Monday, January 25, 2010

--- Apa Yang Ada d' Aur ---

tHis time i nak cerita pasal apa yg ader di Pulau Aur ni k... wAhhhhh...!!! mCm penglipurlara atau 'Mari Bercerita bersama Tuah' la plak.

Sekolah/Pendidikan
aKu rasa lebih dari 60% masyarakat mesti tidak pernah terfikir akan adanya sekolah di Aur ini. aPatah lagi kewujudan pulau ini pun masih ramai yg tidak tahu. kEcuali kaki2 pancing.

yEah...di Aur ini sebenarnya wujud sebuah sekolah iaitu SK Pulau Aur. skool ni dah wujud sejak 1918 lagi tau. i pUn belum lahir. bAgi guru2 yang bertugas di pulau ini, telah di bina 4buah/pintu rumah guru.

Photobucket
SK Pulau Aur

Photobucket
Rumah Guru

uNtuk 2010 ni, SK Pulau Aur memiliki 7 org guru lelaki dan 12 orang anak murid. 3 lelaki dan 11 perempuan. eEeee.... ramainya... u all nak tau, i kena pegang 2 kelas. tAhun 2 dan 3. hAhahaha...

Pra - 1
Tahun 1 - 1
Tahun 2 - 1
Tahun 3 - 2
Tahun 4 - 3
Tahun 5 - 3
Tahun 6 - 1

iNstitusi kEagamaan

sEtakat yg diketahui, penduduk sini beragama Islam. di pUlau ini terdapat sebuah masjid yg di beri nama Masjid Jamek Pulau Aur.

Photobucket
Masjid Jamek Pulau Aur


uNtuk solat Jumaat di pulau ini, bilangannya mmg tidak cukup 40 org. tEtapi mufti kata 'ON' so jgn kata xder Jumaat kat sini tau. iMam yg sah lagi...

kEsihatan
kEsihatan amat penting. oLeh yang demikian kerajaan Malaysia telah membina sebuah Klinik Desa. cUma klinik 1 MALAYSIA jer belum sampai kat sana. laLalala..... dAh ader klinik tentu ada jururawatkan? bUat masa skrg jurukawat bertugas cuma sorg jer iaitu Ekin. xDer pic sbb mahal. hIkhikhik...

Photobucket
Klinik Desa Pulau Aur


iNi bermakna kesihatan penduduk2 di pulau ni kira terjamin la. tApi kalu nak buat pembedahan seperti pintasan jantung bagai2 tu xleh la buat kat klinik ni. aGak2 la... mMmmmm....

kEselamatan
yE tak ye kan. aPa jadi pada kami kalu diserang? dAh la jauh dari tanah besau. iSkh 3x... nO...no...no.... jGn fikir begitu. aJal maut di tangan tuhan. di pUlau ini ada polis ma. pOlis marin lagi. sEtiap 2 minggu mereka akan bertukar orang. tiMe tu ada la bot polis marin datang. hik...hik...hik...

Photobucket
Balai Polis Marin

Photobucket
Kedudukan balai polis Marin, masjid dan klinik yang sejajar mengadap pantai


tElepon
bUkan media prima ye. mAsa mula2 sampai di Mersing, cikgu2 lama kata kat Aur ade maxis. aKu cam happy skit la. xDer la ulu sgt. aTleast dpt berhbg ngan dunia luar.

bEtul. sesampai ja kat Aur, Maxis menunjukkan full bar. sIap sms kawan2 kat darat tentang keindahan pulau ni. tApi itu semua hanya sementara. iAnya hanya bertahan 2 hari jer. iAnya mula berlaku apabila satu pagi tu b/out. siGnal terus hilang sehingga 1 minggu lama nya. tErtekan.

di dAlam pulau ini terdpt menara transmitter/receiver maxis. mEnara ini memperolehi bekalan power daripada sistem solar hidrib TNB. disbbkan sistem tu gagal berfungsi, maka tower tu pun problem.

selepas seminggu, talian kembali pulih. tU pun sehari jer. eRmmm... pastu jadi balik. sehinggalah ke hari ini. mMmmmm...

Photobucket
Menara telekomunikasi Maxis
sEnang citer xder line tepon la. yE la, ada tower pun xleh guna. dUduk la kami dlm pulau tu termenung. mMmmmm....


iNternet
acTually sekolah ni ader tau org JAWA panggil 'SKOOL NET'. aLah yang parabola besau2 tu kat luar bangunan tu. tP hampeh sbb masa ketibaan kami cikgu2 baru tu, signal satelitnya dah hilang. xTahu mana silapnya. rUsak mana tah. GB kata satelit kat atas ah jatuh. sBb tu signal hilang. GB buat lawak la.... kAhkahkah... sEnang citer xder ternet gak la... aRghhhhhh....tepon xder. tErnet pun xder. fAcebook, friendster, multiply dan blog ni berhabuk la. tUnggu naik darat baru leh updates.

