Sunday, January 24, 2010

--- 3 miNggu di aUr ---

di kEsempatan mendapat capaian internet ini, aku ingin mengupdates la kan aku punya blog ni dengan beberapa cherita sepanjang aku berada di Pulau Aur. 3 mInggu gak la. sO kalu free2 tu boleh la baca k. jUst berkongsi dengan teman2 kat dunia luar sana. iKuti beberapa jurnal yang sempat aku coretkan...


02 Jan 2010

aKu dan Faizal sampai di Mersing. jAlan tadi agak mencabar gak la. mAcam ular kena bedal la... dAri Kajang td kul 7 pagi. sAmpai di Mersing jam 12.00 tgh hari. mAkan2 kat terminal sambil hantar dia kat sana. pAstu aku pun blah la g PPD Mersing. sEsampai kat sana hujan turun dengan lebatnya. kElihatan beberapa buah kereta guru2 baru kat situ. hEhehehe....

lAgi best my classmate n institutemate masa kat IPG Teknik singgah situ. kEbetulan diaorg nk turun ke JB & Pasir Gudang. dIaorg posting kat sana. aKu jer tercampak ke sinin. tOuching siut. lAyaannnn.....

mAsuk taklimat. nAma dipanggil sambil memperkenalkan GB2 sekolah masing2. OH MY GOD, aku ditempatkan di SK Pulau Aur. PULAU BEBBBBB!!!...... zAsssss....... kAmi akan bertolak esok pagi, so mlm tu bermalm di PPD lama.

iNi beberapa keping pic masa kat sana.....

Photobucket Ini GB SK Pulau Aur

Photobucket
GB dan beberapa org guru lama SK Pulau Aur

Photobucket Baju putih, Nasafi posting sama aku. 2 org lagi kena Pulau Pemanggil.

Photobucket Kak Zai, kerani SK Pulau Aur yg sangat peramah dan baik hati.

Photobucket Ju kena Pemanggil gak.... hehehe....


03 Jan 2010

09.30 pg, kami ke jeti Mersing. nAk ke pulau kena la nek bot kan. hEhehehe....kEberangkatan kami dihantar oleh beberapa orang pegawai PPD Mersing...

Photobucket
Jeti Mersing

Photobucket
Aku & jeti

Photobucket
Beberapa org pegawai dari PPD

Photobucket
Sebuah lukisan di Jeti Mersing

Photobucket
Bot-bot

15 minit bot bertolak, dah mula busan. laUt pada hari tu tenang2 jer. sO ok la lagi. mAbuk tu belum sampai. aKu apa lagi snap la pic bandar Mersing dari jauh. kOnon2 layan perasaan. hAhahahaha.....

Photobucket
View dari atas bot

liNe telefon, baik maxis atau celcom dah mula hilang. diGi? mmmm...lagi la sbb org kuning tu dah kena tinggal kat jeti nun. mAbuk laut mula datang. sOrang dah muntah. yG lain tunggu giliran la kot. aKu pening ja terus tidur. cIkgu2 lama dah lama tidur pun. dIaorg lebih tahu.

Photobucket
Control mabuk laut...hahaha....

Jam 1.30 petang kami sampai di Jeti Kg. Buau, Pulau Pemanggil. Kat situ akan menurunkan 4 org guru baru. termasuk Ju ler. hAhahaha.... kAt jeti tu juga kami break tuk lunch. aL maklum la perjalanan jauh maaaa....

tiAda perkataan yang dapat diungkap sebaik terpandang keindahan Pulau Pemanggil ini. aIrnya biru jernih sehingga menampakkan dasar dan ikan2 di dalamnya. kElihatan pasir pantainya yang memutih dan memukau. bErlatarbelakangkan kehijauan, membangkitkan lagi keindahan pulau ini. Subhanallah... kEgusaran terus hilang sebaik terpandang ciptaan-Nya. aDakah mungkin Pulau Aur juga demikian?

