Saturday, December 13, 2014

--- Gunung Nuang ---

Last aku naik, hampir 8 tahun yang lalu. Ingat-ingat lupa. Masa tu ada Teng dan Salam.

Pagi tadi, aku join lagi tuk mendaki gunung Nuang ni. Diajak oleh admin MONeL iaitu Arep. Kerap sangat dengan group MONeL lately ni? Ada apa-apa ker? Apa maksud ada apa-apa? Macam-macam. Biasa la aktiviti outdoor ni. Sape-sape yang ajak, jika ada berkesempatan, aku join jer. Diaorang tak bayar pun tuk aku promote group diaorang. Hihihihi…..

Jam 4 pagi, dapat call dari Ayat, wake-up call. Kejutkan aku tuk cergas ke lokasi. Tidur sekejap jer. Semalam jalan-jalan ngan dia orang ke Festival Lampu Putrajaya. Very the outstanding festival. “Tengok kat atas, tangan kat dada”.

Aku pun cergas. Jam 5 pagi, aku mula bergerak. Guna google map tuk ke sana. Sepatutnya tidur rumah Nazrin semalam sebab dia nak join. Lastly dia ada hal ngan family. So cancel.

Minta tolong Igor belikan clorex, butterscotch dan air mineral. Aku dah terlepas petronas. Aku bertemu ngan, Zul, Areb dan Ayat kat simpang Gunung Hitam.

Setibanya kami di Hutan Lipur Gunung Nuang, kelihatan beberapa pendaki sedang bersiap-siap untuk memulakan pendakian. Lagi awal rupanya. Kemudahan sini agak lengkap. Ada chalet dan surau. Kawasannya juga bersih. Solat Subuh dan menunggu rakan-rakan yang lain.Kata gogo, nak gerak seawal jam 7. Tapi ada jer yang belom sampai. Takper, yang penting, aku bukan yang terakhir. Hihihihi…..

Makin banyak pendaki mula masuk dan mendaki. Lebih kurang jam 7 lebih, kelihatan kereta Igor pun sampai. Bersamanya, Siti, adik Siti dan Boboi. Hihihihihi….. Diaorang belikan nasi lemak untuk sarapan. Alhamdulillah…memang lapar sebenarnya.

Bayaran masuk adalah RM1. Ada pak guard nanti ada jaga. Jangan nak ngelat. Seringgit je pun.

Kami pun cergas. Around jam 8 pagi, kami pun mula trekking. Akan melalui trek balak sepanjang 5 km. Dalam masa yang sama, kami sedang menunggu seorang lagi rakan yang katanya nak join. Tapi belum sampai. Kami pun gerak dulu. Tinggal satu walkie talkie kat ___________ .

DSC08869

DSC08870

DSC08871

DSC08872

DSC08873

DSC08879

DSC08881

DSC08882

DSC08883

Start jer trekking, Ayat dah hilang di depan. Apa dia makan pun tak tahulah. Berdesup. Sepanjang trek balak ni, terdapat beberapa pondok / wakaf. Tak ingat aku nak bilang. Tak ada masa nak bilang. Baik layan penat. Dari starting point hingga Wakaf 1 (Lolo), sejam lebih skit. Rehat kejap sambil tunggu yang belakang sampai.

DSC08884

DSC08885

DSC08887

DSC08888

DSC08890

DSC08891

DSC08892

DSC08893

DSC08894

DSC08896

DSC08898

DSC08899

IMAG1544

Wakaf 1 ni kira last trek balak dan bermulanya trek denai. Merujuk pada peta yang sedia ada tu, pendaki akan melintasi sungai sebanyak 5 kali. Terdapat juga signboard-signboard yang menunjuk arah Gunung Nuang. Maka ianya memudahkan pendaki dan mengelakkan kejadian sesat. Namun begitu, sejak kebelakangan ini, ada sahaja yang bermasalah. Takper, itu Allah punya ketentuan. Kita hanya merancang dan berusaha.

Selepas sungai yang terakhir iaitu Lolo Campsite, trek mula mencanak. Bukan la pacak tapi mendaki. Tadi macam landai jer kan. Rasanya trek tidaklah sukar sangat. Hanya terus mendaki. Cuma sesetengah tu ada yang licin. Normal.

DSC08901

DSC08902

DSC08904

DSC08905

DSC08906

DSC08907

DSC08908

DSC08909

DSC08910

DSC08911

DSC08912

DSC08913

DSC08917

DSC08920

DSC08921

DSC08922

DSC08923

Dari Kem Lolo ke Kem Pacat, sejam. Kami berehat kejap. Sempat di potong oleh beberapa pendaki lain. Ada juga pendaki yang tadi lewat mendaki, dengan laju dah sampai Kem Pacat. Maaf, tak mention kat sini sebab tak kenal. MONeL kenal kot sebab diaorang berborak-borak.

Trek selepas Kem Pacat ni lebih ekstrem kerana treknya banyak batu-batu besar dan akar-akar pokok. Ada yang pacak sehingga 90 darjah. Maka mohon berhati-hati.

Sejam lebih dari Kem Pacat, kami tiba di Puncak Pengasih. Owh….kami sempat berselisih dengan sorang pendaki Chinese perempuan. Berkaki ayam hokey…. Korang mampu? Di tanya kenapa berkaki ayam atau sedang melakukan ritual? Jawabnya kerana kasutnya di hanyutkan air masa melintas sungai bawah tadi. Hihihihihi……. Open-mouthed smile

DSC08925

DSC08927

DSC08929

DSC08930

DSC08933

DSC08934

DSC08935

DSC08936

DSC08937

DSC08938

DSC08939

DSC08940

DSC08941

DSC08942

DSC08944

DSC08946

DSC08947

IMAG1547 copy

IMAG1550

DSC08949

DSC08950

DSC08952

DSC08953

IMAG1551 copy

DSC08955

DSC08958

DSC08959

DSC08961

Dari Puncak Pengasih ke puncak dah tak jauh. Turun pastu naik semula. Dari on trek masa turun tu, memang boleh kelihatan puncak paling tinggi di celahan pokok-pokok. Maknanya, kami dalam jalan yang benar.

Alhamdulillah….kami sampai puncak sekitar jam 1.30 petang. Hihihihi….. dah ramai yang turun sebenarnya. Masa kami naik, dah ada pun yang turun, berselisih.

Rehat dan menikmati suasana dan perasaan di puncak. Sambil tu melayankan sang tupai yang jinak. Zuhur. Then group foto. Jam 3 kami gerak turun dan sampai bawah hampir jam 7.

On the way turun tu, ada group yang naik. Eh..! dah lewat-lewat cenggini pun ada yang naik lagi. Geng-geng warga emas. Tak emas sangat la. Around 40-an. Gigih mereka. Semoga mereka berjaya.

Dalam suasana matahari dah nak menghilangkan diri, kat trek balak ni pun, ramai gak yang baru nak trekking. Bila di tanya kenapa lewat, katanya “tunggu kawan”. Ada juga yang kata memang sengaja timing lewat petang. Sekitar Kem Lolo memang ramai orang pasang khemah. Rupa-rupanya, area sini memang terkenal. Orang-orang kota berkhemah melarikan diri dari kesibukan kota. Katanya.

Ok lah, kami buat pengurusan diri dan keluar. Singgah makan on the way balik. See next trip……………

*sebarang kesalahan info, jangan segan-segan nak komen ok. Nanti saya betulkan….

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...