Friday, December 24, 2010

--- piNe tRee hiLL ---

Tak tahu nak mula camno tuk log kali ni. Perasaan tu berbaur gumbira dan sedikit kuciwa gi tu. Semangat berkobar2 masa sebelum sampai puncak Pine Tree Hill dan Twin Peak. Tapi bila dah sampai, mmm.....hampeh. Hampeh sedikit je la. Still banyak lagi perasaan happy2 tu.

Oklah, baru2 ni aku dan teman2 join KereX ke satu xpdc. Nak nek gunung Pine Tree Hill dan Twin Peak. Info yg diperolehi mengenai gunung ni mmg superb. Ada yg kata pemandangannya mcm iklan Mild Sevent yang dipenuhi pokok2 pine. Tentu la teruja bile dgr kan. That y semangat.

Selain itu lokasinya yg berada di Fraser Hill membuatkan keterujaan itu semakin kuat. XPDC ini adalah latihan tuk peserta2 KeReX ke Chamah Ulu Sepat. Berikut adalah line-up yg ke Pine Tree Hill ni :-

- Wan (leader)
- Hakim
- Chaer
- Aiman
- Herry Potter
- Ija
- Farah bah
- Ru
- Lin
- Qabil
- Salleh (adek Qabil)
- Fifi aka Haffizi
- Bino
- Aizat (Bino's younger brother)
- Uder
- Fitri
- Wani
- Shahrul
- Lin
- Zaf
- Nas
- Chong
- Ahmad Chong


20 Dec 2010

Tempat berkumpul mcm biasa kat PPP UTeM. Ketua kata kumpul jam 9, tp masing2 xtepati masa maka bas pun bergerak sekitar jam 10 mlm lebih.

Berhenti makan serta ambil Wani dan Farah kat R&R Dengkil then meneruskan perjalanan.


21 Dec 2010

Kami tiba di Fraser Hill jam 5 pagi setelah hampir sejam melalui selekoh2 maut ketika menuju ke sana. Alhamdulillah, kami selamat sampai.

Kami terus ke Masjid Sultan Mahmud Bukit Fraser. Sementara menunggu azan Subuh, team masak2 dah memulakan operasi sarapan mereka. Pantas gi tuuuu.....

Selesai solat, kami mula bersiap2 tuk trekking. Trekking hari ni freebody jer tau. Bino jer yg gagah perkasa bawa beg sbb dia bawa barang tuk lunch kat atas nnt. Pagi tu Bino cam emo sikit la. Mana taknya, yang lain makan sedap2 dan senang, tp dia sorang jer kemas. Hehehehe.... sorry Bino.

Suasana pagi kat Fraser Hill ni very best dowww... Sejuk dan nyaman. Rasa macam dok kat negara orang puteh gi tu. Pagi tu hujan renyai2 sekejap. Embun jer tu.

Jam 8.33 kami ambil group foto dan terus gerak. Bukan berjalan k tapi nek bus. Tapi depan tu jer la. Macam xrasa nek bus pun. Hahaha.... Ini kerna bus xboleh nak hantar sampai ke pintu trail berikutan jalan2nya yg tidak mengizinkan bus melaluinya. Maka terpaksa la berjalan.

Photobucket

Jom jalan2 cari makan. Dingin sejuk membuatkan perjalanan kami tidaklah berpeluh sgt. Feeling best2 jer. Ada kabus2.

Photobucket

Pine Tree Hill Trail merupakan antara beberapa trail yang terdpt di Fraser Hill. Seni bina English menjadi lambang identiti Fraser Hill seterusnya merupakan antara tarikkan pelancong ke kawasan berhalwa sejuk ini. Berbanding Cameron Highland, Fraser Hill ternyata lebih baik dari segala perkara.

Photobucket

Photobucket

30 minit berjalan, kami pun sampai di pintu gerbang Pine Tree Hill Trail. Sempat bergambar sebelum meneruskan perjalanan untuk ke puncak.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Di permulaan trail, terdpt sebuah 'hut' yang dibina bagi penyebaran informasi kepada pendaki/pelancong. Seterusnya kami mula menuruni tangga2 kayu dan tangga2 batu. Letih gak la turun tangga ni. Ader lagi 3 hut otw ke bawah termasuk sebuah dah roboh. Hehehe....

Photobucket

Trail ni tidaklah sesantai yang diceritakan. Ponek ha nak sampai puncak gunung. 2 jam pendakian, kami sampai di sebuah campsite. Di campsite ini terdapat punca air di bawahnya. On track trail ni ader papan2 tanda yang memberitahu jarak2 dlm kilometer. Tapi mcm mengelirukan jer. Layankan ajer....

