Wednesday, June 17, 2015

--- Gunung Rajah, last wishlist ---

Anjuran :

Malaysian Outdoor and Nature Lover ( MONeL ) & Outdoor Gateway

Tarikh trip:

13 ~ 14 Jun 2015

Pengurusan oleh :

Arep & Faiz

*Entry kali ni, gambar turut disumbang oleh Abg Zul. Lawa gambaq dia…

Gunung ini berketinggian 1684 m (dpl). Terletak di dalam daerah Bentong, Pahang Darul Makmur.

Ok, untuk trip kali ni disertai oleh 42 orang termasuk organizer. Telah disusun oleh Arep, tugas shooter diberikan pada Mimo (guider) dan Bad (Rambo). Center ditugaskan pada Ayat dan Myra. Sweeper pula ialah Arep dan Radhi. Secara detail lagi, 23 peserta adalah dari Outdoor Gateway, 15 dari MONeL dan 4 adalah cap ayam. Cap Ayam? Mmmmm…tak pernah dengar. Hahahaha…

12 Jun 2015, malam, para peserta mula bergerak menuju ke Masjid Chamang, Bentong. Pergerakan secara carpool. Semua jumpa di sana k. Aku last minit join sebab baru ada sedikit masa.

13 Jun 2015, Subuh. Pengurusan diri. Ration? Owh….ration dah diagihkan oleh Faiz di station Gombak lagi. Hihihihihi Smile… Sempat berkenalan dengan beberapa orang peserta. Kemudian kami sarapan pagi.

Kami bergerak menuju ke Hutan Lipur Air Terjun Chamang. Parking kereta dan membuat persiapan terakhir sebelum pendakian.

Masa sibuk-sibuk membuat persiapan, pengawal keselamatan minta kami parking di luar sana. Tidak boleh parking sini sebab mengganggu pengunjung hujung minggu. Namun, atas kebijaksanaan Arep dan Faiz, kebenaran diluluskan dengan syarat.

DSC00003 copy

DSC00004

DSC00005

Macam biasa, gelagat sebelum trekking ni. Semua happy. Gambar sana, gambar sini, gambar situ. Moment la katakan. Ada gurau senda. Didik hibur. Ada yang nyanyi-nyanyi. Jalan pimpin tangan. Hihihihihi…….. Nanti kita tengok plak masa trekking. Hahahahaha….

DSC00007

DSC00009

DSC00010

DSC00011

DSC00015

DSC00017

Sedikit taklimat diadakan oleh Arep selaku pihak bertanggungjawab. Beliau memperkenalkan krew yang ditugas sebagai shooter, mid dan sweeper. Beliau memberitahu beberapa check-point yang terdapat sepanjang trail. Di samping itu, pendaki diharap dapat menjaga kebersihan sepanjang program ini dan mengikut peraturan-peraturan alam. Lunch di Lata Naning dan campsite di Batu Hijau campsite.

Sebelum memulakan pendakian, bacaan doa oleh beliau sendiri. #kipidad Arep…!!!

DSC00019

rajah-3 copy

rajah-4 copy

DSC00021

DSC00023

DSC00024

DSC00025

DSC00026

DSC00028

DSC00029

DSC00031

DSC00032

DSC00033

Dari parking, satu trek mencanak perlu dilalui sehingga jumpa trek 4x4. Sekejap jer trek pacak ni.

Then, dah jumpa trek 4x4, dah boleh rasa lega. Jalan jer trek tersebut sehingga tiba di pintu rimba. Trek 4x4 ni memakan masa kurang dari 45 minit. Cerita-cerita dari teman berkaitan dengan trek Rajah ni kedengaran seperti hardcore sangat. Tapi bila dah sampai, sebenarnya tidaklah teruk sangat. Penilaian masing-masing. Kita menerima pendapat semua orang.

Masa on the way ke sini, aku gigih cari payung sebab nak elak panas trek 4x4 ni. Katanya seakan-akan trek CUS. Hihihihi… Alhamdulillah, dipermudahkan oleh Allah sepanjang trek.

DSC00035 copy

DSC00036

DSC00037

DSC00039

DSC00040

DSC00041

DSC00042

rajah-14 copy

Berehat sekejap di Station 1. Ambil nafas.

