Friday, November 28, 2014

--- XPDC Tambuyukon Hari 4 ---

Hari 1   Hari 2   Hari 3   Hari 5

28 November 2014, lepas makan semalam, terus tidur. Tidur awal sebab kami akan bergerak menuju puncak seawal jam 1.00 pagi.

Bangun awal pagi buat nasi goreng dan packing. Sejuk? Hmmmmm…..ok la. Just nice. Jap lagi trekking panas la. Ok…jom.

Trek nak kata mencanak, tak mencanak sangat. Mencanak tapi mencanak dengan trek berakar.  Disebabkan gelap, maka kami tak terasa sangat. Just jalan jer.

Suasana semakin cerah. Kelihatan cahaya merah di langit dari celahan rimbunan pepohon. Kami masih dalam trek. Jeneral Camp pun tak sampai-sampai lagi. Jam tangan menunjukkan 6.30 pagi. Guide Huda dah mula bising-bising….. “ bila nak sampai ni woi……? Betoi ka trek ni?…..” Hahahahaha……..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Berdasarkan map, rasanya, tidaklah jauh sangat. Berbeza pula bacaan GPS Abang Jept. Menurut bacaan GPS, tanda km yang dibuat on trek tak sama bacaannya. 1km pada tanda, bersamaan 2km pada GPS. Sekali sekala, aku naik mental juga apabila mereka dok buat kiraan dan perbandingan.

Owh ya…! My friend ada cakap yang hutan mossy di Tambuyukon ni sangat cantik. Tapi pengalaman aku masa melaluinya, rasanya macam biasa sahaja. Rasanya mossy jungle kat Gunung Irau lagi cantik kot. Ini hanya pendapat aku sahaja ok.

6.57 pagi, kami pun sampai Jeneral Camp. 5 jam masa masa diambil untuk sampai ke sini. Wow…..jauhnya. Puncak belum sampai ok. Sebelum puncak, ada satu lagi kem. Kami break jap di sini.

Sambil rehat tu, Abg Jept ada explain pada guide tentang bacaan GPS. Mereka pun mengiyakan pendapat Abg Jept itu. Mungkin ada benarnya. Winking smile

DSC08623

DSC08624

DSC08625

DSC08626

DSC08627

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08628

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08630

DSC08631

DSC08632

Masa take 5, Guide Huda minta nak buang air. Dia pergi depan. So minta yang lain jangan jalan lagi. 2 3 kali tanya dah senyap. Kami pun jalan. Dalam perjalanan tu, kami dah agak, ni mesti trick dia nak potong Min. Compom sebab, kami dah tak jumpa dia di depan.

Sebelum tiba di Rajah Camp, kami melalui satu trek berbatu juga dikenali Rock Garden. alam Bahasa Melayu, Taman Batu. Tipikalkan. Omputih vs Bahasa Melayu. Hahahahaha…… Open-mouthed smile

DSC08635

DSC08636

DSC08637

DSC08638

DSC08639

DSC08640

DSC08643

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08649

DSC08651

DSC08654

DSC08660

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08663

DSC08665

DSC08666

Ok…… hampir 3 jam kami mendaki dari Jeneral Camp menuju ke Rajah Camp. Trek dan jenis hutan juga sudah berubah. Dah tidak ada mossy-mossy jungle. More to pokok-pokok renek keluarga bongsai. Pastu berbatu tajam. Agak mencabar juga la. View? Berkabus. Huhuhuhu……

Sesampai kami di Rajah Camp, kelihatan kami punya guide Huda sedang rileks baring. Dia tanya…. “apa deme lambat sangat ni. Puas tunggu….”

DSC08667

DSC08668

DSC08669

DSC08670

DSC08672

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08673

DSC08674

DSC08675

DSC08677

DSC08679

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seriusly, perjalanan menuju ke puncak terasa sangat jauh. Mana tidaknya, Di Musang Camp dah kilometer 10. Bereerti baki 4km jer lagi. Standard 1km = 1jam. Tapi kami dah mendaki lebih dari 8 jam. Nasib baik gerak jam 1.00 pagi.

Jalan jer….tak sampai-sampai lagi. Arghhhhhhhhhh………… Bukan mental trek tapi mental pengiraan trek. Hmmmmm….. Confused smile

Perjalanan yang jauh, akhirnya tiba dipenghujung. Kami selamat tiba di puncak Gunung Tambuyukon sekitar jam 10.45 pagi. Keadaan cuaca agak baik. Sekali sekala ditutupi kabus. Berangin sejuk. Dari puncak, kami turun ke permatang hadapan. Kami rileks kat sana jer. Kawasanya lapang. Cantik. Abg Jept dan Shafri bersama-sama guide pergi ke punca air. Saja jalan-jalan. Katanya 200 meter jer. Aku tak pergi sebab masa tu aku agak lewat turun bawah.

DSC08680

DSC08683

DSC08684

DSC08687

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08689

DSC08690

DSC08692

IMAG1388

IMAG1389

IMAG1390

IMAG1391

IMAG1393

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08694

DSC08695

Buka dapur dan masak maggi. Sambil tu makan nasi goreng lunch pack. Dalam 30 minit, sedang kami melayankan salju di puncak, terasa titisan air. Kami ingat titisan kabus jer. Ok……dah ok. Then datang lagi dan kali ini semakin lebat pula titisan. Ini bukan titisan lagi, ini HUJAAAAANNNN…..!!! Kami pun pack dengan pantas. Abg Jept dah balik ke mari masa tu.

Kami pun naik semula ke puncak dan snap2 gambar dalam keadaan hujan. Camera canggih jer boleh keluar. DSLR aku dah bungkus. Hujan semakin lebat. Kami pun turun menuju ke campsite semula. Sepanjang perjalanan turun, hujan lebat menemani kami hingga ke campsite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Di campsite pula, khemah yang di bawah mengalammi kebanjiran apabila air memenuhi bawah ground. Dalam keadaan masih hujan, kami bantu-membantu membaiki khemah agar dapat tidur malam ini. Chef dengan tugas memasaknya. Alhamdulillah…semuanya berjalan dengan baik.

Malam ini, kami makan di khemah atas. Dalam suasana masih hujan dan berpacat, kami cekal dan tabah mengharunginya bersama. Ceeeewah…..!!!

bersambung…

Hari 1   Hari 2   Hari 3   Hari 5

2 comments:

  1. Hari ke-5 takder ker? Thank you so much tulis trip ni, sangat berguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...!!! kenapa saya tak perasan hari seterusnya xder ek? OMG...!!! Ok, saya akan siasat...thank sbb inform dan membaca blog saya....hihihihihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...