Photobucket
Jeti Kg. Buau, Pulau Pemanggil

Photobucket
Pandangan dari jeti

Photobucket
Bumbung bendera Johor tu adalah SK Pulau Pemanggil

Photobucket

Photobucket
Batu Buau, mercu tanda Pulau Pemanggil

sEtengah jam kemudian bot meneruskan perjalanan ke Pulau Aur, destinasi terakhir. aNggaran perjalanan mengambil masa kira2 1jam lebih. nAmpak dekat jer. hAhahaha....

laUt china selatan sekali/la beralun begitu kuat sambil membelah bot. aIr laut kadang2 memercik ke arah kami. tiupan angin agak kuat. sAmbung tidur......Zzzzzz.......

jAm 3 petang bot tiba di Jeti Kg Berhala, Pulau Aur. eH, cam mana aku tahu nama jeti tu kan? tEntu la sbb aku baca kat signboard tu maaaa.....

sAma seperti Pulau Pemanggil, Pulau Aur tidak kalah dari segi pemandangan nya. kErisauan terus hilang. aPa lagi, aku pun send la sms kepada beberapa org teman di Tanah Besau.

pEtikan sms yg aku send:
"Tiada kata yg dpt diungkap, tiada perkataan yg dpt menggambarkan keindahan pulau ini. segala unsur di sini membuatkan semuanya indah belaka. keresahan ku hilang dik terpandang kejernihan airnya. tak sia-sia dpt posting di sini."

pIc agak kurang sbb time tu aku dah simpan camera. tAkut kena air laut maaaa..... tp xper nnt aku snap k. jGn seday2 tau...

Photobucket
Batu Cina, mercu tanda Pulau Aur

pAda hari pertama berada di Pulau Aur tidaklah busan sgt sbb mengemas2 rumah. mAklum la cuti hari tu rumah guru ada pengubahsuaian lantai. sO agak berhabuk la.

pEtang tu aku berjalan2 di tepi pantai. sAja nak hilangkan kebosanan dan snap la beberapa keping pic.......

Photobucket

Photobucket
Jeti Kg Berhala yg dah roboh terkena kepala angin masa cuti skool baru2 ni

Photobucket

Photobucket


05 Jan 2010
jAm 5.45 petang. kEbosanan petang membuatkan aku dan Nafi mencari idea untuk hilangkannya. aKu ajak dia gi terokai pulau ini. pEtang itu kami akan menyusuri jalan bersimen bahagian Barat pulau tersebut.

pEtang itu kami berjalan sehingga nampak sebuah teluk dari jauh. mEmandangkan jam sudah 6.30 petang, kami tidak mahu meneruskannya lagi kerna takut sesuatu berlaku. bAhaya...bahaya... sO turn baliklah. lAgi pun hari dah makin gelap. 'pEnghuni' pulau itu masih belum mengenali kami. tP sempat la snap beberapa pic. mOdel nya kali ni Nafi. mOdel lama(padil) dah benti. hEhehehe...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


06 Jan 2010
aWal pagi dah b/out. aiYa... cIkgu Zambri kata, "cepat2, send sms sbb kejap lagi line hilang." mMmmm... betul katanya. liNe tepon maxis dah hilang. zAmbri kata mmg mcm tu. biLa b/out jer, line tepon akan hilang sbb xder power supply pada menara maxis kat belakang tu. aKu tanya, " ni bila pulih?" jAwabnya "bergantung. kAdang2 boleh cecah 1 minggu. sEbulan pun boleh jadi." OH MY GOD...

tAk lama kemudian, kelihatan org memasuki kawasan generator TNB. 10 minit kemudian, kedengaran engin generator dan elektrik kembali pulih. sYukur.

kUl 12.30 jap lagi akan diadakan meeting. ni lah meeting pertama sejak skool beroperasi. tEtiba aku teringat SKTG. kAlu kat sana meetingnya ramai cikgu2. tApi kat sini 6 org jer. hAhahaha....

hAsil meeting, aku kena pegang 2 kelas. tAhun 2 dan 3. Huuuuuuu... aKu juga kena jadi pengerusi Kelab Pencinta Alam. laiN2 ialah Guru Sumber apatah. GB kata dia dok tgk aku ada camera. sO nnt boleh la ambil2 gambar. pAstu buat slide. lAyaaannnnn....!!!

