Sunday, March 14, 2010

---iMpian mEngelilingi pUlau aUr---

02.03.2010
sEmpena ke datangan guru baru, Cikgu Izam mencdgkan agar mengelilingi Pulau Aur lepas skool. bUkan berjalan kaki tetapi naik 'lopek'.

Photobucket
Lopek yg dinaiki 5 orang

tiMe 3 petang ni berkumpul di kedai Kak Ngah. tEruja nya sbb dpt peluang keemasan ni. aT least dpt la aku snap pic Pulau Aur dari angel lain. sEterusnya ade la sesuatu tuk di updatekan dlm blog kelak.

sEmua dah siap. aKu cam biasa camera xleh tinggal. wAlaupun takut kena air masin, tp segala perlindungan dah siap. pAling penting life jacket. xreti berenang maaa...

dEstinasi pertama ialah bersnorkling di Pulau Lang. mMmmm...sound great. tErnyata guider kami sangat arif tempat2 yg menarik. mEnurut beliau ini adalah antara kawasan snorkeling paling cantek dan menjd tumpuan pelancong. di Pulau Lang ni kami mandi manda sambil snorkling. sErius shit, mmg cantek giler pemandangan dasarnya. bAtu karang dan ikan2 sungguh cantek. sAmbil snorkeling sambil berjaga2 takut ader jerung melintas. hAhahaha....

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Semua gambar atas ni menggunakan kamera Olympus yg water proof tu. Camera man ialah guider kitaorg k. cAmera aku xdpt la masuk air. kAlu masuk air jahanam ler...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

kAt Pulau Lang ni lah terletaknya rumah api. pEluang ni tidak ku sia2kan dengan mengabil beberapa keping pic pulau ni dari angle yg lain dari sebelum ni. lAyaannnnn beb...

dAh penat bermandi manda kami ke lokasi seterusnya. kAmi melalui Teluk Sebukang. dAlam episod yg lepas, kami pernah trekking ke telok tersebut. dAlam mengeliling itu ader lokasi di mana batu2nya membentuk sesuatu. aNtaranya bentuk 'kura2' dan 'biawak hendak turun laut'. tApi xder pic sbb susah nak ambil. bOt bergoyang dan air selalu memercik. kAng terkena camera maaaa....

sEterusnya kami singgah di jeti Kg Teluk Kepayang.

Photobucket

Photobucket
Pelancong yg sedang bercuti bersama2 kami

Photobucket
Belajar teknik apungan

Photobucket
Pemandu pelancong kitaorg

Photobucket
Batu karang tepi pantai

Cetek jer sbb time tu air surut. sO boleh la berenang2...

Photobucket
Snap dari atas jeti. Anak2 ikan

Photobucket

Photobucket
Bawah jeti

Photobucket
Berlari ke hujung jeti

ok2, sudah2 la mandi tu oi. pUlau ni xhabis pusing lagi ni. pElayaran di teruskan lagi.

Photobucket

Photobucket

sAmada nak percaya atau tidak, di belakang Pulau Aur ni terdapat sebuah pulau kecil yg di kenali Pulau Pinang.

Photobucket

pElayaran kami makin lama makin mendedahkan kami pada laluan angin Laut China Selatan. laUt yg tadi tenang mula berubah wajah. pErcikan air makin kuat. pUnggung terasa sakit takkala lopek dilambung ombak. pErasaan ku dah lain macam. dAlam hati ku 'cepat la sampai. boleh ke harungi laut bergelora mcm ni? lopek ni kecik jer'.

Photobucket
Laluan perjalanan kami

gUider kami akhirnya tersedar. uNtuk mengelakkan tajuk paper 'LIMA MAYAT TERAPUNG2 DI JUMPAI DI PULAU AUR', maka dia pun buat U-turn. fUhhh!!! lega giler. dLm perjalanan pulang, kami sempat lagi ke Pulau Dayang untuk snorkeling di sana plak.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

wAlaupun kami tidak berjaya pusing keseluruhan pulau, namun hari ini punya pengalaman sudah memadai.
~~~end~~~

12 comments:

  1. Waaa............. Kagum=)


    JOM join Geng blOgger. Best! And bley pOpularkan ur blOg, dpt earning byk dari nuffnang =)

    Klik je http://www.gengblogger.com/?ref=gadisterbilang

    ReplyDelete
  2. akn dtg pulau aur ini..next may 2011..=)

    ReplyDelete
  3. masih aktif kah blog ni...seronok baca psl pulau aur ni... tga mencari2 pulau utk pergi bercuti menenangkan fikiran... n mencari2 maklumat cane nak pergi..harap dapat share info . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup....masih aktif...depend on story...ada bahan, akan dimasukkan dalam blog... hihihihih

      Delete
  4. Hahahahahahahahahah cantik gambar semua ni. Terutama guide yang hensem dan sado Hahahahahahahahahah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...