Photobucket

Campsite ni tidaklah berapa luas. Tapi kawasannya lapang. Boleh la tuk 10 org kalu nak selesa. Kami berehat sekejap kat campsite tu. 20 minit lebih kurang. Pastu sambung lagi pendakian dalam 30 minit tuk sampai puncak. Trail naik turun, naik turun maaaa.......

Photobucket

11.40 pagi kami sampai puncak Pine Tree Hill. Pemandangan cantek gak la. Dari situ leh nampak kawasan Fraser Hill dan Genting. Kat puncak ni agak panas. Tapi lebih hampa kerna xjumpe pun pokok pine. Arghhhh......

Photobucket

Kami rileks agak lama di puncak tersebut. Kemudian kami menyambung kembali pendakian ke puncak Twin Peak. Jarak antara 2 puncak ini lebih kurang 1 km dan mengambil masa kurang 1 jam.

Photobucket

Menurut sumber yang samar2, Twin Peak bermaksud '2 puncak'. Namun masa ketibaan kami di puncak tersebut, tidak kelihatan puncak yang satu lagi. Mungkin aku yg tidak tahu kerna kurang ilmu.

Di puncak Twin Peak ini kami membuat koktail dan makan pack lunch yang di buat pagi tadi. 30 minit menikmati keindahan pemandangan di atas puncak ni, kami pun bergerak turun. Perjalanan turun mengambil masa 3 jam lebih untuk sampai di pintu gerbang.

Photobucket

Photobucket

Macam biasa sebelum turun, kami akan bergambar sakan. Time ni macam2 posing dan gaya nak diperaktikkan. Paling wajib ialah 'gaya lompatan'.

Photobucket

Photobucket

Kami tiba di pintu gerbang semula sekitar jam 5 petang. Perasaan gembira tergambar di wajah masing2. Ye la kan, sape yg tak gumbira bila sampai bawah.

Photobucket

Kami berjalan kembali ke masjid. Plan asal nak bermalam di air terjun Jeriau tidak jadi. Memandangkan ianya agak jauh dan bus pun tidak mampu ke sana, maka kami memutuskan untuk bermalam sahaja di masjid dengan izin Tok Siak masjid tersebut.

Photobucket

Malamnya kami masak2 dan makan beramai2. Boleh plak time agih2 tu, rupa2nya xcukup. Mmmmm.....siannnnn...... Sian kat Wan sbb xdpt. Wan pun majuk. Korang la.....

Selesai makan, kami pergi jalan2 sekitar Fraser Hill.... Zzzz.....Zzzzz.....

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Kalau ke Fraser Hill, tak lengkap kiranya tidak bergambar di menara jam ini. Ini kerna ia merupakan mercu tanda Fraser Hill yang terkenal. Lokasi ini juga merupakan antara lokasi penggambaran filem lama lakonan Jamal dan Raja Emma berjudul Kekasih Awal dan Akhir. Tersentuh mak nyah.....auww...

Photobucket

Photobucket


22 Dec 2010

Macam biasa kami bangun tuk menyediakan sarapan pagi. Disebabkan bangun pun dah lewat, kami masak tengah hari sekali. Kemudian siap-siap untuk jalan2 lagi kat Fraser Hill ni lagi. Semalam suasana malam. Kali ni suasana siang plak.

Photobucket

Photobucket

Jalan bersungguh2.....

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Sambil berjalan-jalan, kami singgah di kedai centerahati. Nak beli something untuk orang rumah gi tu.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Bus bergerak turun pada jam 2 petang, mengikut jadual trafik yang telah ditetapkan. Kami sampai Melaka pada jam 9 mlm lebih.

Terima kasih banyak2 pada pengarah program iaitu Wan yang banyak berusaha tuk menjayakan setiap programnya. Sifat komitment nya amat2 baik.

~~~end~~~

6 comments:

  1. pehh ben..cto yg menarik ni..tp bab aku emo sket 2 xyah la publish..haha..tp ak ok je..g tuuu..

    ReplyDelete
  2. the real story maaa....baru la menarik gi tuuu.....tp kalu ko nak aku padam, as u wish....

    ReplyDelete
  3. best2! hehe woah dah ngantuk tdo dulu hehe.

    ReplyDelete
  4. hye...looking fr the entry bout ur entry "mgapai awan d puncak gunung tahan" tp tak bley bace..ngape eyh..??huuuu..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...! ye ker? boleh rasanya.... hihihihihihi....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...