mLm semakin menjelang. liNe tepon masih belum2 pulih. tP current dah ada lama. aiYa... sAtu2nya komunikasi yang ada, kini dah xder. hUhuhuhu... tEkanan!!!

tiKa ini mesti u all semua tgh berseronok berfacebookkan?... aKu? bAngun skool. pErgi skool. bAlik skool. mAkan. mAsuk tv. tGk muke roomate...... oh tuhan....

mLm2 plak kalu busan, cam biasa la. aKu edit2 pic. dUlu padil jadi model. tP skrg dah ader model baru, Nafi. eDit pic2 dia ja la...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


08 Jan 2010
hAsil sebuah kebosahan di waktu petang.

Jeti

Pulau Dayang

dayang
Pulau Dayang

Photobucket


10 Jan 2010
Edit jgn xedit...

Photobucket
Batu Kembar Resort, Pulau Aur

16 Jan 2010

hAri minggu ke dua di Pulau Aur. kAmi plan semula xtvt trekking round2 pulau yang tidak jadi minggu lepas akibat keterlewatan bangun tidur dan kelupaan. hEhehehe... jOm2... bErbekalkan 1pack maggi dan sebotol mineral water, jam 8 pagi, kami memulakan langkah.

aRitu aku n Nafi dah g tp kami patah balik. sO hari ni kami akan lanjutkan perjalanan itu sampai ke Telok Meriam.

sEtengah jam perjalanan, kami sampai di tEluk sEbukang. di tEluk tu ada sebuah resort terbengkalai. eNtah apa masalah xtahu lah. jAlaaannnnn.... di tEluk tu terdapat dua beranak yg tinggal bersama. John dan bapanya. tIme tu diaorg tgh menaikkan enjin ke atas bot. nAk g tangkap ikan la tu. zAssss....

di tEluk ni terdapt sebuah jeti. kEdudukan teluk ini sgt strategik di mana terlindung dari tiupan angin kencang.

Photobucket

kAmi meneruskan perjalanan yang masih berbaki. sElepas teluk itu, kami banyak melintasi jambatan2 kayu yang dah usang. gErun gak la menitinya....

kAlau td perjalanan kami banyak mendengar deruan angin, namun ianya semakin hilang sebaik memasuki hutan ini. aL maklum la dah terlindung dari tiupan angin. di sAtu kawasan yg tinggi kami mula nampak tEluk mEriam. di tEluk ini, kelihatan banyak bot2 nelayan dan kapal2 dagang yang sedang berlabuh untuk berlindung dari tiupan angin. mEmang sejak seminggu kebelakangan ini, cuaca tidak begitu baik. laUtan bergelora dan angin kencang. dAnger pd semua jenis kapal dan bot. hEhehehe...


Photobucket

Photobucket

sEtengah jam kemudian kami pun sampai. sAtu kawasan pantai yang sangat menarik & cantik. di teluk ini terdapat 2 3 buah keluarga. kHabonya dah seminggu rumah mereka bergelap kerana generator elektri tidak berfungsi. kEsiannya...

~~~

6 comments:

  1. nice pic....slamat menjalankan tugas sebagai seorg guru walau pun dalm serba kekurangan...

    ReplyDelete
  2. wah bestnya...saya berminat nak bersekolah di sini...ada ke guru yang nak keluar dari sekolah ni?sekolah ni P berapa?

    ReplyDelete
  3. serius ker? mmg ader sorg cikgu tgh proses minta tukar sbb nak kawen.lelaki jer tau. pompuan xleh sbb rumah guru dah penuh. kalu pompuan masuk, kami yg lelaki bujang ni nak dok mana kan?...hehehe...bg la no tepon kalu betul2 nak...

    ReplyDelete
  4. serius..my fb putera ledang santubong.plez help me

    ReplyDelete
  5. hehhe,,u still kat aur lg..
    actually.. my parenz owner chalet kt teluk sbukang tu,,nice kan.. rindu nk blik sane..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...