Dari situ, kami memasuki trek baru. Bukan lagi trek open air. Trek hutan. 2 jam trekking, tiba di Lata Naning untuk lunch. Makan nasi himpit bersama rendang. Yang ada tapau roti canai ke, nasi lemak ker…….boleh keluarkan. Makan ramai-ramai. Berkat. Open-mouthed smile

Sebelum tiba di Lata Naning, ada satu sungai yang perlu diharungi. Paras lutut juga la airnya.

Dalam otw tu aku kena 3 sengatan penyengat. Ada gadis tu kena kat muka. Bukan team kami. Team satu lagi yang turut mendaki pada masa itu.

DSC00044

DSC00045

DSC00048

DSC00049

DSC00050

DSC00051 copy

DSC00055

rajah-23 copy

rajah-32 copy

rajah-33 copy

Jam 12 tengah hari, kami menyambung kembali perjalanan. Trek dah mula naik turun melalui denai hutan. 1 jam setengah kemudian, kami pun sampai di Batu Hijau campsite. Setibanya kami di sini, pasukan shooter dah siap memasang fly.

Krew plak sibuk di dapur…

Last peserta tiba sekitar jam 5.00 petang, if I’m not wrong. Hihihihi…… Tahniah pada semua.

DSC00056

DSC00057

DSC00059

DSC00063

DSC00064

DSC00071

DSC00082

DSC00085

DSC00095

DSC00097

DSC00106

rajah-36 copy

rajah-42 copy

“ Eh1…….. aku ada lubang dari dulu lagi. Dah berlubang pun…….” Ini antara statement sahabat kita masa dok lepak-lepak di campsite. Mungkin kepala dah masuk air kot sebab banyak masa terluang… Hot smile

14 Jun 2015, rancangan asal nak mula trekking ke puncak jam 3.00 pagi, tapi hujan begitu lebat dikala itu. Arep and the geng bangun seawal pagi menyiapkan sarapan pagi, kueteow goreng. Yang bangun makan beberapa kerat jer.

Suddenly hujan turun mencurah-curah. Bad sibuk memperbaiki khemahnya yang bertakung. Khemah kami pun dimasuki air, tapi kami bertahan sehingga cerah. Tq Bad.

Paginya, masing-masing buat pengurusan diri untuk ke puncak. Kelihatan ada yang sedang memerah sleeping beg yang basah. Mmmmm….ada tent yang dimasuki air.

Jam 9.00 pagi kami mula mendaki ke puncak. Owh…!!! Ada yang tak turut serta menuju ke puncak. Surprised smile Mereka bertugas. So no problem.

DSC00112

Sejam pendakian, kami tiba di Bongsai. Trek menuju ke puncak, lebih mencabar berbanding semalam. Bermula di Batu Hampar dan ke atas, terdapat KFC ( killing fitness center ). Then jumpa permatang sedikit dan terus pacak menuju ke puncak. Fizikal tanah adalah gambut.

Alhamdulillah cuaca baik…

Dari Bongsai boleh kelihatan puncak Rajah di sebelah kiri. Treknya akan melencong jauh ke hadapan.

DSC00114

DSC00116

DSC00117

DSC00118

DSC00119

DSC00122

DSC00124

DSC00127

DSC00130

DSC00131

DSC00133

DSC00136

DSC00139

Selain Batu Hijau campsite, terdapat satu lagi lokasi yang boleh dijadikan campsite sebelum ke puncak. Nama campsite tu aku tak pasti. Terdapat waterpoint di situ yang memudahkan pelbagai aktiviti. Namun begitu, campsite tu tidaklah besar sangat. Hihihihi….

Dari Bongsai ke puncak mengambil masa lebih kurang 2 jam. Tak sampai 2 jam pun sebenarnya.

Dalam masa dok trekking tu, ada la 3 orang gadis follow kat belakang. Mereka sedang berborak pasal kesukaran di Batu Hampar tadi. Aku dengar jer diaorang dok bual. Yang best is, gelagat diaorang mengenangkan seorang sahabat mereka yang sorang lagi. Kemudian mereka berdoa, ‘Ya Allah, semoga _______ dipermudahkan nanti. Harap-harap __________ dapat melepasi kesukaran tersebut.’ Kata-kata lebih kurang la.

Macam drama kartun. Hahahahhaha. Jom kawan-kawan kita berdoa untuk sahabat kita. Hihihihi…… Bukan tak baik. Tapi something cute la. Aku tersenyum sambil mendengar mereka bual. Hahahahaha…..

