Thursday, June 4, 2015

--- Annapurna Base Camp 7 ---

04 Jun 2015… Macam biasa, bangun pagi dan membuat pengurusan diri. Yup…hari ni kami akan turun meninggalkan ABC.

Rasa sedih? Owh…taklah. Naper nak sedih plak? Huhuhuhu… Perjalanan turun berjalan dengan lancar. Pengalaman sepanjang berada di sini tak mungkin mudah dilupakan. Ini antara pengalaman yang menarik pernah dirasai. Walaupun kami hanya berlima, kami suksess. Syukur.

DSC05329

DSC05331

DSC05332

DSC05334

DSC05336

DSC05338

DSC05341

DSC05342

DSC05343

IMAG3096

DSC05344

DSC05345

DSC05346

DSC05347

IMAG3099

Sesampai di kawasan bersalji, aku melancarkan rancangan aku untuk menanam buku Amran Fans ini. Haaaaaaa….memang dah niat, lepas baca, nak tanam kat sini. Ini selaras dengan pesanan Amran agar tidak meminjamkan buku ini pada mana-mana member. Hahahahaha…

Sukar juga nak cari lokasi untuk menanam buku ni. Ini kerana salji sudah keras macam ais batu. Tapi atas kegigihan, aku berjaya.

IMAG3101

Screenshot_2015-08-01-17-30-18 copy

DSC05350

DSC05353

DSC05354

IMAG3104

DSC05355

DSC05358

DSC05359

DSC05360

DSC05361

DSC05362

DSC05364

DSC05365

DSC05366

DSC05370

DSC05371

DSC05373

DSC05375

DSC05376

DSC05377

DSC05378

DSC05380

DSC05381

DSC05382

DSC05383

DSC05385

DSC05386

DSC05387

DSC05389

DSC05390

DSC05391

DSC05392

DSC05393

DSC05396

3 jam setengah, kami tiba di Duerali (10.37 pagi). Rehat sebentar sambil update status.

Ketika rehat, Ramhari menunjukkan kepada kami tentang sejarah Buddha. Beliau menunjukkan jelmaan Buddha yang terdapat pada batu di atas bukit sana. Boleh lihat gambar di bawah yang aku dah tunjukkan dengan anak panah.

Penemuan Buddha tersebut kata Ram, membuktikan bahawa Buddha lahir di Nepal, bukannya di India seperti mana yang diperkatakan. National Geographic pernah membuat dokumentasi tentang asal usul Buddha.

Kami pun macam agak kagum juga. Lukisan itu memang menyerupai Buddha.

DSC05398

DSC05400

DSC05401

DSC05402

DSC05403

Jam 11:50 kami tiba di Himalaya dan lunch di situ. Sejam kami berehat, kami menyambung kembali perjalanan turun. Jerol plan untuk bermalam di Dovan.

IMAG3112 copy

Jam 14:11 kami tiba di Dovan. Perjalanan turun kami ke Dovan ditemani hujan yang turun agak lebat.

Di Dovan ini juga kami berselisih dengan sepasang pandaki. Lelaki dari Lubnan manakala yang perempuan dari Monaco. Mereka sedang berteduh dari hujan di Dovan. Kami check in.

No wifi sebab cuaca mendung. Lepak sampai lebam sambil tengok tv malam tu. Cerita Sparkle. Esok sambung turun lagi.

Dalam banyak-banyak guest house, Dovan paling ok toiletnya. Bersih.

Owh…entah kali ke berapa, di Dovan ni diaorang ingat aku Nepalian. Then setelah dikaji, sebenarnya bagi orang Nepal yang pernah bekerja di Malaysia, mereka boleh kenal kita ni orang Malaysia. Yang dok sangka aku ni orang Nepal, adalah mereka yang tak pernah ke sana. So, cannot bezakan.

Masa kami tengah dinner dan layan tv, datang seorang mamat ni dengan fluent English, menegur kami. Dia tahu kami orang Malaysia. Dia menceritakan yang dia pernah bekerja di Malaysia. Bidang perhotelan. Kemudian dia bekerja di Singapore. Sekarang ni di sedang cuti dan balik sini. Dia mempunya kelulusan dalam bidang Pengurusan Hotel.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...