...hampir terlupa. Aku ada nampak mamat ni pakai t-shirt 'pulaukita'. Agak familiar. Satu lagi ialah 'lek lek jee'. Kalau tak salah, mereka pernah buat program di Pulau Aur satu ketika dulu. Cuma aku tak tahu mereka ini merupakan satu organisasi or what. Nak tahu, google sendirilah ye. Hahahahahahahahahahahahahahaha....... #pulaukita #leklekjee #pulaukitaleklekjee

4 comments:

  1. rupenye pura2 tido!!kami ingat abg photografer tido setelah menikmati bekal lauk ayam

    ReplyDelete
  2. The silent one not that 'silent' tho.
    U missed the telur n ayam jatuh story. 😂

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...