Aku sampai di puncak sekitar jam 11 pagi. Ada lagi group yang sampai awal. Owh…dalam pada itu, masa kami mendaki, sempat berselisih dengan group lain. Mereka sedang menuruni kembali ke Lata Naning.

Masa tiba di puncak, view 360 boleh kelihatan. Termasuklah Genting Highland. Tidak lama, sedikit demi sedikit kabus mula menutupi beberapa sudut pemandangan.

Tanpa membuang masa, acara bergambar. Owh….mereka ada tema rupanya. Mereka memakai baju Melayu dan Kurung. Katanya sempena Syawal yang bakal tiba… Red rose Like usually, aku photographer tak rasmi. Lagi pun ok gak sebab boleh test Alpha 6000 yang baru beli semalam.

DSC00140

DSC00142

DSC00143

DSC00144

DSC00145

DSC00147

DSC00151

DSC00152

DSC00154

DSC00162

DSC00166

DSC00168

DSC00169

DSC00173

DSC00176

DSC00178

DSC00181

DSC00183

DSC00187

DSC00191

DSC00193

DSC00194

DSC00197

DSC00199

DSC00205

DSC00207

DSC00209

DSC00210

DSC00212

DSC00213

DSC00218

DSC00219

DSC00222

DSC00224

DSC00228

DSC00231

DSC00250

DSC00253

DSC00254

DSC00255

DSC00257

DSC00258

DSC00259

DSC00276

DSC00282

DSC00283

Orang terakhir pun dah sampai puncak sekitar jam 12.42 tengah hari. Jam 1 mesti turun sebab dah lewat sangat. Alhamdulillah… kami semua berjaya menjejakkan kaki di puncak Rajah ini. Perjalanan turun ke campsite pun berjalan lancar.

Secara peribadi, aku pun sangat-sangat bersyukur sampai ke puncak Rajah ini dengan selamat.

DSC00285

DSC00287

DSC00289

DSC00292

DSC00293

DSC00296

DSC00300

Tiba di campsite semula sekitar jam 3 petang. Masing-masing sibuk memperkemaskan barang, setelah makan tengah hari. Selesai semuanya, kami pun bergerak turun. Jangkaan kami, malam akan tiba di parking.

rajah-67 copy

rajah-73 copy

rajah-76 copy

rajah-167 copy

rajah-168 copy

rajah-184 copy

rajah-195 copy

rajah-206 copy

DSC00301

DSC00302

DSC00303

DSC00307

DSC00309

DSC00310

DSC00315

DSC00316

DSC00317

DSC00319

DSC00320

DSC00322

DSC00324

DSC00326

rajah-215 copy

rajah-216 copy

DSC00327

DSC00333

DSC00335

rajah-233 copy

DSC00337

7.15 petang, kami tiba di sini…

DSC00340

DSC00343

DSC00345

Alhamdulillah…..semua selamat sampai di parking sekitar jam 9 malam. Terima kasih pada semua peserta yang memberi kerjasama mendaki kali ini. In shaa Allah jumpa lagi dan SELAMAT BERPUASA.

Something to shred, “ tiada siapa yang betul dalam apa jua perkara, tapi kita boleh menerima dan belajar menerima pendapat orang lain dengan baik. Maka dari situ orang akan lebih senang dengan kita….”

rajah-240 copy

11 comments:

  1. awesome trip. santai. thank you for nice picture ben =D

    ReplyDelete
  2. tq Luqman dan Roshidayahdayu.....

    ReplyDelete
  3. rasanya aritu selisih dgn group ni. cuma tak cam muka.

    ReplyDelete
  4. owh...ye ke jeneral.... hihihihi

    ReplyDelete
  5. #kipidap abam...ai pny blog dh penuh sawang...huhuhu..mntk petua sket....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok senduduk jadian ada blog upenya....awat tak habaq =P...nak stalker sat

      Delete
  6. apa pokok semalu punya blog nama? nak usha jugak....

    ReplyDelete
  7. Assalam. Nak tanya. Nak naik rajah perlu apply.permit ke.. atau boleh je terus masuk...tq ! Harap balas asap . :)

    ReplyDelete
  8. Assalam. Nak tanya. Nak naik rajah perlu apply.permit ke.. atau boleh je terus masuk...tq ! Harap balas asap . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak ikut cara sah, WAJIB apply permit. Yup, gogo aritu apply permit...

      Andai saudari nak redah, pun boleh tp masalah tanggung sendiri......

      Hihihihi....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...