lAporan dah berbakul2 lor. mMmmm... kAlu org komen goment xbagus, marah. tApi ni la... nExt.... sAbo2. diAorg pun ada kekangan gak mungkin. lAlalala...


sIaran TV & rAdio
di pUlau ini seratus peratus menggunakan satelit. tAhu tak satelit tu apa? ASTRO ler. mAna2 umah ader tv ader la ASTRO. mAlam2 layan SEMANIS KURMA, RaJa lAwak, bagai2. tiMe tu paling hot ialah CUCU BETONG & BALQIS. aDuhai, aku pun heran cam mana boleh terjebak. paDa hal bukannya pernah ikut pun rancangan tu. sIaran radio paling popular di pulau ini ialah THR Pantai Timur. tU pun guna satelit gak. zAssss....


eLektrik
aTas jasa baik pihak TNB maka terbinalah SISTEM HIBRID TNB. sIstem ini menggunakan panel solar untuk mengecas batery. pAbila malam menjelma, batery tersebut digunakan. sEkiranya sudah habis, secara auto generator akan beroperasi untuk mencaskan batery tersebut. iTu secara teori nya la dan sepatutnya itu lah yang sepatutnya.

nAmun ianya tidak sedemikian. kEdua2 sistem terpaksa digerakkan secara berasingan atau manual. sO kadang2 b/out secara berpanjangan.


bEkalan air
kAmi menggunakan sumber air semulajadi. sEbuah rumah pam dibina bagi mengepam air dari tanah untuk bekalan sekolah dan rumah guru. kiRanya kami guna air mineral la untuk urusan seharian kami di sini.


pEngangkutan
iNilah satu2nya punca utama. jArak yg sangat jauh (6-7 jam nek bot biasa) menjadikan segala urusan agak terbantut. ditAmbah dengan kekerapan pengangkutan yg sgt terhad. bOleh dikatakan xder pengangkutan/bot khas yang dtg ke pulau ini.

sElama dok 3 minggu kat sana, bot yg pasti datang ialah bot polis marin ja. 2 minggu sekali datang tuk hantar anggota baru dan ambil yg lama. tiMe tu ja la kalu cikgu2 nak tumpang. sElain yg tu kena usha2 bot nelayan dan pemancing yang singgah di pulau ni. bOleh la tumpang diaorg. kalau diaorg kasi la... buat muka seday sikit dapat la nek... iSkh 3x......


dUnia mEmancing
mMmmmm... aku memang tidak minat memancing. tP tidak bermakna aku tidak mengetahuinya. aKu rasa kawasan pulau2 dan sinun2 mmg banyak ikan. yE lah laut katakan. rAmai gak la dok tgk org memancing. pEnduduk kampung ni pun suke tangkap ikan. hEhehehe...

Photobucket
Hasil tangkapan


Photobucket
Kerapu


bEkalan mAkanan/bAhan mentah
sUmber makanan utama di pulau ni ialah ikan. yE la pekerjaan utama ialah nelayan. tAkkan nelayan tangkap ayam plak kan.... hAhahahaha... saJa buat lawak. aLah itu pun nak sensitip. menyammm... mAnakala bahan mentah lain mungkin diaorg dah beli banyak2 untuk tempoh yg panjang. kAlu nak tambah, diaorg akan kirim pada mereka2 yg nak keluar ke darat. dLm istilah lain ialah 'belayar'.

bErdasarkan rekod, pernah bekalan makanan terpaksa dihantar oleh pihak tentera melalui Nuri. iNi berikutan cuaca buruk yang berpanjangan. pEnduduk kg tidak dapat turun ke laut untuk menangkap ikan. bEst2...!!!

aPa? xpercaya? oK2... nah ni bukti. sIap ader gambar lagi tau. ni ciKgu Zambri yg kasi. hUh....

Nuri
Helikopter NURI menghantar bekalan



~~~ end ~~~


5 comments:

  1. salam...
    oklah tu.. survive gak...
    hmm... anyway... selamat bekerja dan menabur bakti...
    insyaAllah... nanti nak ajak mak pegi jenguk kamu kat sana.. take care...

    ReplyDelete
  2. mmmm...pegi pulau aritu..
    4 ari tnpa coverage
    rasa cam patah balik zmn budak2..
    kalo nak jmpa kawan, direct je pg umah..
    takde sms2.."wei,korang kat manewwww???"

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaahhhh....itu baru 4 hari...kadang2 sebulan....hahahhahaha

      Delete
  3. Assalamualaikum.

    Terima kasih diatas perkongsian Cikgu.

    Tahun 2018 mungkin boleh rancang untuk sambutan 100 tahun Sekolah Pulau Aur. Menghargai Sekolah dan guru-guru yang banyak berjasa kepada penduduk pulau ini, termasuk ibu bapa saya.

    Sudah 6 tahun Cikgu mendidik anak-anak di sini, terima kasih. Selamat Hari Guru juga bersempena hari ini.

    Wassalam.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...